A török pizza

Mielőtt belevágunk a témába, próbáljuk definiálni, mi is a pizza! Mondjuk úgy, hogy kenyértészta laposan, megkenve paradicsommal, majd megpakolva mindenfélével. Nevezhetjük ezt 1)-es definíciónak. Mert ugye ott a 2)-es, a bolti pizza, mi így szól: kenyértészta, majd lefelejtve róla minden.Egyes nézetek szerint sem a paradicsomszósz, sem a sajt nem létfontosságú.
Sőt! Bizonyos elméletek (érdekes éttermek) szerint a kenyértészta is elhanyagolható…
Úgyhogy a pizza maga, mégsem olyan könnyen definiálható. Sokkal inkább egy szabadon választható konyhai kreálmány.
Ebben az értelemben Törökország mindenképpen az élen jár.

Azt azért jó tudni, hogy Törökországban valójában háromféle pizza van:
Egyik a pide. Ez egy hosszú kenyértészta megpakolva sajttal, hússal, vagy bármi mással. Ezt jól megsütik, mi pedig még jobban elfogyasztjuk.
Ezt gyakran a turisták kedvéért türkish pizzának hívják. Az ára pedig 7 líra körül mozog.

Másik variáció, a lahmancu, már sokkal jobban hasonlít az olasz pizzához. Az már kör alakú, és paradicsomos-fűszeres-darált hússal van megpakolva. Általában kicsik, így legalább kettőt kell enni a jóllakáshoz. Szerencsére viszont olcsó: 2-5 líra.
Ez a kettő tradicionális anatóliai étel. Nagyon-nagyon régi. Valószínűleg megelőzte az olasz pizzát.

Aztán eljött a pizzamánia, ami még Törökországba is hódított. Igen ám, de nekik már megvolt a pizza helyi változatuk. A törökök saját elmondásuk szerint nem is ízlett az olasz változat.
Így aztán kialakult a kreatív pizza, az igazi, és utánozhatatlant török pizza. Ahol is mindent elkövetnek, hogy még véletlenül se hasonlítson se a pidére, se a lahmancura, de legkevésbé az olasz pizzára. Így jelenik meg pl. a szezámmagos pizza (ki ne próbáljátok!).
És ez még az egyik legjobb!

Kétségkívül a mezőnyt a Pizza Hut vezeti. Ő találta ki (vagy vezette be), hogy a pizza szélébe sajtot rak, így az a terület sem unalmas, ahova a feltét nem jutott. Talán ezt a verziót ti is ismeritek Magyarországon.
Na de ebben még semmi poén nincs. Megjelent az a verzió, hogy a szélébe nem sajt van, hanem virsli. És még mustárt is adnak, amibe a pizzát lehet tunkolni.

Na ez volt aztán a gasztronómiai forradalom kezdete a török pizzakészítésben! Egyik részről minden pizzériánál találunk ilyen virslis megoldást, de persze mindenkinél más-más egyedi, titkos recept alapján kevert mustárral. Érdekes, hogy a virsli milyensége nem érdekel senkit…
Másik pedig, hogy megjelentek az úgynevezett tunkolós pizzák, amiket mindenféle szószba lehet mártogatni. Köztük saláta szószba (öntetbe) is. Minden kicsit is igényes pizzéria legalább 3-4 fajta szószt ajánl.

No hát mit tud kitalálni a Pizza Hut egy olyan helyen ahol mindenki ennyire kreatív? Feltalálja a köftés pizzát, magyarul a fasírtos pizzát.

Ez egy csillag alakú pizza, ahol a szárak végén egy-egy kanál van. Ebben felváltva sajtgolyó és húsgolyó van.
Na eztán a nemsemmi pizza!

Hát…szóval…jóétvágyat! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .