Isztambul – csomósodásgátló: 3 – 0

Isztambul időjárása különleges. Sőt egyedi. Köszönhetően a Fekete-tengernek, a Márvány-tengernek, a közte levő dimbes-dombos résznek, és persze, hogy mindezen keresztbe van egy szoros, a Boszporusz.

Az időjárásra éppen ezért a jellemző a kiszámíthatatlan. Vagy más néven a változó, vagy kaotikus. De mégis a legjobb az, hogy egy akkora városban, mint Budapest-Szeged távolsága, nem csak egy időjárás van. Minden kerületnek van saját időjárása. Sőt, saját napkeltéje is, mert Isztambul annyira hatalmas, hogy a város egyik részéről mire eljut a nap a másik végére, addig percek telnek el. Tiszta mázlija a Napnak, hogy hajnalban indul útra, amikor még nincs forgalom, mert ha bedugul a hídon, akkor lehet, hogy csak délutánra vergődik át Ázsiából Európába.

Az időjárás fő meghatározója a Boszporusz, amitől az egész városban sokkal magasabb a páratartalom, mint máshol. Ez egy olyan furcsa szituációt teremt, hogy az asztalon kint felejtett pogácsa, kenyér, stb.. vagy kiszárad, vagy átnedvesedik.

Egyenlőre még nem derült ki, hogy mitől függ, mi fog pillanatok alatt kiszáradni, és mi lesz nedved. A mézeskalács pl. egy nap alatt a kőkeményből lány puha lesz. A pogácsa is inkább puhul. A kenyér néha szárad, néha meg jól bepenészedik. A fűszerek viszont… na azok aztán keményednek.

Hiába az elzárt szekrény, a légmentes zacskó, és a csomósodásgátló, a fűszerek olyan kemények, hogy követ lehet velük törni.

Úgyhogy egyenlőre Isztambul – csomósodásgátló: 3 – 0

Ez is csak dísznek van… Nem, a minőségét nem őrzi meg 2010-ig, hanem csak 3 napig.
E mellett szeretném tudni, hogyha a fokhagyma 40%, akkor hogy lesz a konyhasó max. 65?
És akkor hol van a csomósodásgátló?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Isztambul - csomósodásgátló: 3 - 0, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 
 • Nincs hasonló bejegyzés

12 Replies to “Isztambul – csomósodásgátló: 3 – 0

 1. Amikor először voltam nyári időszakban, akkor naivan kérdeztem "Vihar lesz?". Pont a nagy szél miatt. Persze sehol semmi…most nyáron az egyik társam (aki először volt ott), azt mondja…viszek esernyőt, mert úgy tűnik vihar lesz. Mondtam is neki, hogy vihar nem lesz tuti, ha igen, az ellen ott az esernyő nem is véd…:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Sajnos úgy látom jövő hétre végig esőt jósolnak Isztambulban. Mindegy, majd csak kibírjuk valahogy. Egyébként most milyen idő van ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. a nyirkosság miatt csomósodik/keményedik.jól megszívja magát és összeragad.a csomagoláson belülre pár szem (úgy egy teáskanálka) nyers rizst és az elvileg segít. ha nem akarod bele közvetlen a fűszerbe, mert nehéz kiválogatni, akkor helyez kis géz zsákocskákat varrsz kézzel (varratsz velem 200 db-ot és postázom… 🙂 ). csak pár öltés.én egy olyan világrészt kérek, ahol minden nap 25 fok van. se több, se kevesebb. segítéség nélkül is tudok én fázni…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Hmm.. ha esetleg a curry-be tennénk rizst, akkor könnyű lenne a rizses curry-t elkészíteni utána. :DAmúgy nem tudom, hány kg. rizst kellene felhasználni, hogy a fűszereink biztonságban legyenek.. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. Azt sosem hittem volna, hogy ez gond lehet Törökországban, mert ott annyival jobb (és szárazabb) az idő. S ha beletennétek a fűszert az eredeti csomagolással együtt egy nejlonzacskóba a szekrényben? Oké, hogy hülyén nézne ki és macerás is utána használatkor kinyitni, de valahogy biztos meg lehet oldani. Vagy esetleg vattapamacsot nem lehet a kupak alá tenni? A gyógyszereknél be szokott ez válni.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 6. Azt azért ne feledjük el, hogy Törökország hatalmas.Busszal több, mint két nap végigmenni, pedig nagyon jók az utak és a buszok is.És az éghajlat is nagyon változó. Megtalálhatóak a havas csúcsok és a mindig forró tengerpartok is, egymás mellett.Jó ötlet a vatta, és tényleg azzal védik itt a gyógyszereket. Köszi. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 7. a vattával nem a nedvességet védik, hanem a rázkódás közbeni sérülést. régen itt is így volt, aztán helyette jött az a harmonikás műanyag valami.ja és a dupla csomagolás nem védi meg a légnedvességtől. ha kinyitod, akkor már bele ment a helyi x nedvesség és hajrá ragacs.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 8. Szia!Ha a rossz idő miatt mégsem lenne kedvem metró+villamosozni, akkor kb. mennyi a reális ára egy taxinak Atatürktől mondjuk a Topkapi-ig?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 9. Egyenlőre nincs sok esély a rossz időre (ez persze nem jelent semmit 😀 ), de ha mégis taxizol, akkor az kb. 40-50 TL, ami 5700-7200 forint (mai árfolyam, ezt kell még a politikusaink hülyeségfaktorával megszorozni).Ezzel szemben ha metro+villamossal mész, akkor legrosszabb esetben is csak 3 líra.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .