Bağdat Caddesi – a bevásárlóutca-negyed

Aki járt már Isztambulban, biztosan járt az Îstiklal Caddesin. Ez az az utca a Galata-torony mellett, ami olyan, mint Pesten a Váci utca. Csak van benne egy villamos is.

Van viszont egy másik sétáló-bevásárló utca is, amit viszont nem ismernek a turisták. Pedig az sokkal nagyobb. Nem is csak egy utca, hanem egy egész negyed. Ez a hely tiszta Amerika. Felveszi a versenyt bármely európai nagyváros bevásárló utcájával, holott ez Ázsiában van.

A teljes terület 5,5 km hosszú, és 800 m széles.

A hely neve: Bağdat Caddesi

Bağdat Caddesi - 1930 - Forrás: tecrubem.net
Bağdat Caddesi - 1930 - Forrás: tecrubem.net

Nehéz elhinni, hogy ez a hely, a Bağdat Caddesi, nem is olyan régen még a világ vége volt. Egy pusztaság, de a villamos már akkor is kijárt oda.

Valójában a hely nyaraló volt. Nem messze innen van a Márvány-tenger. A tengerpart híres strand volt, mikor még a város nem ölelte teljesen körbe (ma már a városhatár innen 30 km-e van)

Bağdat Caddesi - 2010
Bağdat Caddesi - 2010
Bağdad Caddesi - 2010
Bağdat Caddesi - 2010

A név, Bağdat Caddesi azt jelenti, hogy Bagdad út. Azaz ha ezen az úton sokáig, nagyon sokáig megyünk, akkor Bagdadba jutunk.

Ide egyébként nem lehet eljutni, innen csak jönni lehet, mert az egész egyirányú háromsávos út, ami a belváros fele megy.

Egy másik út megy vele párhuzamosan, ami a tengerparton halad. Szintén egyirányú. Neki az is érdekessége, hogy a régi út széli fák ma is megvannak. Csak éppen az út közepén, a szélesítéseknek köszönhetően.

Ez a két út között találjuk Isztambul igazi bevásárlóutca-negyedét.

Bağdad Caddesi - 2010
Bağdat Caddesi - 2010

Kadıköy-be megérkezve kell olyan dolmuş-t keresnünk, ami Bostancı városrészbe megy. Mégpedig a Sahıl-en, azaz a tengerparton.

Amikor elértünk a tengerhez, akkor már leszállhatunk. Megérkeztünk. Itt vagyunk a határon. Elég csal balra bemenni a kisutcákba. Jobbra a tenger van, így nem nehéz megtalálni. 🙂

Már a kisutcák is tele vannak üzletekkel, de amikor kiérünk a főútra, akkor csöppenünk bele Isztambul életébe. Balra és jobbra is az összes ismert nyugati márka. Közöttük a török kisebb és nagyobb márkák is. Sőt, még egy magyar márkát is találunk. 🙂

Herend, a világmárka
Herend, a világmárka

Az egész bevásárlóutca-negyed enyhén szólva is nagyon durva. Nem hiszem, hogy egy nap elég lenne a végigjárásához. De talán egy hét sem.

Egymást érik a többemeletes szalonok, és az éttermek, büfék. Emberből sincs hiány. Amelyik cég ad magára, az biztosan itt is nyit egy üzletet. Bár a bérlati díjak nagyon magasak.

A Bağdat Caddesi egyben igazi luxus környék is. Habár sok mindent emberi áron is meg tudunk vásárolni, rengeteg a luxus bolt találhatunk. Éppen ezért gyakran láthatunk felső-kategóriás autókat is.

Bağdat Caddesi
Bağdat Caddesi - forrás: Wikipedia

Ha valóban meg akarjuk ismerni a modern török életet, akkor mindenképpen látogassunk el a Bağdat Caddesi-re!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (8 votes cast)
Bağdat Caddesi – a bevásárlóutca-negyed, 9.8 out of 10 based on 8 ratings
 

15 Replies to “Bağdat Caddesi – a bevásárlóutca-negyed

  1. Igen, nagyon drága hely, minden szempontból, az éttermek és a boltok is. Egyszer elkövettem azt a hibát, hogy az egyik ottani étterembe hívtam meg egy lányt egy ebédre 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Nekem csak most sikerült jönni hozzászólásokat olvasni, mert ezt az egy bejegyzést nem akaródzott megnyitni a napokban… De gondolom emiatt (is) született a néha nemműködikposzt. 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Öööö…..
    Namost a jó hír, hogy a hiba nem nálunk van.
    A rossz hír, hogy ezért nem is tudunk vele mit kezdeni. 😛
    Nem-Törökországból működik a http://blog.isztambul.info. Míg Törökországból inkább csak a http://www.isztambul.info/blog működik csak biztosan.
    Másik dolog, hogy összekavartam a naptáramat a nagy ünnepi mosogatás közepette, így ez a bejegyzés egy nappal korábban jelenet meg. Aztán korrigáltam, erre eltűnt, hogy majd pénteken jelenleg meg újra.

    Reméljük többször ilyen nem fordul elő.
    Ha mégis, akkor bocsi. 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 1. Ez érdekes,mert én 5-ször voltam İstanbul’da,de a közelébe sem mentem az Îstiklal Caddesinek! Hogy miért is? Mert mindenhol azt olvastam,hogy „Ez aztán tiszta nyugat,tiszta Európa”!
  Nos,én İstanbulban nem a Nyugatot kerestem,az már egyszer biztos!
  De ez a Bağdat Caddesi,ez valahogy más lehet! Nagyon hangulatosnak tűnik a képeid alapján! Kedvem lenne végigjárni ezt az 5,5 km-et!
  A még mindig meglévő,örökös „török focis fotó”mániám okán meg is kértelek volna,hogy légyszíves csinálj már egy fényképet az utcában lévő Beşiktaş boltról,ha arra jársz,de nem kérlek meg! 🙂
  Ugyanis az interneten találtam egy török fickót,akinek az volt a passziója,hogy a Bağdat Caddesin lévő összes boltot lefényképezte,és a fotókat feltette a netre! Így hát van fényképem az ott lévő Kartal Yuvası mağazaláról! 🙂
  ***
  Viszont kérdeznék mást,Sevgili Cybermacs! Nekem ugyebár a Beşiktaşt követően jöhet minden,ami török foci! És hát ezen a szép,hosszú utcán van egy Fenerium bolt is! De a neten csak olyan kép van róla feltéve,ami oldalról mutatja. Ha tiszta véletlenül egyszer arra jársz,lennél kedves lekapni nekem szemből? Nagyon megköszönném! A stadion Maraton tribünjénél van. Az „oldalas” képet el tudom küldeni esetleg mailben,hogy be lehessen azonosítani a boltot. Csak azért kérnélek meg rá ilyen arcátlanul,mert írtad,hogy viszonylag közel laktok a stadionhoz.
  Teşekkürler:
  Feyyaz

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ha megvan még a linked a Bağad Caddesi boltjairól, léci írd be ide. 🙂

   Az Îstiklal olyannyira tiszta Váci ucta, hogyha nem lenne benne a villamos, össze is lehetne keverni. Annakidején én is csak azért fotóztam le, hogy otthon megmutassam van európai dolog Isztambulban 🙂

   A stadion isztambuli szemmel közel van. Sőt a meccsek el is hallatszanak hozzánk, de még így is 2 km-re vagyunk.
   Ezért nem tudom ígérni, hogy egyhamar arra sétálnánk.
   Sokkal biztosabb, hogy a Metro City alagsorában levő mindhárom (Beşiktaş, Fenerbahce, Galatasaray) rajongói boltot le tudom neked fotózni. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. İyi akşamlar!
  Persze,hogyne,már küldöm is! És nagyon örülök,hogy végre már egyszer én tudok küldeni Neked valamit! Amikor először megtaláltam az oldalt,csak gyorsan elmentettem magamnak a Beşiktaş bolltról a fotót,és már léptem is tovább. De most megvakartam jobban a dolgot,és láttam,hogy ez nem is olyan passzió,hanem egy komoly honlap! Tessék,itt a Bağdat Caddesi összes boltjáról találsz fotót:
  http://www.bagdat.info/
  Vagy a másik lehetőség,ahol csak a resimler vannak összegyűjtve (én tulajdonképpen itt jártam):
  http://picasaweb.google.com/bagdatinfo
  ***
  Óóó,bocsánat,nem tudtam,hogy 2 km! Az más!
  Evet-evet-evet!!! Nagyon örülnék Metro City-s három boltfényképnek! Süper lenne! Az októberi fotóidat is olyan jó nézegetni!
  Arra esetleg megkérhetnélek,hogy a képeidet teljesen szemből készítsd el? A nyáron Zizzert is azzal nyúztam,hogy ha lefényképezi nekem a Fenerium boltot Beyazıtban,nekem csak szemből felel meg. 🙂
  Meg is oldotta,szép tagja a rajongói boltos albumomnak.
  Nagyon köszönöm,repesve várom:
  Feyyaz

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönjük a linkeket!
   A spamszűrőn fennakadt, de azonnal átengedtem, így eltelhetett pár perc, mire a beírásod megjelent. A szűrőn állítottam egy kicsit, hogy max. 3 linket engedjen.

   Akkor ha a MetroCity-ben járok, fotózok. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Nem,nem kellett pár perc,azonnal megjelent a beírásom!
  Nagyon köszönöm,lelkendezve várom a 3 Metro City-s képet! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .