Szabad a YouTube!

2010. október nemtudomhányadika új piros napos ünnep a török internetben: Végre szabad a YouTube! 🙂

A pontos napot már elfelejtettem, de biztos utána lehetne nézni. Viszont legyen inkább október 29. És akkor együtt ünnepelhetjük (rakı barátunkkal együtt) a Köztársaságot és a YouTube felszabadulását.

A YouTube két évig volt folyamatosan letiltva. Előtte is párszor tiltó listára került, de akkor pár héttel megúsztuk. Az ok mindenki szerint más és más volt. Persze van hivatalos ok is.

Két év hosszú idő, és bőven elég volt arra, hogy aki valóban meg akarja nézni a YouTube-t, az meg is teheti. Sőt, erre elég volt két hetet várni. Legjobban az a szolgáltató járt, aki telepakolta a kerülőutat reklámokkal. A rossznyelvek szerint ő találta ki egész letiltást. 🙂

Ennek a remek hírnek az örömére mindjárt be is rakunk egy videót Törökországról és egyet Isztambulról. 🙂

Nem csinálunk nyereményjátékot, hogy találjátok ki, melyik melyik, mert rá van írva. 😀

Ennyi a hír.

Az újságcikkek még szoktak tovább folytatódni. Valahogy így:

„Törökországban nem ritka, hogy letiltanak egy weboldalt….”

Pedig nem lenne baj, hogyha ezt a mondatot inkább helyesen írnák le. Valahogy így.

Szerte a világon nem ritka, hogy valós vagy mondvacsinált indokkal letiltanak egy-egy web-oldalt.

Mert bizony találni bőségesen olyan oldalakat, amelyek le vannak tiltva. Európában, Amerikában, és máshol is. Persze mondhatjuk, hogy illegális tartalom, pedofilia, stb… De valójában ezzel a címszóval rengeteg olyan oldalt is letiltanak, ami nem tartozik a fenti kategóriába, csak valakinek nem tetszik. Erre egyik legjobb példa Ausztrália.

Néhány példa a demokratikus Nagy Testvérnél is találunk. Pl. a Flickr nem érhető el Iránból. De az Adobe Photoshop Elements Magyarországon vásárolt verziójával sem. Vagy akár vehetjük példának megintcsak a YouTube-t, amit időnként a Google is tiltott a törökök irányába. Néha a Google Maps-ot, és a Translatet is. A Google Earth pedig a nemrtitkán kategóriába tartozik.

Végül pedig egy szoftver licensze (ez az, amit egy gyors Tovább klikkezéssel átugrunk telepítéskor).

Ön vállalja, hogy a Szoftvert nem szállítja át és nem exportálja olyan más országba, illetve nem használja olyan módon, amelyet az Egyesült Államok exportigazgatási törvénye vagy egyéb, árukivitelre vonatkozó jogszabályok, korlátozások vagy szabályok tiltanak (együttesen: „Kiviteli Jogszabályok”). Ezenkívül, amennyiben a Szoftver a Kiviteli Jogszabályok alapján exportellenőrzés alá eső tételnek minősül, akkor Ön úgy nyilatkozik és szavatolja azt, hogy nem állampolgára, illetve nem tartózkodik olyan országban, amely embargó vagy más korlátozás alá esik (ideértve korlátozás nélkül Iránt, Szíriát, Szudánt, Kubát és Észak-Koreát), valamint hogy a Kiviteli Jogszabályok másképpen sem tiltják, hogy Ön Szoftvert kapjon. A Szoftver használatára vonatkozó jogok megadásának az a feltétele, hogy a jelen szerződésben foglalt feltételek teljesítésének elmulasztása esetén ezek a jogosultságok elvesznek.

Ez volt a 9-es pont. Aki elsőre megérti, az tegye fel a kezét! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (6 votes cast)
Szabad a YouTube!, 8.7 out of 10 based on 6 ratings
 

2 Replies to “Szabad a YouTube!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .