Isztambul térkép

Egy jó turista felkészült. Persze egy jó turista néha őrült, de azért annyira felkészült, hogy legyen térképe.
Igen ám, de Isztambulról jó térképet szerezni nem annyira egyszerű

Egy általános Isztambul térképet könnyen vehetünk. Bármely térképbolt, sok könyvesbolt is árul térképet. Szerencsés esetben a reptéren is találunk ingyenes reklámtérképet. De Isztambulban is mindenhol árulják, több nyelven is. Sőt, most az Európa Kulturális Fővárosa 2010 miatt sok helyen kaphatunk ingyenes kulturális térképet.
Mindezzel az az egy baj van, hogy kicsi. Persze egy átlagos turistának elég, de egy igazi jó turistának (és remélem, hogy blog olvasói többségében ilyenek), és az extrém turistáknak ez nagyon kevés.
Ebben csak a történelmi belváros van, azaz Eminönü, Fatih, és a Galata. Egy pici még az ázsiai oldalról. De Kadiköy már nincs rajta. Sem pedig a reptér, ami azért nem volna rossza. Legalább azért, hogy lássuk, mennyire is van messze. Ez a térkép kb. olyan, mintha a Budapest térképen csak a Vár lenne rajta, meg a Moszkva-tér.

Igaz viszont, hogy Isztambul nevezetességei szinte mind a történelmi részen vannak. De ha valaki kicsit is ki szeretne mozdulni erről a részről, akkor térkép nélkül marad.

Van viszont Isztambul utcaszintű térképe. Ebben már minden benne van. Csakhogy Isztambulban rengeteg utca van. Nagyon-nagyon sok. A Sokak Sokak Istanbul cimű lexikon méretű könyvet Magyarországon is lehet kapni. Kb. 8 kg. Maga a térkép rész 300 oldal. Majd ehhez jön az utcakereső, ami ennek legalább a háromszorosa. Tehát igencsak nagy.
Ennek is megvannak az előnyei azért. Pl. ha este egy sötét sikátorban sétálunk, akkor a könyvet pajzsként használva megvédhetjük magunkat. Sőt! Vissza is támadhatunk vele! Vagy ha lekéstük az utolsó hajót, akkor a térképre ráülve kényelmesen átevezhetünk a túlpartra.

Sajnos a két véglet között nincs átmenet. Van persze egy-két különleges térkép. Pl. a buszhálózat térképe. Ez szép és jó (mármint az elgondolás, mert a térkép rettenetesen ronda), csak éppen semmi nem látszik belőle. Csak a végállomáson vannak a buszok feltüntetve, így elég nehéz kikeresni, merre is megy a busz. Jah, és meglehetősen régi.

Ugyan így találhatunk térképet a Fedett Bazárról is. Az szintén régi, de legalább használható.

Más térkép viszont nagyon nagyon ritka. Összességében nincs olyan térkép, amit turistának lehetne ajánlani.

Mit tegyünk akkor?

Egy extrém turistának persze mindez nem gond. Nála van legalább 4 GPS (egy neki, egy a fényképezőgépnek a POI-k miatt, egy fénykép célpontjának is (legyen geotagging is), egy pedig az előreküldött felderítő macskának). Úgyhogy őt nem kell félteni.

Aki kicsit egyszerűbbek is megelégedik, nekik ajánlom, hogy vegyenek egy általános Isztambul belváros térképet. De figyeljetek arra, hogy ne elnagyolt legyen, hanem olyan, amin azért rajta vannak a múzeumok, hamamok, látnivalók és a kisutcák is. Jól jön, hogyha bevetjük magunkat a sűrűbe, majd a térképre nézve látjuk: nini, van itt egy hamam.

Szerintem nem érdemes drága térképet venni. Nem az ártól függ a térkép minősége. Én pedig szeretem bejelölni, merre is jártunk, mit évek múlva éppen úgy végig lehet nézni, mint a fényképeket. 🙂

Ezt a térképet még otthon, vagy internet közelében tanulmányozzuk, memorizáljuk.
A térképről lelógó részekhez pedig segít nekünk Isztambul digitális térképe. Ennek a térképnek az az előnye a Google Maps-hez képest, hogy a városrészek pontosan be vannak jelölve. Ezen felül rengeteg más hasznos dolgot (pl. patikák) is feltüntettek. Keresni az Arama menüben tudunk.

Fontos, hogy a törökök nem használnak térképet. Ebben mondjuk igazuk is van, mert mire a térkép megjelenik, már elavult. No meg egy rendes térkép rettenetesen nagynak kell lennie.
Éppen ezért a térképen nem igazán igazodnak el. Ha eltévedünk, soha ne kezdjük el a térképet mutogatni, és soha ne kérjünk meg senkit, hogy bökjön rá a térképre, merre is vagyunk. Nem fogják megtalálni.
Inkább kérdezzük azt, ahol kiismerjük magunkat, vagy ahova el akarunk jutni. Íme néhány:

 • Eminönü (városközpont)
 • Sultanahmed (Kék Mecset)
 • AyaSofya (Haggia Szófia)
 • Galata (az a szép nagy torony, ami mindenhonnan látszik)
 • Iskele (kikötő)

Készüljünk fel, hogy az útleírás nem lesz egyszerű. Pl. ha azt mondják, hogy a második utcán balra, akkor utána még azt is el fogják mondani, hogy ne menjünk el a negyedik utcáig ahol van egy régi piros épület ahol…
Szóval… esetleg rajzoljunk közbe… talán segít. 🙂 Ha elfogyna a papír, akkor folytassuk a társunk hátán…

Tehát térkép van, de ha igazán bele szeretnénk mélyedni a városba, akkor nem fogjuk tudni használni. Helyette kérdezni, kérdezni, kérdeni kell.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Isztambul térkép, 7.0 out of 10 based on 3 ratings
 

4 Replies to “Isztambul térkép

 1. A buszmegállókban lévő térképek tényleg használhatatlanok – legalábbis buszozásra. Mondjuk az már jó, ha az ember az irányt tudja… 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. A buszmegállói térkép az az, amit lehet vásárolni busztérkép néven. Éppen annyira nem használható. :)A buszmegállóban viszont van annyi hasznuk, hogy egy hatalmas pont jelöli, hol is vagyunk éppen. Ez még az elszáguldó buszból is látszik, így nagyjából tudhatjuk, milyen messze vagyunk a céltól, vagy hogy egyáltalán jó buszra, kerültre, földrészre tévedtünk… 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .