Rize tartomány

Jó reggelt kívánunk! Időjárás jelentés következik:
Ma eső lesz.
Holnap is eső lesz.
Holnapután is eső lesz.
A jövő héten, a jövő hónapban és a jövő évben is eső lesz.
És ha nem jön közbe valami komolyabb tektonikus mozgás, akkor az elkövetkező tizenhatmillió évben is minden nap eső lesz.
Üdvözöljük Rize tartományban!

Törökországot általában kétféleképpen szoktuk elképzelni. Tengerpart, vagy száraz pusztaság.

Ölüdeniz tengerpart Muğla provinciában (Égei-tenger, Délnyugat-Törökország)
Forrás – Wikipédia
Kapadokya – Közép-törökország

Pedig az országban rengeteg a hegyes-völgyes, zöld vidék, ami nagyon hasonlít az Alpokra.

Út Törökország belsejében (felföld 1000 m-re a tengerszinttől)
Kastamonu tartomány (Közép-Törökország)

Rize tartomány Törökország észak-keleti végében fekszik. Tipikus fekete-tengeri világ. Északon az örökké viharos tenger, majd pedig a szárazföld csupa hegy és hegy és hegy. Jó magas hegy. Jellemzően északról érkezik a szél, tele esővel. Ezért Rize tartományban mindig esik az eső. Néha pedig a hó. Nagyritkán azért kisüt a nap.

Hideg nincs annyira, mint egy ennyire esős vidéken várnánk, de azért jóval hűvösebb van, mint a mediterránon megszoktuk. A magas hegyek és az állandó északi, tengeri szél, azért jól le tudja hűteni a levegőt. Úgyhogy ide ne készüljünk bikinivel!

Hol is van Rize? – Forrás: Wikipédia

Rize tartomány hatalmas és meredek hegyekből áll. Többségük 1000 méter feletti, . a Kaçkar-hegység (Kaçkar Dağları) csúcsa pedig 3937m.

A hegycsúcs ott van valahol a felhőben
(
Kaçkar-hegység nemzeti park)


Ezekben a hegyekben remek túrásai helyek vannak. Bár nem a megszokott értelemben. Itt nincsenek olyan turista ösvények, mint Magyarországon. És nincsenek külföldiek sem. Ide a törökök jönnek kirándulni, az erdőkben sétálni, és elvegyülni a helyi kultúrában.


Rize egy olyan tartomány, amiről mindenki hallott, mindenki ismeri. A törökök pedig szeretnek eljárni ide, hogy magával a kultúrával ismerkedjenek.

Tradicionális Rize domb tradicionális Rize időjárással és öreg nénivel
(őzike nincs, boci van)

Rize tartomány híres a lázi népcsoportról, ami a török családon belüli csoport. Ők mindig mulatnak, mókásak, és nagyon lazák. Éppen ezért kedvelt szereplői a vicceknek is. Ahogy Magyarországon a székely viccek vannak, úgy Törökországban a láz viccekkel találkozhatunk.

Láz dudás.
A lázok, annak ellenére, hogy ők is törökök, sok mindenben nagyon mások. Állandóan táncolnak. Ha előkerül egy láz dudás, akkor tömegével jelennek meg ez emberek, hogy ők is táncoljanak. Láz városokban többször is megpróbálták az utcai táncolás rekordját megdönteni. Sajnos arról nincs hír, hogy vajon sikerült-e. Valószínűleg idő közben a közjegyző is beszállt a táncba, és ezért nincsenek pontos adatok…
A turisták is beszállnak a táncba (horon tánc)
(Érdekesség, hogy nem a helyi lányok hordanak fejkendőt, hanem az isztambuliak)
Rize tartomány történelme majdnem olyan, mint bármely történelem Anatóliából: nagyon régi és zavaros. Az egyetlen különbség, hogy a régi feljegyzések is többnyire csak ennyit tartalmaznak:
  
Ősember: ma esett az eső
Hettiták: ma esett az eső
Kelták: ma esett az eső
Perzsák:
ma esett az eső

Görögök: ma esett az eső
Rómaiak: ma esett az eső
Örmények: ma esett az eső
Bizánciak: ma esett az eső
Szeldzsukok: ma esett az eső
Timur krónikása: ma esett az eső
Oszmánok: ma megint esett az eső

A tartomány neve, Rize görögül azt jelenti, hogy lejtő, hegyoldal. Tehát ők voltak azok, akik először kimondták (vagy leírták) azt, ami nyilvánvaló. Jó kérdés viszont, hogy miért pont ezt a részt nevezték lejtőnek, amikor észak kivételével (ott ugyanis a Fekete-tenger van) minden irányba ezer kilométerre csak hegyek vannak…
Azt azért meg kell hagyni, hogy viszont tényleg szép hegyek vannak. És minden zöld, zöld és zöld

A Római-Birodalom idejéből már több minden maradt fent. Leggyakoribbak a kőhidak. Ezeket nagyon jól megépítették. Míg sok mai, modern híd alig-alig bír ki néhány évet.

Egy nagyon-nagyon-nagyon öreg híd
Talán római, vagy bizánci, esetleg oszmán

A mai, modern időkben viszont pont az eső az, ami Rize tartományt híressé, és gazdaggá tette: a tea.
Az eredeti kínai tea kétszeri mutációja (egyszer a kínaiból grúz, majd a grúzból török) imádja ezt a helyet. Az idő kellemesen meleg, és van eső bőven. Sőt, még a magas hegyek is megvannak.

Teaültetvény

A török teát kb. 70-90 cm magasán vágják. Bokrostól, mindenestől. Az a fajta kínai kézi, legfelső leveles teaszedés nagyon ritka. Itt egész egyszerűen lenyisszantatják a tetejét, majd begyűrik a zacskóba. Ennek köszönhetően kis szerencsével találhatunk még ép tealeveleket a szüret után is. Ezeket kiszáríthatjuk, és főzhetünk belőle saját zöld teát. 🙂

Egy szép nagy tealevél

A tealeveleket összeszedik, és a falvakban vannak erre átvevő helyek. A tea innen kerül a tengerpartra, ahol már nagyüzemi módszerekkel dolgozzák fel. A tengerparti úton járva számos gyárat láthatunk, jó nagy Çaykur (nemröhög!) felirattal. Ők Törökország tea központjai.

Rize tartományt legtöbben a teáról ismerik. De ugyanúgy híres még a mogyoró, a kivi és a kukorica is. Mindháromból rengeteget termelnek, szintén az éghajlati különlegességnek köszönhetően.
A Fekete-tengerből rengeteg hal kerül az asztalra. Leginkább kedvelt a hamsı. Mégpedig kukoricalisztes bundában átsütve.
A hegyi környezetben pedig nagyon finom méz és vaj készül. Remek az olvasztott sajt.

Ezzel a tál olvasztott sajttal (meg egy rakat kenyérrel)
aztán nyolc ember is jóllakik.

További érdekesség még a hegedűk családjába tartozó török hangszer, a kemençe.

Kemençe – Forrás: Wikipédia

Végül, de nem utolsó sorban, Tarkan is Rizében született.

További képek itt.

—-
Zsuzsinak (Alanyaból) és férjének (Rizeből) kiegészítései

Rizében és környékén rengeteg a turista, főleg arabokkal és izraeliekkel ( egyenes járat van Izraelből Trabzonba ) találkozhatunk. Ha valaki nyáron megy, vihet nyugodtan bikinit és meg is fürödhet a Fekete tengerben, vízhőmérséklet kellemes ( nem hideg ) és olyan mint egy tó, egy hullám sincs.
Etelek : a hamsi mellett én még megemlíteném a pisztrángot és amit nem szabad kihagyni az olvasztott sajt (muhlama). Nagyon nehéz kaja, de isteni. Édességnek meg a laz böreği, amit a baklávához tudnék hasonlítani, de háromszög alakúra „tekerik fel” a tésztát és vanília krém van benne.
Jó utat mindenkinek !!!!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Rize tartomány, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

17 Replies to “Rize tartomány

 1. Tök jó, de basszus, hogy van időd mindennap mindig ennyit írni? :)Egyébként pont tervezek a kackarba egy túrát. Majd alkalomadtán kérek segítséget 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Fő ajánlatok:Vigyél esőálló cuccot. Hideg ellen cuccot, és meleg ellen is cuccot. A fű jó nagy, úgyhogy nemcsak fentről lefele, hanem lentről fölfele is el lehet ázni. :)Egyél: sajtot, mézet, kenyeret, kukoricát, vajat.Vegyél: textil dolgokat, kis faházat meg dudát. :)Nem mindig van idő. Általában a hét elején megírok egy egész heti adagot, aztán meg nézem, hogy Google eltolja az időzítést és nem jelenik meg a beírás.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Çaykur Rizespor! A klubcímerben természetesen tealevél!:)Egyébként nem tudom,hogy Rize,vagy Trabzon tartományban van az a köy,ahol a hatalmas hegyek között az emberek füttyökkel érintkeznek egymással,mert az sokkal messzebbre elhallatszik,mint a kiáltás.Valahol a Karadeniz Bölgesi keleti részén van,ez biztos.Feyyaz

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Rizében és környékén rengeteg a turista, föleg arabokkal és izraeliekkel ( egyenes jarat van izraelböl trabzonba ) talalkozhatunk. Ha valaki nyaron megy, vihet nyugodtan bikinit és meg is fürödhet a Fekete tengerben, vizhömérséklet kellemes ( nem hideg ) és olyan mint egy to, egy hullam sincs. Etelek : a hamsi mellett én még megemliteném a pisztrangot és amit nem szabad kihagyni az olvasztott sajt ( muhlama ). Nagyon nehéz kaja, de isteni. Edességnek meg a laz böreği, amit a baklavahoz tudnék hasonlitani, de haromszög alakura "tekerik fel" a tésztat és vanilia krém van benne. Jo utat mindenkinek !!!!U.I.: Ölüdeniz nyugat-Törökorszagban van, nem kelet-Törökorszagban 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. Köszönjük a hasznos információkat (és a javítani valókat is). Engedelmeddel ezen infókat is beírtam a leírásba, hogy ne vesszenek el. Ha írsz egy nevet is, akkor azt is berakom mellé. :)Feyyaz,Reméljük, valaki megtalálja azt a füttyös falut! És utána szól is nekünk. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 6. a hasznos infok és javitani valok nekem köszönhetök, Zsuzsi Alanyabol, de jövö héten Isztanbulnak kelle kibirnia minket 4 napon keresztül…..U.I.: a férjem rizei, innen a hozzaszolas…::)))

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 7. Sziasztok!
  Lenne, egy-két kérdésem tudna valaki infóval szolgálni, aki járt már ott?
  1. Tud valaki szállást ajánlani Rize városban max. 50 EUR -ig?
  2. Van a teagyárban gyárlátogatás?
  3. Milyen messze vannak a várostól a teaültetvények?
  4. Mit érdemes feltétlenül megnézni Rizében?
  Köszönöm.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Sok infót nem találtam. Remélem, más több szerencsével jár! 🙂
   1) Hotelnek a Butik Otel Rize kifejezés az, amire keresni tudsz a Googlen.
   2) Szerintem egész egyszerűen menj oda a teagyár kapujába, és kérdezd meg, lehet-e látogatni. Vagy elküldenek, vagy beengednek. Nekünk ez eddig minden országban bevált.
   3) A teaültetvények változatosak. Mint az Alpokban a tehénlegelők, itt a teák. Bárhol láthatsz ilyet. Közel a városokhoz, tengerparthoz, bent a völgyekben…mindenfele.
   4) Rizében a természet a csodálatos. Szuper hegyek, benne rejtett falvak, régi kőhídakkal. Maguk a falvak is szépek és érdekesek.
   5) Egyél: olvasztott sajtot, kukoricát, halat (hamist), kenyeret.
   6) A tea mellett még különlegesség a mogyoró is.
   7) Táncolj a helyiekkel a dudára. 🙂
   9) És ha Feyyaz is megjön, akkor kaphatsz tippeket a RizeSpor ügyben is 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
   1. Köszi a tippeket.:) Már csak egy rohadt nagy bibi an, hoy Erzurumból du. hogy jutunk Rizébe, de majd ezt is kikurkásszuk. Lehet, hogy írok a hotelnek, ha találok megfelelőt, hogy küldjenek egy taxit, majd kifizetjük:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Ott is kell lennie busznak, de talán nem közvetlenül megy Rizébe. Talán Artvin vagy Trabzon városán keresztül.

     Taxit ne kérjél, mert nagyon drága lesz az a pár száz km….

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 8. Persze az én tippem a Yeni Rize Şehir stadion! Én oda is elmennék!
  A Rizespor színei zöld-kék.
  A csapatnak volt már egy magyar játékosa is: Ferenczi István (2005).
  A csapatnak volt egy szlovákiai magyar edzője: Pecze Károly (2000-2002).
  A kulübü 2008 óta csak a II.ligában szerepel.

  Szegény Melinda! 🙁 Elképzelem,ahogy létezni is alig tudott ezek nélkül az információk nélkül! 🙁 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Az biztos:DD Ha megtaláljuk a stadiont, és lesz rá időm, meg nem felejtem el akkor kapsz egy képet róla:) (Én sajna utálom a focit, de ez van:) )

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Csak egy focis dolgot mondjál, amiről nem gyűjtesz fotókat? 🙂

     Tessék, már ez a bejegyzés is átment fociba 😀 😀 😀 😀
     Sebaj, így nő a látogatottság, mert sokan érkeznek, akik a török focira keresnek rá. 🙂

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Nem,”sajnos” a török focin belül nincs olyan dolog,amiről ne gyűjtenék fotókat! 🙂
      Mérkőzésjelenetek fotói,csapatképek,török mezek,stadionok,szurkolótáborok (ultrák),rajongói boltok…
      „Tessék, már ez a bejegyzés is átment fociba 😀 😀 😀 :D”
      Sajnos előre szóltam 🙁 :)…hogy mindig van indok,hogy odakanyarodjak…

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .