Dudullu

Interjú a vasrúddal, azaz Isztambul kisiparos részlege.

Ez a hely az ázsiai oldalon van. És még nincs is olyan messze, mert csak 15 km-e van az AyaSofyatól. Tehát azt is mondhatnánk, hogy leugrottam egy kis alumíniumot  venni.

A hely neve Dudullu. Könnyű megjegyezni. Olyan, mint amikor valaki fűrészel és közben énekel is.

Dudullu Isztambul azon része, ahova az iparmániásoknak mindenképpen el kell menniük. Itt igazán szaftos képeket lehet fotózni.

Dudullu egy hatalmas része Isztambulnak, ahol az ipari kézművesek vannak. Itt hegyekben állnak a fa és fémművesek. Egymást érik a bútorboltok. Itt találjuk pl. a híres Modokot, a bútorbazárt. Bár az tényleg csak hab a tortán, hiszen körülötte ezrével vannak a hasonló bútor boltok.

De ezek nem csak simán üzletek, hanem itt is készülnek. Általában az épületen belül, de nem ritka az sem, hogy egy-egy nagyobb darabot az utcán szerelnek össze. Vagy csak mert ott mégiscsak jobb a hangulat (és kevesebbet kell takarítani), az utca közepén fűrészelnek.

Mi bementünk egy négyszintes boltba. Belül egy kész labirintus várt, jobbra-balra egymáson voltak a székek, asztalok, szekrények, és még ki tudja micsodák. És ez még csak az előkészítő terem volt.

Egy bútorlabirintus belülről
Egy bútorlabirintus belülről

Míg legfelül már a kész termékek voltak, amelyek túlestek a lefestésen és a lakkozáson is. Őket már kevésbé halmozták egymásra.

A harmadik emelet
A harmadik emelet

Dudulluban nemcsak bútor van, és nemcsak fa. Rengeteg a fém is. Ezek többnyire ipari parkokban vannak, mint a DES vagy İMES. Ezek hatalmas területen, fél kerületnyi helyen álló parkok, kisvárosok. Dzsámival, ATM-el, és néha saját szupermarkettel. Benne pedig utcák, és épületek végeláthatatlan hosszúságban.

Mi ide is bementünk, mert egy lámpát kerestünk. A boltból ide irányítottak át minket, mert itt van a raktáruk.

Persze a bolt sem volt semmi, a showroom. Az egy hatalmas alapterületű háromemeletes épületben van. Tele lámpával persze. Minden szobában legalább 80 lámpával. Meg egy fallal, ami csak kapcsolóból áll. Szegény eladónak minden alkalommal komoly fejtörést okozott, mire megtalálta, melyik kapcsoló is fogja a kérdéses lámpát fénybe borítani. Aztán persze kiderült, hogy pont abban nincs égő. De az eladó nem zavartatta magát, mert ilyen esetekben a zsebéből elővarázsolt egyet, és máris lett világosság.

Sok szobán haladtunk végig, de az eladó nem fogyott ki az izzókészletéből. Mint kiderült, nem a zsebe volt mérhetetlenül mély, hanem menet közben más lámpánkból összeszedte és pótolta az „elhasználtakat”.

No, ennek volt a raktára Dudulluban, egy ipari parkban. Mire azt megtaláltuk… pedig volt nálunk GPS is.

Ez is rövid ismertető Isztambul hatalmas kisiparos városrészéből, Dudullu-ból. Aki szereti az ilyen, roppant hangulatos ipari részeket, annak tudom ajánlani. Kadıköy vagy Üsküdar kikötőnél találhat minibuszokat, amelyek oda mennek.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Dudullu, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

2 Replies to “Dudullu

  1. Nem is csodálkozom, hogy szárnyal a gazdaságuk, mert ott legalább van termelés, van felvevő piac és fizetőképes belső kereslet. Így kellett volna ezt Magyarországon is csinálni. 😕

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .