Google vs Törökország

A Google meg a Török köztársaság jól összebalhézott. De vége lehetne már.

A történet ki tudja hol kezdődik, meg már azt is, hogy mégis miről szól. De azért megpróbáljuk, hátha sikerül valamit kihámozni az egészből…

Egyszerre két dolog is megy. Egyik a Török kormány érdekes találmánya, hogy egyes weboldalakat letilt. Ilyen pl. a YouTube, merthogy ott olyan dolgok is vannak, amikkel nem kellene szegény állampolgárokat ijesztgetni.
Ebbe most ne menjünk bele, hogy ez mennyire hülyeség, vagy sem. Minden országnak vannak takargatnivaló dolgai, és minden ország próbálja az internet számára nem tetsző oldalait letiltani. Általában a nyugati országok a keletiekre mutogatnak, hogy ezzel is elrejtsék, hogy ők is ugyan azt csinálják. Néha még akár a cél nemes is (pl. pedofil elleni). Csak sokszor (majdnem mindig), aki az oldalakat tiltja, azok vannak szadizmusra kiéhezve…

Szóval sok oldal le van tiltva. Bár igazándiból nincs letiltva. Annyi az egész, hogy az országos DNS-en át vannak írva az IP címek. Ez nem-informatikus nyelvre lefordítva olyan, mintha a telefonkönyvet átírnánk. Akit nem szeretünk, annak a telefonszámát megváltoztatjuk. Így ha a Bélát fel akarjuk hívni, akkor a Julcsihoz fog a hívás menni, aki egy idegbajos banya és úgy ordít, hogy a Bélát többé nem próbáljuk meg felhívni.

Persze mindez csak formai dolog. A törökök röhögve kerülik ki a védelmet. Pl. vannak más DNS szerverek (telefonkönyvek), azokat lehet használni.

És akkor nézzük a másik dolgot. Ez már sokkal homályosabb. Valami az adózással kapcsolatos. A Google-nak kellene fizetnie a Török kormánynak. Csakhogy van valami kiskapu, hogy a Googlenak csak leányvállalata van Törökországban, vagy valami hasonló.
A lényeg az, hogy pár milliót kellene fizetnie a Török kormány szerint, míg a Google szerint nem.

Az elején még barátságos beszólások mentek csak, de mostanra kezd eldurvulni a helyzet. A Google állandóan a szólásszabadsággal jön és a tiltásokkal, míg a törökök az adózási törvényekkel.

Persze mindez kit érdekelne? Csakhogy most elkezdtek egymásnak keresztbe tenni. Mi ebből azt látjuk, hogy egyes Google oldalak nem működnek. Pár hétig nincs Google Maps, Google Docs. Most éppen a Picasa nem megy. Néha a YouTube se jön be, ami azért vicces, mert az egyébként is le van tiltva…

Bár az egész továbbra sem zavar senkit. Hála a YouTube évekkel ezelőtti letiltásnak, mára már az összes török megtanulta a hátsó kapuk használatát. Úgyhogy nyugodtan veszekedhetnek, mi majd valahogy megoldjuk. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
Google vs Törökország, 8.0 out of 10 based on 1 rating
 

3 Replies to “Google vs Törökország

 1. Szia! Rég voltam itt! Lehet hogy baromság, de érdeklődnék hogy most Törökországba kell útlevél? Mert csütörtökön (jövőhéten) elrepülök Alanyába és jó lenne tudni, hogy kidobnak e a határon mert csak személyit lengetek 😀 Egyébként kitartóan olvasgatok mert nagyon le vagyok maradva 😀 Szép nyarat!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Szia!Hát… személyi csak akkor lesz elég, ha Törökország is végre benne lesz az EU-ban. Addig nemcsak hogy útlevél, de vízum is kell.Szerencsére vízumot tudsz venni a határon, de az útlevelet addig mindenképpen el kell intézned.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Szia! Köszi a segítséget. Pech h mivel két hétig csinálták a levelemet ezért kérnem kellett másik utazási időpontot, de augusztusban meg se állok a Kleopátra Bííícsig 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .