Ramazán 2010 – véget ért

Végére értünk a 30-napos böjtnek, és az utána következő Cukor Ünnepnek is.

A Ramazánt (Ramadánt) követő Cukor Ünnep egy nagy családi összejövetel. Hagyományok szerint mindig a fiatalabbak mennek az idősebbekhez. Nálunk ezért a kulcsfigura a nagymama. Ő egyébként Kastamono tartományban a hegyek közötti kis faluban él.

A nagymama háza. Több, mint 200 éves.

És belülről.

Innen viszont már az összes rokon beköltözött Isztambulba, senki sem akar az ünnepre idáig eljönni. Ezért aki utoljára errefele járt és előre gondolkodott, az behozta a nagymamát a városba. Persze hónapokkal ezelőtt.
Szegény nagymama azóta pedig, mint valami kabala, házról házra járt. Így az aktuális tartózkodási helyét nem tudja senki. Éppen ezért nálunk az ünnepi előkészületekbe az is beletartozik, hogy megtaláljuk a nagymamát, mert ott fogunk ünnepelni.

Az ünnep legjobban a Karácsonyhoz hasonlít. Ilyenkor együtt a család, és hatalmas ünnepi ebédeket és vacsorákat tartanak. A gyerekek pedig ajándékokat, és rengeteg édességet kapnak.
Természetesen az üzletek zárva, és a város pedig teljesen kihalt. Mindenki ünnepel.

Vagy pedig kihasználja a szabad napokat, és elmegy pihenni.

Mi az idén az utóbbit választottuk, és elmentünk Törökország másik végére, egészen a grúz határig. Na de erről majd később, ha készen vannak a képek. 🙂

Lássuk viszont, hogy mit tanultunk a Ramazán alatt. Megnéztem a tavalyi bejegyzést, és szórúl-szóra ugyan azt le tudnám írni:
Főleg vízből fogyasztunk jóval kevesebbet. És nagyon furcsa, hogy napközben, bármikor ihatunk egy jót. Az ember el sem hinné, hogy ez az apróság mennyire fontos. Vagy akár az a “luxus”, hogy a hajón megigyunk egy bögre teát, és együnk hozzá egy simitet.
Persze ebéd közben is eszünkbe jut, hogy ez újdonság. Nem is olyan régen ebéd helyett az éhezés volt.

Mindez (éhezés, szomjazás) nekünk véget ért, de jusson eszünkbe, hogy nagyon, de nagyon sokaknak ez állandó.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Ramazán 2010 - véget ért, 9.0 out of 10 based on 1 rating
 

4 Replies to “Ramazán 2010 – véget ért

 1. Gratulálok a kitartásához! Azt biztos, hogy a böjt az önuralomra nevelés talán legjobb eszköze.A nagymama háza szenzációs! Kár, hogy a nagymama nincs (a régebbi képeken sincs!) rajta. Lehet, hogy azóta se találják? Üdv. Cz.Éva

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. imádom a török családodat, kész szerencse, hogy nem angolul írsz, már rég lecsaptak volna az amcsi rendezők egy sitcom tervvel a mindennapjaidra 😀 a nagymama nem magányos a kétszáz éves házában (már amikor épp nem hordozzák körbe a rokonok mint a véres kardot)?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. A nagymama egy nagyon kis faluban nőtt fel. Talán ha 15 ház van az egész hegyoldalban. Néha bejárt a völgyben levő nagyvárosba (itt már pár ezer ember is volt). Így a nagymama nagyon szeret Isztambul 20.000.000-os városából hazamenekülni a magányba.Egyébként van ott TV, ha hiányozna.Novemberben lesz az Áldozati Ünnep, amikor megint a nagymama körül forog majd a világ. Valószínűleg erre a rövid időre nem fogják visszavinni a hegyek közé (az út csak oda 8 óra).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .