Ramazán 2010- félidő

Két hét telt el a Ramazánból (Ramadánból). Sőt, már a 15. napnak is vége. Elérkeztünk a feléhez.

Valószínűleg.
Az idén egy kicsit bizonytalan, mikor is van vége. Elvileg 30 napos az ünnep, de mindenhol csak 29 nappal számolnak. Azt mondják, hogy a Hold miatt van, mert az Iszlám naptár a Holdat veszi alapul, ezért nem pontos. Ezért nem is lehet előre tudni, hogy jövőre mikor kezdődik a Ramazán…

Ezt a részt sose értettem, bevallom. A NASA oldalán megtaláljuk a napfogyatkozások másodpercre pontos idejét az elkövetkező 6000 évben. Ezt a Föld bármely koordinátájára át lehet számolni. Így a bizonytalanság nem tudom, honnan jön.

Az persze igaz, hogy a Holdat a tradíciók szerint figyelik. Minden országnak (közösségnek) vannak megbízottjai, akik a Holdat figyelik. Ha megjelenik az Újhold, akkor kezdődik a Ramazán, és a következő Újholdkor van vége. Ez viszont országonként változik. (Hasonló a keleti és a nyugati keresztények között a Húsvét megállapításának problémája, ahol pedig a Nap okozza a “problémát”).

Bárhogy is nézzük, a felén túl vagyunk.

Eddigre már megszoktuk az éhezést és a szomjazást. Teljesen természetes lett. Bár a szomjazás még mindig nehéz. Főleg, ha már reggel így kezdünk, és az ember szájában folyamatosan ott van ugyan az az íz…
Kitartóan nehéz viszont reggel 4 előtt felkelni, és reggelizni. Az ilyenkori táplálkozásunk mostanra meglehetősen szerény lett. Nincs túl nagy kedvünk a vacsora után pár órával ismét egy hatalmas lakomát csapni. Elég a sajt meg a vajaskenyér.

És ugye ez hétvégén is folytatódik. Bár a hétvégének megvan az az előnye, hogy a reggeli után akár estig is lehet aludni. 🙂

Azért az éhezés és a szomjúság (meg a hajnali kelés) összességében eléggé fárasztó, és a munka is nehezebben megy. Főleg a kreativitás. Ezért a hétvégi fő program az alvás.

Nade, félúton vagyunk, kirúgtunk a hámból. Persze nem ünnepelünk, mert az még odébb van, de egy sajtos süti sütése azért belefér.

Próbáltunk egyszerűt választani, de talán még egyszerűbb jobb lett volna. 😀
Najó, azért ez is nagyon jó lett, csak a fele dolgot elfelejtettük megvenni a közértben. 😀

Most csak röviden a recept, semmi extra. Mint a képen láthatjátok, mi se vacakoltunk vele túl sokat. Mindent simán csak behajítottunk a kenyérsütő-gépbe, hogy az keverje össze, míg mi vacsorázunk.

Tehát kell bele liszt (300g), meg margarin (250g, kicsomagolva jobb), 1 tojás+1 tojássárgája (fehérje a tetejére), sajt (250g) + só (1 kanál).
Mindezt jól belapátoltuk a kenyérsütő-gépbe. Majd a margarint kivettük, kiszedtük a csomagolásból, és újra visszaraktuk.

Ez így jól el is volt 1 óráig. Persze ebben a kelesztés is benne volt, bár mi nem raktunk bele élesztőt. Nade sebaj, lényeg a keverés. Ami majdnem sikerült is!
Azért még rá kellett dolgozni kézzel, de legalább jó puha lett.

Ezután előkerestük a nyújtó készletünket (amit persze nem tudtunk, hova is raktuk), és kb 7-8 mm vastagra nyújtottuk. A kb. az +/- 15 cm-t jelentett nálunk.
Ezt jól megkenjünk a tojásfehérjével, és még jobban megpakoljuk azzal a sajttal, amit a nagy izgalomban még nem ettünk meg.
Aztán pedig cakkosra vágjuk. Kb. így, vagy ennél jobban:

Majd pedig mindezt jó nagy lendülettel behajítjuk a sütőbe.

Majd várunk.

Ha nagyon sokági nem történik semmi, akkor ellenőrizzük, hogy a sütőt egyáltalán bekapcsoltuk, bedugtuk, stb…

A miénk egyenlőre a szoba közepén van, így néha az áramforrás kimarad (mert kell az elosztó máshova)

És ha kész, ha megsült, és a kerület sem égett le, akkor aztán jól befaljuk. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Ramazán 2010- félidő, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

2 Replies to “Ramazán 2010- félidő

  1. A Nagy Levin melletted elbújhatna:) Ez a sütés is izgalmas lett, tetszett nagyon…azért nem veszett oda a kreativitásod, ezt innen is látni:)Olaszul tanulsz már?:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .