Ramazán 2010 – első nap

01:20
Eldöntöttük, hogy talán most már ideje lenne aludni. Nem emlékszem tavaly hogy csináltuk. Felhúztam az órát az Ejzan előtt 45 perccel. Annyi csak elég lesz a reggelire.
A hűtőbe azért beraktunk egy halom vizet.

03:20
Csörög az óra. Hát nem nagyszerű! Nosza, futás reggelit csinálni, és megenni.
Tegnap vettünk pitét, ami egy nap lapos kenyér. Kifejezetten erre az időszakra van. Nagyon finom, vajasan és ropogósan. Állítólag a dinnye is jó ilyenkor mert sok benne víz, de bennem az nem marad meg sokáig.

03:40
Eszünk, és eszünk és eszünk. Még van idő, de azért eszünk mindent, amit csak találunk.

03:50
Már csak 15 perc van. Itt a fogmosás ideje. Ez nagyon fontos, mert nem ér délutánra eltenni pár morzsát a fogak közé!

04:00
Utolsó 5 perc. Isszuk a vizet, mint a teve, ami végre megtalálta az oázist. Az ember el sem hiszi, mennyi helyen tud még kidudorodni. Olyan, mint a felfújható pálmafa. Az utolsó fújásoknál újabb és újabb dolgok jelennek meg.

04:05
Megszólal az Ejzán. Vége az ivászatnak.
Vagyis mégsem. Pedig az óra pontos.
Hivatalosan nincs arról megállapodás, hogy az Ejzán megkezdéséig, vagy a végéig kell befejezni a reggelit. Az általános nézet az, hogy az Ejzán alatt még lehet inni. Persze ha van még hely.

04:15
Most már tényleg megszólal az Ejzán.
AZ új helyünkön csak egy dzsámi (és 4 templom) van a közelben. Így a müezin rugalmasabb, mint máshol. Úgy látszik, hogy ő most végzett a reggelivel.
Najó, vissza aludni.

05:30
A hólyagszakadás elkerülése végett most már tényleg ki kell menni a mellékhelyiségbe. Eltöltök vagy 20 percet, és csak szomorúan nézem, hogy mennyi víz távozik. Azért még integetek nekik.

06:00
Valahogy most kellene felkelni. Ez nálunk egyébként is csak ötödszörre szokott sikerülni. De ma úgysincs reggeli (azaz volt már), így lehet kicsit tovább aludni.

6:50
Najó, most már tényleg fel kell kelni.
Irány a toalett. Jaj, nemár, megint vizet vesztek… és még ki se léptem a házból!
Szerencsére irtózatos a páratartalom Isztambulban ezen a nyáron. Most legalább nem érzem magam kiszáradva. Egy zuhany azért még belefér.
Elgondolkodom, hogyha a zuhanycsövet csak véletlenül nyelném le, az vajon megszegi a Ramazán szabályait…
De inkább mégse.

7:15
Kiléptünk a házból, és máris izzadunk. Hogyan marad elég vizünk a nap végéig?

7:30
A kikötőben. Át kell kelnünk a szép nagy kék vízen. Azt hiszem jobb, ha becsukom a szememet.

8:00
Bent vagyunk az irodában. És van légkondi! Megmenekültünk!

10:18
Hála a légkondinak egészen tűrhető a szomjúság. Eddig jól megy.

10:19
Najó, most már tényleg szomjas vagyok. Már csak 10 óra!

11:20
Megkordult a gyomrom. Pedig nem is vagyok éhes.

12:10
Bementem a mellékhelyiségbe, hogy egy kicsit nézzem a vizet. Utána pedig belelógattam a fejemet.

13:40
Vannak előnyei annak, ha nem iszunk. Nem kell miatta állandóan kirohangálni. Cserébe jól el lehet zsibbadni.

14:32
Találtam egy flakon sampont. Bár ki tudja, hogy került a cégbe. Próbál rábeszélni, hogy igyam meg. Inkább nem megyek a közelébe.

15:19
Már csak 5 óra!

16:20
Mostanra már mindent kékben látok. Még jó, hogy vizes logót tervezek. Ihlet van bőven.

17:00
Az ebéd kihagyása miatt mindenki egy órával előbb hazamehet. Ez jól jön majd, amikor főzünk. De az első este különleges. Ezért étterembe megyünk. Még több, mint 3 óra.

17:30
Szomjasan és éhesen nem olyan mókás a városban járni.

18:11
Úgy tűnik kifejlődött a szuper-szaglásom. A vizet nagyon messziről kiszagolom.

19:19
Már csak 1 óra. Itt vagyunk egy jó kis bevásárlóközpontban. Van itt egy szökőkút is. Micsoda pazarlás. Vajon, ha belefekszem, mit szólnak majd a biztonsági őrők?

20:00
Már csak néhány marék perc. Itt ülünk az étterembe, és a vizes pohárral szemezünk.

Egy pohár víz. Méghozzá jégkockával!

20:19
Bár sem az Ejzán, sem az ágyúdörrenés nem hallatszik ide, de valahogy mégis mindenki tudja, eljött az ideje az evésnek, ivásnak. Az emberek próbálják méltóságteljesen megrohamozni a poharakat.

21:30
Végigettük/ittuk a menüt. Ha még egy csepp vizet iszom, tutira minden visszajön. Fogni kell a hasamat, nehogy leessen a túlsúlytól.

Ezt ittuk végig.
Balra a vizes pohár, aminek négyszer sikerült az aljára jutni.
Utána az az izgalmas pálinkás pohár, valójában limonádét tartalmazott.
Majd tea, természetesen. Ebből öt darab fogyott.
Végén pedig ayran. Ez azért már kezdett sok lenni.
További szereplők a háttérben:
gyertya (na őt nem ittuk meg), 
az olíva olaj (vele nem tudom mi lett), 
váza virággal (az elején még őt is meg akartam inni/enni).

23:00
Végre hazaértünk. Most pedig belefekszem a kádba, teleengedem vízzel, és úgy fogok teát inni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Ramazán 2010 - első nap, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

16 Replies to “Ramazán 2010 – első nap

 1. komolyan, szinte kedvem lenne kipróbálni, de szerintem az első nap össze is esnék 🙂 mondjuk ahogy a nagy hajnali és esti zabálásokat elképzelem, szerintem semmit nem lehet fogyni ezalatt, persze értem én, hogy nem is ez a lényeg.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Tényleg nem garantált a fogyás. 🙂 Sőt! :)Egy nap még csak kaland inkább. A próba érdekében legalább három egybefüggő napot érdemes. Nem azért nehéz, mert nem lehet enni/inni, hanem a folytonosság. Hogy sem ma, sem tegnap, sem holnap, sem utána. és még hétvégén sem, akkor is korán kell kelni, stb..Ez az, amiért nagyon fárasztó.Viszont mindezek alatt az ember a pazarló életmódról átáll egy sokkal takarékosabbra. És ez a lényeg.Tavaly érezhető volt, hogy az elején minden vacsora egy kisebb királyság elfogyasztása volt, míg a végére már csak sima leves és tejfölös tészta. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Mindezek olvasásának tudatában azt hiszem remekül időzítettem az istanbuli látogatásom utjának hazafelé szoló repülőjegyét. Kedden landoltam Ferihegyen… 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Ebből a cikkből valahogy az jön le, hogy a Ramadán egy nagy szenvedés!Pedig igenis gyönyörű istenszolgálat ez a böjthónap:Allah parancsára böjtölünk- Hogy kimutassuk hálánkat a Koránért- Hogy megköszönjük Allahnak, hogy a muszlimok közé sorolt minket- Hogy uralkodjunk anyagi vágyainkon, melyet Allah ültetett a természetünkbe- Hogy megfékezzük magunkat minden, Allah által megtiltott dolgokkal szemben- Hogy megemlékezzünk a nélülözőkről, jobban együtt tudjunk érezni velük, és segítsünk nekik annak egy részével, amivel Allah ellátott bennünket- Hogy ne legyünk a vágyaink rabjai, hogy többet foglalkozzunk szellemi életünkkel, a jócselekedetek és istenszolgálati tevékenységek fokozásával- Számos egészségügyi hasznán túl, önmérsékletre, önfegyelemre, türelemre nevel- Hatalmas jutalom jár érte, melyet a böjtölők az Utolsó Napon fognak megkapniÍgy is annyi ellensége van az iszlámnak, akkor te miért nem a szép oldalát hangsúlyozod? Ha egy nem-muszlim elolvassa ezt a cikket, akkor mit gondol? Valószínűleg azt, hogy ez a vallás szenvedtet minket.Én is piszok éhes szoktam lenni, de engem az állandó éhség állandóan Allahra emlékeztet, így ebben a hónapban szeretek éhes lenni.Ramazan'ın hayırlı olsun..Allah'a emanet olZeynep

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. Kedves Zeynep!Köszönöm, amit írtál, és örülök a véleményednek is.Én mindig megpróbálom kiemelni, hogy a Ramadán (és a többi ünnep is) milyen fontos és pozitív szerepe van. Pl. A családok együtt vacsoráznak, stb…Ha ez nem mindig sikerül, azért elnézést kérek. És sajnos mindig vannak, akik csak a negatív oldalakat keresik.Az én nézetem szerint (ezzel senkinek nem kell egyetérteni) az ünnepek (vallási és politikai egyaránt) lényege az, hogy elgondolkodjunk: mit kaptam – mit adtam, mit tanultunk – mit tanulhatunk.Ebből a szempontból a Ramazán a legjobb lecke, amit minden évben meg kell ismételni, hogy ne felejtsük el az önző mindennapokban.Az én részemről, mondhatjuk, hogy egy szenvedés, de mondhatjuk azt, hogy megismerjük más ember szenvedését, mégpedig a saját bőrünkön.Könnyű azt mondani, hogy Afrikában éheznek, de ez nem fog megmozgatni. Így viszont a saját bőrömön érzem. Nem 1 napig, nem 1 hétig, amikor akár jópofa kalandnak is fel lehetne fogni. 1 teljes hónap kőkemény tanulás. És a mi "szenvedésünk" utána véget ér, és hálád adhatunk, hogy mi a szerencsések közé tartozunk.Vagy akár el is gondolkodhatunk, hogy bizony nagyon sokaknak ez az egész életük. És ez nemcsak a TV, amit el lehet kapcsolni, hiszen mi is megtapasztaltuk. Csúnyán fogalmazva kipróbáltuk, és láttuk, hogy mennyire kemény sokaknak az élete, akiken nekünk kötelességünk lenne segíteni.Ezzel együtt még azt is megtanuljuk, hogy mennyire pazarló életmódot folytatunk. Mennyire értékes akárcsak egyetlen csepp víz is. Ezt nem lehet másképpen, csak ha hiányzik.Nem tudom, ismered-e azt a régi magyar dalt, ami így szól:"Hogy értsd, egy pohár víz mit érAhhoz hőség kell, ahhoz sivatag kellHogy lásd, egy napod mennyit érNéha látnod kellAz élet hogyan fogy el" – Zorán : A szerelemnek múlnia kell Nem tudom. Az olvasók miképpen élik meg, amikor az írásaimat olvassák. A visszajelzések azt mondják, hogy megértik azokat a dolgokat, amiket te is. Szeretném az ünnep szép részeit is bemutatni (tavaly pl. a szegényeknek adható csomagokat is leírtam), de szeretném azt is megmutatni, hogy mindez komoly dolog.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 6. Kedves CyberMacs!Az írás egyik nagy hátránya a beszéddel szemben, hogy nem igazán hangsúlyozható. Hidd el, én nem kioktató, vagy szemrehányó stílusban gondoltam, amit írtam.Muszlim vagy elhamdülillah, és tudod, hogy mi a Ramazan lényege. Nem is ezt vitattam, hanem, hogy nem nagyon jön át az írásodon.Bár lehet, hogy tényleg én látok már mindenbe valami negatívat, mert sajnos az iszlámot sokan félreértik és félreérthetővé teszik. Ha így lenne, akkor kérlek ne haragudj.Allah fogadja el böjtünket! További áldott Ramadánt!Zeynepu.i: Ma elkövettem azt a hibát, hogy nem maradt időm fogmosás után inni… ki ne próbáld!!! Már a reggeli imánál olyan szomjas voltam, de még 1 óra és….. hmmmmm…. VÍZ!!! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 7. Kedves Zeynep!Nem tudom, hogy Cybermacs többi bejegyzését is olvastad-e vagy csak a Ramazanra vonatkozókat. Nekem mint nem muszlimnak egyáltalán nem a szenvedés és a negatívum jön át. És köszönhetően Cybermacsnak is, tudom, hogy miről szól ez az ünnep.A bejegyzései alapján egy mindenre nyitott és toleráns embert látok. Lehet, hogy neked nem jött át a bejegyzéseken keresztül, de hidd el, hogy nem növeli a muszlimok elleni negatív érzéseket. Sőt! Nekem elhiheted mint abszolút kívülállónak. :)És persze nemsokára te is ehetsz, ihatsz, neked is sok erőt és kitartást! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 8. Kedves Zeynep!Én is úgy érzem, hogy meg kell védenem Cybermacs-t, mert a blogja alapján olyan embernek ismerem, aki nyitott szívvel és ésszel fordul az iszlám felé (is). Azt, hogy a Ramadán szenvedéssel jár, gonolom, hogy Te sem tagadod. Azt pedig, hogy a böjtnek számára mi a "hozadéka", mindenki maga tudja csak megítélni, és ebben a szellemben ismétli vagy nem ismétli meg. És Cybermacs nem először csinálja végig … Éva

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 9. Kedves Zeynep!Én nem haragszom, és köszönöm a hozzászólásodat. Ez a hely azért van, hogy megbeszéljük ezeket a dolgokat. Én nem ebben a környezetben nőttem fel, így minden segítségnek, kiegészítésnek, pontosításnak örülök.Köszönöm a többiek hozzászólásait is. Így megkaptuk a keresett választ, hogy a "kívülálló" mégis miképpen látja a dolgot. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 10. Kedves CyberMacs, Éva, Zizzer!Tényleg ne haragudjatok, hogy így ajtóstól rntottam be a blogba, és osztottam az észt!Allah látja lelkemet, jószándékkal tettem. Igen Éva, én is szoktam szenvedni, csak féltem, hogy esetleg a kívülállóknak, tényleg csak ennyi jön le. (Pl. már többször azon kaptam magam, hogy nézem, ahogy valai iszik, és vele együtt nyelek magamban.)Na, akkor most virtuálisan jól megölelgetlek titeket, és sziasztok!MasalamaZeynep

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 11. Kedves Zeynep!Nem haragszunk, és még mérgesek vagyunk.Én pl. kifejezetten örülök annak, hogy más szemszögből is kapok kritikákat. Főleg a vallás egy kényes téma. Így a jövőben erre jobban fogok ügyelni (remélem sikerül is). :)Szerintem a többiek sem haragszanak. Csak mi magyarok agresszívebb blogokhoz és megjegyzésekhez vagyunk szokva. Így lehet, hogy túl erősnek érződnek a válaszok. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 12. Sziasztok ! Most találtam rá erre a blogra, és máris ott tartok, hogy nem tudom abbahagyni az olvasást ! Örülök , hogy idecsöppentem…:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .