Nyakunkon a karácsony!

– Piros alma, mogyoró! Csak neked barátom, most féláron! Meg kapsz mellé egy táncoló karácsonyfát is!
– Nem lehetne inkább kebabot?
– Megoldjuk tesó, megoldjuk!

Már rendesen bent járunk a decemberben. Nem csoda, hogy mindenki be van zsongva a Karácsonytól. Csakhogy ez itt Isztambul. Itt nincs is Karácsony!

Az Iszlám vallásban nincs Karácsony. Törökországban pedig Iszlám többség van, így nincs Karácsony nevű állami ünnep sem.

Mindez viszont nem akadályoz meg senkit, hogy meglegyen a karácsonyi hangulat. 🙂 Sőt!

Bár Törökországban hivatalosan 99,8%-ban élnek muszlimok, mégis nagyon sokan ünneplik a Karácsonyt.

Isztambulban sok az örmény és a görög (rum) lakos. E mellett számos nyugati vallású templomot is találunk. Ebben az a jó, hogy mindenki máskor ünnepli a Szent Estét.

A nyugatiak december 25-én. Az ortodoxok a napár eltérés miatt január 7-én. Míg az örmények az eredeti január 6-án ünnepelnek. Mi pedig, december 24-én. Csakhogy kilógjunk a sorból. 😀 És annak még nem is jártunk utána, ki hogyan is állít fát…

A törökök mindenesetre szeretik a karácsonyfát. Mert olyan szép, meg villog, meg színes. Ezek olyan dolgok, amit minden török imád. Karácsony pedig közel esik az újévhez. Így aztán a török újévkor karácsonyoznak egyet.

Ez azt jelenti, hogy mindent teleaggatnak karácsonyfa égősorral, díszekkel, mikulásokkal. Legyen az ablak, fa, erkély vagy macska. Aztán mindez marad legalább augusztusig, mert minek leszedni, ha egyszer olyan jól néz ki.

Najó, a díszek többsége hetekig sem bírja. De azért van, amikor még hónapok múlva is látni egyik másik boltban a télapót. 🙂

Így aztán karácsonyi hangulat van már hetek óta. Ide is szépen betört az az új nyugati tradíció, hogy Karácsony nevében minél több mindent eladjanak a boltok. Speciális, karácsonyfa alakú akciók vannak, és persze minden bevásárlóközpont fel van díszítve.

MetroCity bejárata
MetroCity bejárata

MetroCity belülről
MetroCity belülről

Capitol belülről
Capitol belülről

Néha egészen furcsa dolgok születnek. Mintha az alap koncepcióhoz nem sok köze lenne, így születik a rózsaszín karácsonyfa meg a hasonlók. Igaz, rózsaszín fát Magyarországon is lehet látni, és ott is sokszor mintha a dekoratőr nem igazán értette volna meg, mi is lényeg.

Romantic electric
Jól néz ki, de mintha egy másik ünnep lenne

Máskor viszont nagyon is izgalmas kompozíciók jönnek össze. Itt egy karácsonyi tájkép mobil telefonokból, és töltőkből.

Mobil szolgáltató karácsonyi kirakata
Mobil szolgáltató karácsonyi kirakata

Ami még vissza van az az, hogy egyik nap benézünk Eminönübe, a bazárba.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.9/10 (9 votes cast)
Nyakunkon a karácsony!, 9.9 out of 10 based on 9 ratings
 

8 Replies to “Nyakunkon a karácsony!

 1. Jujj, ez a mobilos tájkép nagyon jó, én cipőkből láttam karácsonyfát, de azt ezt meg sem közelíti.
  Egyébként Eminönüben mi van a bazárban?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Mi van Eminönü bazárban?
   Jó kérdés 🙂 Minden 😀
   Ilyenkor Karácsony közelében hegyekben állnak a díszek, mikulások, karácsonyfák, meg minden amit ilyenkor el lehet adni 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. ú, már majdnem el is felejtettem, hogy jön a karácsony, ami a kedvenc időszakom a blogodban 😀 itt végre átveszi a főszerepet a család, anyuka a mai napig jókat nevet rajta (persze csak szeretetből), hogy mennyire megkedvelték és még tavasszal is milyen nehezen búcsúztatták az egész csilivili karácsonyt az új családodban 🙂 idén gondolom nem a kis haldokló cserepes élőfátok fog beöltözni karácsonyfának, akkor viszont mi tévők lesztek?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Tavaly vettem egy zsák ping-pong labdát (decemberi nevén karácsonyfa-díszt) meg egy hóembert, és adtak mellé egy karácsonyfát is. 🙂
   Persze nem igazit. (róla bővebben itt).

   Idén is őt fogjuk előszedni. Remélem, megtaláljuk. 🙂

   Szegény cserepes fánkkal nagyon kitoltak. Kiderült, hogy a nagy cserép közepén van egy kis fémdoboz. Szegény fa végig abban volt. A nagy cserép csak dísznek meg súlynak szolgált. Nem csoda, hogy szegény fa az első melegebb időszakban mindjárt kiszáradt 🙁 🙁 🙁

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. jó ez a cikk. :)) Anyám folyton mondja,hogy ki ne menjek törökhonba,keresztény vagyok,ezek megköveznek. Nem tudom hol él… a 2.században?!?! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönöm! 🙂
   Ha csúnya lennék, akkor azt mondanám, hogy a 21. sz. Európában, ahol keresztényüldözés, zsidóüldözés, református üldözés, indián üldözés, boszorkány üldözés és sok már után még mindig üldözési mánia van, és nem fogadják el, hogy a fehér emberen kívül más is van.
   Pedig egyszer de jó lenne felnőni. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .