Kalandok Isztambulban és Törökországban.
Reptéri transzfer és szállás: Ramazan Timzan, aki magyarul is tud.

Reptéri transzfer és szállás: Ramazan Timzan, aki magyarul is tud: info@timzan.com

Augusztus első hétvégéjén volt az utolsó éjszakai Boszporusz hajótúra. Igaz, ez most az Európa Kulturális Fővárosa 2010 projekt keretében működött, de azért mindenki kihangsúlyozta, hogy már több évtizedes hagyománya van az egésznek. Így, aki lemaradt róla, ne bánkódjon, tutira lesz jövőre is. :)

Mi a biztonság kedvéért jó előre bevacsoráztunk. Elvileg a végállomáson két óra áll rendelkezésünkre, hogy vacsorázzunk és sétáljunk, sőt, még a várhoz is felmásszunk. De valójában jó, ha egy óra marad fagyizásra.
Hát igen, nagy a dugó a Boszporuszon. Kerülgetni kell a vízmolekulákat.

 Ortaköy, még napsütésben

Mi az utolsó belvárosi kikötőnél, Beşiktaş-nál szálltunk fel a hajóra. A hajó kicsi volt, de legalább sokan voltak rajta. Talán néhány megállóval hamarabb kellett volna felszállnunk. Vagy még jobb, ha eleve a hajógarázsban (ennek vajon mi a neve).

A naplemente

Volt, aki készült, és nem bízott abban, hogy rendes ülőhelyet talál. Hozott kemping széket. Ezen mások is fellelkesültek, és telefonon szóltak az ismerősöknek, hogy a következő megállóban hozzunk nekik is valamilyen széken. Volt, aki sima otthoni széken ült, de irodai forgószékek is érkeztek.

Európai Erőd, odafele menet…

No de, csak felfértünk, és még ülőhelyet is találtunk. Belül rengeteg szabad hely volt, köszönhetően a legalább 10 fokos hőmérséklet különbségnek. Így mi kényelmesen elfértünk, míg kívül úgy nézett ki a hajó, mint egy túlérett cseresznyefa: mindenhol emberek csüngtek.

..és visszafele

A hajó estfele indult, és haladt végig a Boszporuszon. Innen tudtunk néhány naplementés képet fényképezni.

Este a Boszporusz teljesen más, mint nappal. A fő különbség, hogy sötét van. Ezért persze nehéz is fotózni. Viszont sok épület látványosan van kivilágítva. Leginkább persze a Boszporusz-híd, az első, hiszen az Isztambulban rengeteg helyről látszik. Ráadásul különböző színekben van, így mindenki választhat, melyik tetszik neki a legjobban, melyiket fotózza le.

A piros (narancs) híd

Az út végére teljesen besötétedett. Persze a hajónk késett, így nem másztunk fel a magyar erődbe, ahonnan látható a Fekete-tenger. Bár éjszaka a Fekete-tenger bizonyára igencsak fekete lehetett… Sőt, a hajónk olyannyira késett, hogy még egy jó kis vacsorára sem maradt idő. Csak egy gyors fagyira. Azt is a hajón ettük meg.

A zöld híd

Igen, mi egy kicsit rutinosak voltunk, és azonnal mentünk vissza a hajóra, hogy elfoglaljuk a legjobb helyeket. Ez jó tanulság mindenkinek. Ha szeretnénk is valamit látni a hajó végállomásán, akkor úgy érdemes menni, hogy visszafele másik hajóval jövünk. Ez persze csak nyáron lehetséges, napközben, amikor két hajó is van.
Lehet busszal is visszafele menni. A turisták többsége egyébként is visszafele inkább alszik (főleg, ha a pincér a fél étlapot beléjük tudta tukmálni). Most az ázsiai oldalon vagyunk, így az Üsküdar vagy a Kadıköy feliratú buszokat, dolmuşokat kell keresnünk. Azután már hajóval átmehetünk Eminönübe. Ez a verzió is inkább nappal működik. Este nagyon, nagyon ritkák a buszok…

És a kék híd

Visszafele jövet már sokkal izgalmasabb volt. Leginkább azért, mert eddigre már tényleg besötétedett, így már a kivilágított épületeket láttuk.

Visszaértünk Ortaköybe
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Boszporus éjszakai hajótúra, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • Google
 • Add to favorites
 • Blogger
 • MSNReporter
 • Email
 • RSS
 • Google Reader
 • Print

Boszporus éjszakai hajótúra bejegyzéshez 9 hozzászólás

 • fuu de szépek az éjszakai képek

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Gyönyörűek a képek! A kék Boszporusz-híd a legszebb. :P

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Köszönöm! :)Meg köszönöm a kapitánynak, hogy jó irányba vitte a hajót, még ha lassan is, és végül mégsem Gibraltárban kötöttünk ki.Még köszönet az időjárásnak, hogy aznap nem esett, és még csak nem is fáztunk.Köszönet a fagyinak, amiért finom volt.Köszönet annak a több száz turistának, aki végül mégsem mászott a fényképezőgép elé, illetve annak a több száznak is, akik kellő győzködés (ordítás, lábra taposás, állvánnyal hadonászás, 28-nyelven összeszedett káromkodások gyakorlása, stb…) hatására kimásztak a képből.Köszönet még a simit árusnak, meg Isztambul Világításáért Felelős miniszterének, amiért a lámpákat ide tetette és nem mondjuk a Holdra.Természetesen köszönet a vízmolekuláknak, amiért sima tengerünk volt, és a zacskóra mégsem volt szükség.És külön köszönet a sirályoknak, amiért a tiszteletüket másvalakire tették. :D

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 • Taps, taps, taps! :D

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Mi pedig neked/nektek köszönjük, hogy elmentetek az éjszakai Boszporusz hajótúrára, köszönjük, hogy képeket készítettél, és köszönjük, hogy megosztottad az élményeket velünk :) Valamint köszönjük, hogy nem a zacskóra és a sirályokra koncentráltál :) mert ha így lett volna, akkor egy másmilyen megvilágításból olvashattuk volna írásod és nézhettük volna a képeket. :) Színes lett volna az is, de ez amit papírra vetettél és megmutattál jobban tetszett. Szóval köszönjük! :)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Szépek a képek és jó tudni, hogy ezt én is láttam. :) A minaretek közzé kihúzott világító szöveg mit jelent?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Minden dzsámi maga dönti el, mit ír ki. Általában ünnepi üdvözletek, és ezzel kapcsolatos rövid vallási mondatok.Hasonló, mint a "Békés Karácsonyt!" felírat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Igen, erre rájöhettem volna. Legközelebb a Google Translator lesz a barátom, bár ez török-angol fordításnál is vad dolgokat képes kidobni. :)A képeimen ezeket láttam:Cehalet fellaketir = Ignorance disasterVakfet yaşa yaşat = Live let liveAha… Szóval nem lettem sokkal okosabb, de majd más honlapokon is rákeresek. ;)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Én a http://turkishdictionary.net/ oldalt használom. Szerintem az a legjobb.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Várjuk a hozzászólásodat is. :)


261
Egyedi
Látoagtó
Powered By Google Analytics
Isztambulról röviden
"Viccesnek szántam, de közben halál komoly :)" Dalma
Támogasd a blogot!
Feliratkozás a blogra (e-mail)

Adja meg e-mail címét, hogy feliratkozzon a blogra és értesítést kapjon az új üzenetekről e-mailben.

Kategóriák
Porosabb bejegyzések
Legbaróbb beszólások
Learn Turkish
saat kaç?
“what time is it?”
Kalandtérkép
Isztambul időjárása