Alkotmányváltoztató választás – szeptember 12.

Szeptember 12-én alkotmánymódosító választás lesz Törökországban.

Az egyik csoport (szándékosan nem akarok neveket írni) azt mondja, hogy az alkotmány nem enged utat a demokráciának. Ez leginkább a katonaság túlságosan nagy befolyásával igazolja.

A másik oldal viszont azt mondja, hogy pont azért marad meg a demokrácia, mert az alkotmány védi. Ha ez megváltozik, akkor bárki bármit megtehet.

Hogy ezt jobban megértsük, fontos tudnunk, hogy Törökországban a demokrácia nagyon speciális. Mégpedig valóban a hadsereg miatt, akik valóban a demokráciát védik. Ha kell, a kormány ellenében is. A Török Köztársaság fennállása óta a katonaság háromszor oszlatta fel a parlamentet, amit nyugaton puccsnak neveztek. Igaz, hogy valóban az történt, de nem a megszokott. Mert nem egy ember vette át a hatalmat katonai erővel, hanem egy intézmény. És minden alkalommal az ország védelme érdekében. Majd a rendrakás után új választásokat írtak ki, és visszavonultak.

Ez már néhányszor megvédte az országot a gazdasági összeomlástól.
De tény az is, hogy az 1980-as katonai hatalomátvétel túlságosan agresszívre sikerül, arra nem szívesen emlékeznek vissza az emberek.

Ezen kívül persze számtalan más dolog is van. Pl. az alkotmány tiltja, hogy a politika beleszóljon a vallásba (fejkendenős ügy). Az alkotmánymódosítással ez is megszűnik, megszűnhet.

Persze, mint jó választás előtt, most is megy a ködösítés, hogy pontosan miről is van szó.
A város mindenesetre tele van az IGEN és még inkább a NEM szavakkal. A hajóról leszállva úgy kell átverekednünk magunkat a kampányolók gyűrűjén. Néha az IGEN és a NEM próbálja egymást túlordítani. Általában sikerül is. Külön gratuláció nekik, hogy már reggel hétkor kint vannak, és este kilenckor is bírják még szusszal. Sőt, akkor a leghangosabbak!
A zokni és esernyőárus meg a többiek nem bírják. Ők két sarokkal odébb árulják a termékeiket.

Néha van egy harmadik csapat is, akik a se NEM, se IGEN tábort képviselik. Ők bojkottálásra hívják az embereket.

A legizgalmasabb viszont mégiscsak az, hogy külön erre a választásra készültek dalok is. Egyik párt még egy régi népdalt is átírt, amiben miniszterelnöktől kezdve mindenki benne van. Mint egy népmesében, ahol a jó győz a rossz felett.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Alkotmányváltoztató választás - szeptember 12., 9.0 out of 10 based on 1 rating
 

2 Replies to “Alkotmányváltoztató választás – szeptember 12.

  1. Az eredmény eldőlt, aztán majd meglátjuk, jobb vagy rosszabb világ lesz.Mindenestre az azért érdekes, hogy az iszlamista kormány pont Ramazánra tette a választást.Olyan, mintha december 27-én, Karácsony után lenne. Úgyhogy szépen teltek az ünnepek… tele politikával és agresszióval.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .