Bezenéltek

Az iskolákban naponta legalább tízszer, de gyakran többször hallhattuk, hogy becsengettek.
Emlékszem, régen még minden suliba pontosan ugyan akkor voltak a be- és kicsengetések. Mostanában viszont minden iskola maga kutyulja össze a csengetési rendet.

Talán innen ered az az ötlet Törökországban, hogy nem csengőt használnak, hanem zenét, így meg lehet különböztetni, melyik iskolába csengettek be.

Mivel minden iskola maga határozza meg a csengetési rendet, és a zenét is, nagyon jól lehet tudni, hogy az aktuális becsengetés melyik suli diákjainak szól.
Márpedig ez nagyon hasznos olyan helyen, mint Isztambul. Hiszen itt a központi részeken egymást érik az iskolák. Egy-egy csengetés könnyen lenne „vaklárma” lehet. Hiszen nemcsak a szomszéd iskola, hanem a három utcával odébbi is jól áthallatszik. Hangerő az van.

Törökországban járva tehát nem hallunk becsengetést. Helyette pár tízmásodperces zenékkel találkozhatunk.

Legizgalmasabb a reggeli 8 óra. Amikor balról egy kis Beethoven, jobbról egy Mozart, szemből pedig a Dallas filmzenéje hallatszik. Míg hátulról Celine Dion a My heart will go on dallal hívja matekra a tanulókat.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Bezenéltek, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

3 Replies to “Bezenéltek

 1. van ám ilyen itthon is, nekem még általánosban a rendes berregő csengetés jutott, aztán a gimiben már egy francia gyermekdal dallama szólt, meg is lepődtem, hogy milyen világ van itt. aztán felvilágosítottak, hogy errefelé az általános iskolákban is ez dívik.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Az utolsó iskola, amibe jártam, ott már nem csengettek, mert nem volt rá pénz. 🙂
   Lehet, ha lett volna rá keret, akkor a we are the champions zenére mentünk volna vizsgázni. Bár biztos fellázadtunk volna és lecseréljük egy we will rock you nótára. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Nálunk az általános iskolában a mi osztályunkban volt az a szerkezet, aminek a kapcsolóját, ha valaki megnyomta, akkor az egész iskolában jelezte a ki és a becsengetést.
  Tehát nálunk az összes óra vége előtt mindig ajtókopogás, állandóan ugyanaz a lány lépett be termünkbe, elsétált az egyik szélső padsor mellett, odament a szerkezethez, megnyomta a kapcsolót és csöngetett 🙂
  Ha nem ő jött, tudtuk, megbetegedett…
  Sokszor előbb érkezett, olyankor leste az óráját mikor nyomhatja meg végre a „felszabadítást” jelző kapcsolót. De megesett az is, mikor mi mondtuk nem számít az a pár perc, unjuk az órát, csöngessen ki. Mindig megtette 🙂
  Néhány szünetben osztálytársaimmal, véletlen mi is rátenyereltünk jó párszor a csöngetést jelző gombra 🙂 Nem mondom, hogy nem volt belőle kavarodás 🙂

  Zene azért is jó, mert legalább jó kedvre derít… vagyis jobb kedvre, mint egy hangosan, monoton berregő csöngő hang

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .