Munkavállalói vízum

A Magyar Köztársaság Ankarai Nagykövetsége a következőket mondja a törökországi munkavállalással kapcsolatban:

Törökországi munkavállalással kapcsolatos tudnivalók
Külföldi állampolgárok legalább hat hónapos törökországi tartózkodást lehetővé tevő tartózkodási engedély birtokában jelentkezhetnek munkavállalási engedélyért a Török Köztársaság Munkaügyi és Szociális Biztonsági Minisztériumánál (minisztérium).
Tartózkodási engedély és a tartózkodási engedély felvételére jogosító vízum a Török Köztársaság budapesti nagykövetségének konzulátusán igényelhető. (Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 123., telefon: +36 1 3445002, fax: +36 1 3410456, honlap: www.budapeste.be.mfa.gov.tr, e-mail: budapest@turkishembassy.hu). A munkavállalási engedély kérelmezése ugyancsak történhet a konzulátuson keresztül, illetve közvetlenül a minisztériumtól.
A Török Köztársaság Munkaügyi és Szociális Minisztériumának címe:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Çalışma Genel Müdürlüğü
İnönü Bulvarı No:42 Emek Ankara / Türkiye
Telefon :+90 (312) 296 6000
Fax.: +90 (312) 212 0781
e-mail : cgm@csgb.gov.tr
Honlap: www.csgb.gov.tr/en/index.php (angol nyelvű)
Külföldiek számára fenntartott telefonos ügyfélszolgálat: +90 (312) 296 6849
A munkavállalási engedély iránti kérelemhez minden esetben csatolni kell az alábbiakat:
• Jelentkezési lap
• Szakmai életrajz
• A kérelmet támogató okmányok
(A szükséges, angol nyelvű formanyomtatványok letölthetőek a minisztérium honlapjáról).
A tartózkodási engedély iránti kérelem díja 50 euró. A munkavállalási engedély kérelmezésének díja 452,90 TL. A török törvények értelmében a munkavállalási engedély hiányában végzett munka büntetendő. A kiszabható bírság mértéke elérheti a 2500 TL-t. Ezen felül az illegális munkaadó működési engedélyét bevonhatják, az illegálisan munkát végző külföldit pedig kiutasíthatják a Török Köztársaságból és megtagadhatják az ország területére történő későbbi belépésnek engedélyezését.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a magyar állampolgárok által a határátkelőhelyeken 30 euró ellenében felvehető török vízum kizárólag turista célú beutazást és csak a vízumban meghatározott idejű tartózkodást (legfeljebb 30 nap) tesz lehetővé. Az ilyen vízummal beutazók tehát nem vállalhatnak munkát Törökországban. Ellenkező esetben illegális munkavállalónak minősülnek és a fentiekben leírt következményekkel kell számolniuk.
Külföldi állampolgárok törökországi munkavállalását az alábbi jogszabályok rendezik:
• 4817-e számú törvény a külföldiek munkavállalási engedélyéről,
• A külföldiek munkavállalási engedélyéről szóló 4817-es számú törvény végrehajtási rendelete,
• A külföldi tőkével működő vállalatoknál alkalmazott külföldi személyek munkavállalásáról szól törvény.
A törökországi munkavállalással kapcsolatban bővebb információ (angol, valamint török nyelven) az alábbi honlapon található:
2009. május 15.

Azt azért nem árt tudnunk, hogy ez a hivatalos verzió. És mint Magyarországon is megszokhattuk, az ügyintézők kisebb, nagyobb mértékben szeretnek ettől eltérni. Így minden esetben érdeklődjük annál a helynél, ahol majd a vízumot kérjük.

Csilla, blogolvasónk megtudta, hogy a tartózkodási engedély azért nem olyan egyszerű. Anyagi fedezet szükséges, ami napi 50 USD-t jelent. Fél év esetében ez 9000 dollár (ebből már egy házasság is kijön), aminek egy török bankszámlán kell lennie azért, hogy le tudják ellenőrizni.
Az adminisztrációs díj nála 200 líra körüli.

Várjuk mástól is a tapasztalatokat! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .