Október 29. – a köztársaság ünnepe

Majdnem pont egy héttel a magyar nagy ünnepség után van Törökországban a törökök nagy ünnepe. Ez is köztársasági ünnep.

Október 29 - Google
Október 29. Ahogy a Google megemlékezik

Ellentétben a magyar ünneppel, itt egy megvalósult köztársaságot ünneplünk (tényleg, mi miért nem ünneplünk győzelmet?).

1923. október 29-e hatalmas változást hozott a törökök életébe. Az Oszmán Birodalom kezdetben modern volt. Sok szempontból megelőzte az akkori Európát. Nemcsak a hadsereg technikájában, de gondolkodásban is. Pl. míg Európában vidáman ropogtak a máglyák a „hitetlenek” alatt (más néven eretnekek), addig az Oszmán Birodalomban szabad vallás volt.

Csakhogy ez a berendezkedés lassan-lassan elavult lett. Míg az 1500-as években Európa rettegett a törököktől (azaz az oszmánoktól), addig az 1800-as évekre a viccek központjába kerültek. A lemaradás katasztrofális volt. Nem csoda, hogy az I. Világháborúban porrá omlott.

Az egykori birodalom Marokkótól Irakig ért.

Amikor 1923.-ban Atatük és társai megalakították a köztársaság, nemcsak egy új államformát vezettek be, hanem a reformokkal együtt a törököket visszahozták a világ vérkeringésébe. Alig pár év alatt több évszázadnyi lemaradást hoztak be. Nemcsak technikailag, gazdaságilag, hanem gondolkodásban, kultúrában is. Mindezt akkor értjük meg legjobban, ha Törökországot Iránnal vagy Afganisztánnal hasonlítjuk össze. Ha nincs Atatürk, akkor az ország ma könnyen hasonló helyzetben lenne.

Éppen ezért ez az ünnep a törökök számára nemcsak egy egyszerű utcabál. Ők pontosan tudják mit kaptak. És ezt ünneplik.

Hatalmas török zászló
Minden évben hatalmas török zászlókat függesztenek ki a toronyházakból
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (6 votes cast)
Október 29. - a köztársaság ünnepe, 9.0 out of 10 based on 6 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .