Metró az Aranyszarv felett

Már majdnem egy hónapja, hogy mégsincs kész az új híd az Aranyszarv-öböl felett, amely Isztambul egyik legérdekesebb hídja lesz.

Forrás: Isztambul Önkormányzat (IBB)

Az Aranyszarv-Öböl felett jelenleg 3.5 híd van. Az első a jólismert Galata híd" >Galata-híd. Ez az, amelyikről pecázni szoktak, alul pedig az éttermekben halat lehet enni. A második híd nem sokban különbözik, az az Atatürk-híd. De itt már se pecás, se étterem nincs. A harmadik már csak egy fél híd. Valaha egyben volt, de mára már darabokban hever. Jobb, ha nem itt próbálunk átkelni. És végül van egy autópálya híd, ami jó széles, és jó zajos.

Aranyszarv látkép

Akárhogy is nézzük, egyik hidat sem lenne érdemes a híd-szépségversenyre küldeni. Úgyhogy egy szép híd tényleg nem lenne rossz.

Viszont ha úgy nézzük, akkor mindenképpen érdekes, hogy ez egy különleges híd lesz: ezen a metró fog közlekedni! Ilyet még csak Stockholban láttam, de ott teljesen természetes, hogy az ember a metróból lefele fog a felszínre kijutni. A város ugyanis hegyes-dombos.

Ugyan ez igaz Isztambulra is. Isztambulban csak ott van vízszintes rész, ahol korábban a tenger volt, és feltöltötték. Úgyhogy itt is bár a metró a föld alatt megy, ez sok utcánál még mindig magasabb. Ezért is a metró kijön a föld alól, átmegy az Aranyszarv felett, majd vissza be a lukba. mindeközben majdnem vízszintesen halad.

Forrás: Hürriyet

Persze lehet ennek más oka is. Isztambul, azaz Konstantinápoly, és Bizánc, meg még ki tudja hány neve volt, nagyon régi város. Nagyon nagyon. A belső részekben szinte lehetetten fúrni, mert bárhova ásnak, valami nagyon régi dolgot találnak. A múltkor egy másik metróvonalnál már végre kiértek a tengerpartra, erre találtak egy rakat hatezeréves hajóroncsot. Ott azóta is áll a metróépítés, miközben a Boszporusz alatt már készen van az alagút. Igen, a tenger alatt könnyebb építkezni, mint a történelmi város alatt.
Lehetséges, hogy itt is ez történt. Fúrtak balra, de ott volt valami. Akkor fúrtak jobbra, de ott is találtak valamit. Fúrtak lefele, de az is foglalt, hát felvitték a metrót a felszínre.

Lehet még egy olyan variáció is, hogy így izgalmasabb volt. 🙂

No, és akkor lássunk technikai adatokat is, hátha valaki ilyet is szeret. 🙂

Hossz : 936 Méter
Ára: 146.722.828,25 €+ÁFA (ez azért nagyon tetszik, hogy az ára úgy van megadva, mintha csak dinnyét vennénk a piacon. Főleg a 25 cent a jó a végén)
Terv elbírálása (?): 06.10.2008
Megállapodás dátuma: 19.12.2008
Munkakezdés: 02.01.2009
A teljes építés ideje: 600 nap
Befejezés: 02.09.2010 (ez a nap már elmúlt)

További érdekesség, hogy az Aranyszarv-öböl erősen ipari terület. Nagy ritkán, de időnként nagyobb hajók is járnak, amikor a hidakat meg kell nyitni. Az új metró-híd is nyitható lesz.

Arról most nincs hír, hogy ténylegesen mikor is lesz készen. De mindenképpen nagyon érdekes lesz. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Metró az Aranyszarv felett, 9.0 out of 10 based on 1 rating
 
  • Nincs hasonló bejegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .