Ramazán 2010 – első hét

Elérkeztünk az első hét végére. Azaz már a negyedét megcsináltuk!

Lássuk, hova is jutottunk!

Mostanra már az egész napos evés-ivás hiánya nem okoz gondot. Kezd szokásunkká válni. E mellett tényleg jobban spórolunk az ennivalóval, és a vízzel. Legnehezebb kitartóan a reggeli korán kelés. Főleg, hogyha a vacsora túlságosan nagyra sikerül, akkor alig pár órával később nem olyan egyszerű ismét lakomázni.

Ramazán alatt fontos szerepet játszanak a család, ismerősök, rokonok. Ilyenkor az emberek előszeretettel vacsorára hívnak másokat, vagy együtt mennek étterembe. Ha mindenki minden fontosabb ismerősével csak egyszer vacsorázik közösen, akkor azzal már el is telt a fél Ramazán. Így ez mindenkinek jó ok, hogy előkeresse a régi ismerősöket.

Az idén rettentő meleg van. Sokan ezért nem tartják a böjtöt. Erre lehetőség van. A böjtöt mindenki maga választja, a saját képességei ismeretében. Ha valaki úgy érzi, hogy nem tudja végigcsinálni, akkor a szegények megsegítésével kiválthatja a böjtöt. Erre megvannak a megfelelő csatornák, ahova az adományokat lehet adni. Az adomány mértékét minden évben meghatározzák, az alapján, hogy egy szegénynek az egynapi élelmiszere mennyibe kerül. Az így befolyt összegből pedig ingyen konyha üzemel a fontosabb tereken, ahol a szegények kulturált körülmények között tudnak enni. Így akár azt is mondhatjuk, hogy akik nem böjtölnek, ők is fontos szerepet töltenek be a rendszerbe.

Természetesen a Ramazán nem szenvedés, nem önpusztítás. Az Iszlámban az emberi egészség kiemelten fontos. Így a böjtnek csak az kezdhet neki, aki bírja, aki egészséges. Nem böjtölhetnek terhes nők, szoptatásos időszakban levők, gyerekek, öregek és betegek. Ha valaki menet közben betegszik meg, akkor azonnal abba kell hagynia a böjtöt, majd felépülése után folytathatja. Olyankor a kimaradt napokat pótolni kell.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .