Boszporus éjszakai hajótúra

Augusztus első hétvégéjén volt az utolsó éjszakai Boszporusz hajótúra. Igaz, ez most az Európa Kulturális Fővárosa 2010 projekt keretében működött, de azért mindenki kihangsúlyozta, hogy már több évtizedes hagyománya van az egésznek. Így, aki lemaradt róla, ne bánkódjon, tutira lesz jövőre is. 🙂

Mi a biztonság kedvéért jó előre bevacsoráztunk. Elvileg a végállomáson két óra áll rendelkezésünkre, hogy vacsorázzunk és sétáljunk, sőt, még a várhoz is felmásszunk. De valójában jó, ha egy óra marad fagyizásra.
Hát igen, nagy a dugó a Boszporuszon. Kerülgetni kell a vízmolekulákat.

 Ortaköy, még napsütésben

Mi az utolsó belvárosi kikötőnél, Beşiktaş-nál szálltunk fel a hajóra. A hajó kicsi volt, de legalább sokan voltak rajta. Talán néhány megállóval hamarabb kellett volna felszállnunk. Vagy még jobb, ha eleve a hajógarázsban (ennek vajon mi a neve).

A naplemente

Volt, aki készült, és nem bízott abban, hogy rendes ülőhelyet talál. Hozott kemping széket. Ezen mások is fellelkesültek, és telefonon szóltak az ismerősöknek, hogy a következő megállóban hozzunk nekik is valamilyen széken. Volt, aki sima otthoni széken ült, de irodai forgószékek is érkeztek.

Európai Erőd, odafele menet…

No de, csak felfértünk, és még ülőhelyet is találtunk. Belül rengeteg szabad hely volt, köszönhetően a legalább 10 fokos hőmérséklet különbségnek. Így mi kényelmesen elfértünk, míg kívül úgy nézett ki a hajó, mint egy túlérett cseresznyefa: mindenhol emberek csüngtek.

..és visszafele

A hajó estfele indult, és haladt végig a Boszporuszon. Innen tudtunk néhány naplementés képet fényképezni.

Este a Boszporusz teljesen más, mint nappal. A fő különbség, hogy sötét van. Ezért persze nehéz is fotózni. Viszont sok épület látványosan van kivilágítva. Leginkább persze a Boszporusz-híd, az első, hiszen az Isztambulban rengeteg helyről látszik. Ráadásul különböző színekben van, így mindenki választhat, melyik tetszik neki a legjobban, melyiket fotózza le.

A piros (narancs) híd

Az út végére teljesen besötétedett. Persze a hajónk késett, így nem másztunk fel a magyar erődbe, ahonnan látható a Fekete-tenger. Bár éjszaka a Fekete-tenger bizonyára igencsak fekete lehetett… Sőt, a hajónk olyannyira késett, hogy még egy jó kis vacsorára sem maradt idő. Csak egy gyors fagyira. Azt is a hajón ettük meg.

A zöld híd

Igen, mi egy kicsit rutinosak voltunk, és azonnal mentünk vissza a hajóra, hogy elfoglaljuk a legjobb helyeket. Ez jó tanulság mindenkinek. Ha szeretnénk is valamit látni a hajó végállomásán, akkor úgy érdemes menni, hogy visszafele másik hajóval jövünk. Ez persze csak nyáron lehetséges, napközben, amikor két hajó is van.
Lehet busszal is visszafele menni. A turisták többsége egyébként is visszafele inkább alszik (főleg, ha a pincér a fél étlapot beléjük tudta tukmálni). Most az ázsiai oldalon vagyunk, így az Üsküdar vagy a Kadıköy feliratú buszokat, dolmuşokat kell keresnünk. Azután már hajóval átmehetünk Eminönübe. Ez a verzió is inkább nappal működik. Este nagyon, nagyon ritkák a buszok…

És a kék híd

Visszafele jövet már sokkal izgalmasabb volt. Leginkább azért, mert eddigre már tényleg besötétedett, így már a kivilágított épületeket láttuk.

Visszaértünk Ortaköybe
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Boszporus éjszakai hajótúra, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

17 Replies to “Boszporus éjszakai hajótúra

 1. Köszönöm! :)Meg köszönöm a kapitánynak, hogy jó irányba vitte a hajót, még ha lassan is, és végül mégsem Gibraltárban kötöttünk ki.Még köszönet az időjárásnak, hogy aznap nem esett, és még csak nem is fáztunk.Köszönet a fagyinak, amiért finom volt.Köszönet annak a több száz turistának, aki végül mégsem mászott a fényképezőgép elé, illetve annak a több száznak is, akik kellő győzködés (ordítás, lábra taposás, állvánnyal hadonászás, 28-nyelven összeszedett káromkodások gyakorlása, stb…) hatására kimásztak a képből.Köszönet még a simit árusnak, meg Isztambul Világításáért Felelős miniszterének, amiért a lámpákat ide tetette és nem mondjuk a Holdra.Természetesen köszönet a vízmolekuláknak, amiért sima tengerünk volt, és a zacskóra mégsem volt szükség.És külön köszönet a sirályoknak, amiért a tiszteletüket másvalakire tették. 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 2. Mi pedig neked/nektek köszönjük, hogy elmentetek az éjszakai Boszporusz hajótúrára, köszönjük, hogy képeket készítettél, és köszönjük, hogy megosztottad az élményeket velünk 🙂 Valamint köszönjük, hogy nem a zacskóra és a sirályokra koncentráltál 🙂 mert ha így lett volna, akkor egy másmilyen megvilágításból olvashattuk volna írásod és nézhettük volna a képeket. 🙂 Színes lett volna az is, de ez amit papírra vetettél és megmutattál jobban tetszett. Szóval köszönjük! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Minden dzsámi maga dönti el, mit ír ki. Általában ünnepi üdvözletek, és ezzel kapcsolatos rövid vallási mondatok.Hasonló, mint a "Békés Karácsonyt!" felírat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Igen, erre rájöhettem volna. Legközelebb a Google Translator lesz a barátom, bár ez török-angol fordításnál is vad dolgokat képes kidobni. :)A képeimen ezeket láttam:Cehalet fellaketir = Ignorance disasterVakfet yaşa yaşat = Live let liveAha… Szóval nem lettem sokkal okosabb, de majd más honlapokon is rákeresek. 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. Az esti fotók a Boszporusz túráról nagyon tetszettek. Szép ez a város nappal és éjjel is. Szeptember végén nem terveznék éjszakai túrát, de egy nappali túra azt hiszem belefér majd az 1 hét kinn tartózkodás idejére. Nézegettem a hajó menetrendeket, és valahogy nem tudtam zöld ágra vergődni velük. A Boszporusz túra címszó alatt találtam rövid túrát és teljes túrát. Ez világos 10,35-kor indul, 12-re van A. Kavagin. Vissza 15 órakor indul és 16,30-ra ér vissza Eminömü-be. Én a másik menetrendet nem értettem. A nem túrás hajók A. Kavagiba csak este mennek és onnan csak reggel jönnek Eminömü irányába? Vagy én vagyok teljesen lemerül állapotban, hogy nem tudtam megfejteni a menetrendet? Korán reggel szeretnék elindulni hajóval , majd A. Kavagiból busszal visszajönni az ázsiai oldalon. Odafelé is és visszafelé is több helyen szeretnék megállni körülnézni, ezért próbálok a boszporusz túrás menetrenden kívül találni valamit.
  A http://www.sehirhatlari.com.tr/ oldalon nézelődtem. lehet, hogy nem elég alaposan, vagy egyszerűen nem tudok hajó menetrendet olvasni.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ha meg akarsz állni, nézelődni, akkor semmi esetre sem ajánlom a „Boszporusz-túrát”. Ez amolyan standart turistáknak való, akiket felraknak a hajó, majd este összegyűjtenek. Aktívabbak jobban járnak a helyi közlekedéssel. Már csak az ár miatt is.

   Én is régóta nézegetek egész Boszporuszon végigmenő reggeli hajókat. De sajnos ezek a hajók a helyieknek készültek, akik pont fordítva járnak: reggel bejönnek a városba, este pedig hazamennek. Ezért nem találsz te sem ilyen hajót.
   Leginkább ezzel a hajóval lehet jásztani. Ez amolyan hátsó Boszporusz hajó. Legalább Bebek (Európa) vagy Çengelköy (Ázsia) kikötőig el kell menni. És akkor is csak az út felét teszi meg. Tehát valameddig mindenképpen buszozni kell.

   Viszont most látom, hogy lett egy új járat: Kadıköy-Beşiktaş-İstinye-Sarıyer. Ez nagyjából az
   európai oldalon megy. Eminönüből áthajózhatsz Kadıköy-be, vagy busszal Beşiktaş-ba (vagy Marmaray-al Üsküdar, és onnan hajóval Beşiktaş, csak hogy sok hajó legyen benne. 🙂 ). Ez pont reggel megy, este jön. Igaz, csak hétköznapokon. És akkor is csak 1 alkalommal
   Sarıyer-ben pedig már nagyjából óránként van hajó a külső falvakba: A Kavağı , R Kavağı

   Ezzel valamennyire tudsz sakkozni.
   Ha van rá 2 napod, én a következőt csinálnám:
   Ezzel a hajóval elmennék Sarıyer-be. 9:15 érkezik meg (meg ahogy a kapitány gondolja, szóval 10-re). Onnan indulj el visszafele busszal.

   Második nap pedig… az ázsiai oldal nehezebb… Vagy eleve csak busszal mész Üsküdar-ból, és mondjuk elkapod a délután visszafelé jövő Boszpusz-túra hajót Kanlıca-nál. Esetleg ugyan ez fordítva, hogy a túra hajóval elmész Kanlıca-ig, és onnan vissza busszal.
   Vagy pedig az európai oldalon Bebek, majd onnan hajóval Kanlıca, és vissza busszal. Ugyan úgy ennek a fordítottja is: Üsküdar-ból busszal Kanlıca, majd hajóval vissza Bebek-be, és tovább busszal.
   Kanlıca-nál tovább csak a túra hajóval jutsz vagy busszal. De szerintem kár tovább menni.

   Jó szervezést! 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 6. Köszönöm a segítségedet a Boszporusz túrával kapcsolatban. Sajnos csak egy napot tudunk szánni erre, pedig szívesen megnézném mind a két szárazföldi oldalt. Sajnos oda-vissza útra csak 9-10 napunk van. 7 éjszakára foglaltunk szállást istanbulban. A kötelező látványosságokon kívül még hamam látogatást, Kerengő derviseket, vagy valami folklór műsort, Panorama 1453 körképet, Mozaik múzeumot, Kilim múzeumot, Kalligráfiai múzeumot és még jó néhány dolgot terveztünk megnézni. Azért majd szelektálni kell, hogy mi fér bele és mi nem. Hát és persze kéne még keresni egy jó kis halpiacot, meg egy igazi istanbuli piacot, ahová az istanbuli háziasszonyok járnak és nem a turista csoportok. Szóval jól meg kell gondolni, hogy hová mikor és milyen sorrendben. Ha van valami jó ötleted szívesen fogadom a segítséget. Jó hét véget és kellemes keleti Húsvétolást.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Kadıköy-nél, a kikötőtől nem messze van egy állandó piac. Halpiac is van, meg „sima” piac is. Lehet pl. sajtot és olívát venni. A közelben remek utcai kávézók is vannak.
   Térképen itt
   Hamamnak a Çemberlitaş-t szoktam ajánlni. Bár drága, de tiszta, szép és jó. Másik lehet még a Cağalaoğlu. Ez utóbbi az AyaSofyahoz van közel.

   Jó hétvégét és jó utó-húsvétot! 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Köszönöm az infókat. A Cağalaoğlu hamam-ot én is kinéztem magamnak. meg is találtam a honlapjukat. Sok infó van rajta csak pont az ár nem szerepel és az, hogy szeparált vagy koedukált-e. És persze jó érv még mellette az is, hogy egy sarokra van a szállásunktól.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Azért nem szeretik az árakat kiírni, mert akkor nem elég, ha 20 évente frissítik az oldalt. De azt hiszem itt másról is szó van.
     Ez az oldal szerint pl. a belépő 90 TL!! Ami jóval drágább az egyébként sem olcsó Çemberlitaş-nál.
     A hamamok mindig szerapáltak. Csak 1-2 koedukált van Isztambulban (kivéve a hotelek, de azok meg nem olyan hangulatosak). Ráadásul a legtöbbe csak férfi (erkek) oldal van. Kevés az olyan, ahol férfi és női (kadın) részleg is van.

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 7. Köszönöm a tippeket.
  A szép és okos béka este áll fenn. Ketté kell szakadni. Nem is mert 3 felé. Vagy külön időpontban megy az ember fia-lánya ugyanabba a hamamba, vagy egyszerre, de a női-férfi oldalra. És akkor valószínüleg abban az élményben lesz része, amit magában elképzelt. És ugye van a turistás harmadik megoldás a koedukált hamam, ami valószínüleg nem hozza azt az élményt, amit elvárna a kíváncsi turista. Úgy gondolom, hogy a második megoldás a legjobb. Találtam azért néhány hamamot ahol van külön női és férfi oldal. Ilyen például a Sofular hamam, Gedikpasa hamam, Cemberlitas, és Cagalaoglu
  is. Hát szeptemberig van egy kis idő nézelődni keresgélni.

  Hamammal kapcsolatban még egy kérdés, milyen felszerelést vigyen oda az ember lánya. Mert férfiaknál az egészen egyértelmű, hogy egy szál pestamallar a felszerelés. Na és a lányok?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Engem speciál visszazavartak, hogy semmilyen saját cuccot ne vigyek magammal. A lányok esetében viszont úgy mondják (én még nem próbáltam), hogy mindenki mindent magával visz.
   Így ajánlott a törölközőt és a kozmetikumokat magunkkal vinni. Még mindig jobb, ha feleslegesen vittük, minthogy a fiukhoz kelljen átosonni, és tőlük kérni kölcsön a szappant.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .