Lángokban a Haydarpaşa

Vasárnap délután, fél négy fele kigyulladt Isztambul történelmi ázsiai pályaudvara, a Haydarpaşa.

Lángokban a Haydarpaşa
Lángokban a Haydarpaşa - Hürriyet

A tüzet kb. 1 óra alatt sikerült eloltani. De addigra már leégett a történelmi tetőszerkezet, és a felső emelet. Szerencsére nem sérült meg senki.

A tűz az épület felújítási munkálatai alatt keletkezett.

Lángokban a Haydarpaşa
Lángokban a Haydarpaşa - Hürriyet

A Haydarpaşa pályaudvar" >Haydarpaşa pályaudvar Isztambul ázsiai oldalán található. Még 1908.-ban építették, hogy az európai vasútvonalat (Orient Expressz) tovább folytassák Bagdad fele. Európa és Ázsia között pedig hajó szállítja a vagonokat. Így a Haydarpaşa pályaudvar" >Haydarpaşa pályaudvar nagyon fontos az ázsiai közlekedésben. Joggal mondhatjuk azt is, hogy ez Ázsiai kapuja.

Amikor majd elkészül az alagút a Boszporusz alatt, akkor a szerepe kicsit visszább fog esni, de az értéke nem.

Maga az épület nagyon hangulatos. Nem is a szárazföldön áll, hanem cölöpök tartják a tenger felett. A bejárat és a hajókikötő között néhány tízméteres park van, pálmákkal, és azzal a mozdonnyal, ami Atatürköt szállította az utolsó útjára.

Lángokban a Haydarpaşa
Lángokban a Haydarpaşa - Hürriyet

Nagyon szomorúak vagyunk, hogy ebben a szép és történelmi épületben ilyen károk keletkeztek. Érthetetlen, hogyan keletkezett ekkora tűz, hiszen a Haydarpaşa kikötőben folyamatosan 1-2 tűzoltóhajó őrködött (az isztambuli tűzoltóhajót gróf Széchenyi Ödön találta ki, majd innen terjedt el világszerte).

Haydarpaşa a tűz előtt" src="http://farm2.static.flickr.com/1093/789602765_65ac7fe76a_z.jpg?zz=1" alt="Haydarpaşa a tűz előtt" width="640" height="480" />
Haydarpaşa a tűz előtt
Haydarpaşa a tűz után" src="http://farm6.static.flickr.com/5203/5218828314_c11a690d85.jpg" alt="Haydarpaşa a tűz után" width="500" height="281" />
Haydarpaşa a tűz után

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

7 Replies to “Lángokban a Haydarpaşa

 1. Ez nem jó hír… Ha belegondolok, hányszor hajóztam el előtte Kadiköyből Besiktas felé és vissza… Mindig nézegettem, de sose jutottam el odáig, hogy belülről is megnézzem. Remélem hamar felújítják.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Mi is reméljük. Leginkább azt reméljük, hogy a felújításkor nem „csúszik valami hiba” a tervbe, és másképpen fog kinézni, mint eredetileg.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Kár érte. 🙁 A vasút ennyire a tengerparton ér véget? Nem semmi, ahogy régen ezt megépítették. 💡

  Imádom az olyan toronyszobákat, amiket a képen is láthatunk. Lehet világítótoronyba kell költöznö 😛

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A vonat a tengerben ér véget. Az egész pályaudvar cölöpökön áll. Érdemes műholdról is megnézni.

   Isztambulban rengeteg a toronyszoba. De még inkább isztambuli a kiálló erkélyszoba. Az szinte minden régi házon megtalálható.

   Ha szeretnéd a világítótornyot kitalálni, van olyan oldal, ahol a szállodává átalakított világtornyok között csemegézhetsz. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .