Isztambul Eurázsiai Maraton (32)

Idén 32. alkalommal, de természetesen a világon elsőként csak Isztambulban az Európa Kulturális Fővárosa keretei között került megrendezésre az Eurázsiai Maraton.

Ez a maraton is 42 km, mint a többi. Mégis különleges. Mégpedig azért, mert Ázsiából indulva Európába érkezünk. Azaz két földrész között futhatunk.

Mégpedig nem is akárhol, hanem a két földrészt összekötő Boszporusz-hídon!

A Boszporusz-hídon nagyszerű a kilátás. És ha jó idő van, akkor nagyon remek egy hely.

Sajnos viszont a gyalogos forgalom elől le van zárva. Állítólag azért, ne ugráljanak le az emberek, mert az zavarja a turistákat. Így a hídra feljutni nem lehet. Ez alól az egyetlen kivétel a maraton napja.

Az Isztambuli Eurázsia Maratont minden év októberében rendezik meg. Első vagy második hétvégén. Így ha valaki ezidőtájban jönne Isztambulba, érdemes ezzel is számolni. Mert hatalmas buli!

A futás valójában másodlagos. Amikor az első futók elmennek, akkor utána felszabadul a város a hídra. Mintha egész évben csak erre várnának. Egy új aszfaltos felület, ami nem lett megtaposva. Vagy egy új park, ahova el lehet menni sétálni. Jó időben pedig le is lehet ülni a híd közepére és piknikezni. Simitet biztosan fogunk kapni.

Ezek a képek a tavalyi maratonról készültek (fotók pedig itt). Idén gép nélkül mentünk, mert inkább élvezni szerettük volna a nyugalmat. Bár ez nem volt egyszerű, amikor velünk együtt még pár millió másik embert is jött velünk. A jó időnek köszönhetően annyian voltak a hídon, hogy az egészen szépen be is lengett.

Jövőre várunk ám titeket is! 🙂

6 Replies to “Isztambul Eurázsiai Maraton (32)

  1. Nagyon jó volt az idő. Igazi mázli!Az a baj a fényképezőgéppel, hogy egy idő múlva már csak azon keresztül látja az ember a világot. És így az eseményekből kívülálló lesz.Néha kell egy kis lazítás, és sodródni az élettel. 🙂

  2. Teljesen igaz. Meg az is igaz, hogy vannak olyan fotók, amiket úgyis elkattint mindenki… és ez a híd pont ilyen – most fényképeztem helyettetek is:)http://sztambul.blogspot.com/2010/10/eurazsia-maraton-hatodik-vasarnap.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük