AyaSofya állványok nélkül

Még januárban írtuk, hogy az AyaSofya, vagy Hagia Sophia az Európa Kulturális Fővárosa 2010 keretében restaurálása szünetel. Így gyorsan elmentünk lefotózni. Alig pár hónappal utána pedig felkerültek az állványmentes képek a netre.

Az AyaSofya Isztambul egyik legrégebbi épülete. Nagyon, de nagyon sok mindent látott. Sőt, még az építése is kalandos volt, mert túlságosan nagy lett. Ezért foltozni kellett, majd toldozni. Majd pedig a támasztás is akkora lett, hogy azt is támasztani kellett, és így tovább.

Tehát mondhatjuk azt, hogy az AyaSofya állványzata a történelmi időkbe nyúlik vissza. De van egy modern állvány is, ami szintén kezd nagyon öreg lenni. A hírek szeret az UNESCO gondolkozik rajta, hogy az AyaSofya mellé az állványzatot is felveszi a kultúrális örökségi listára.

AyaSofya és az Állvány
AyaSofya és az Állvány

Viszont az Európa Kulturális Fővárosa rendezők is kezdték úgy érezni, hogy nem annyira mókás, ha a turisták az AyaSofya helyett az állványt látják, így kivették. Sőt, azt is híresztelték, hogy a restaurálás befejeződött.

Mi megnéztük, és nos, a fő állvány tényleg kiköltözött. Egyenlőre nem tudjuk, hogy 2011-ben visszajön-e. Lehet, hogy a nagy felfordulásban elkeveredett valahova. Sajnos viszont a restaurálás korántsem fejeződött be.

Állványtalan AyaSofya
Állványtalan AyaSofya

Sőt, nem minden állvány lett kitessékelve. Az oltár pl. kitartóan megközelíthetetlenen. De azért a látvány már így is sokkal jobb.

AyaSofya látkép
AyaSofya látkép

További AyaSofya képek itt. Majd még érkeznek újabbak.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
AyaSofya állványok nélkül, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

9 Replies to “AyaSofya állványok nélkül

 1. Az állvány a kupola alatt már 2 éve is ott állt. Most meg a kép alapján az imafülkés részt állványozták be. 🙂 Fent itt-ott a festés is hiányzik, de talán ennek pótlására is sor kerül majd… 💡

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Az Állvány nagy előnye volt, hogy könnyebb volt elképzelni a gigantikus belső magasságot, mert a piros lépcsőfordulókból legalább 16-18 emeletet számoltam. Magyarán egy otthoni tízemeletes toronyház kétszer befér… 😯 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Bizony, hatalmas!

   A csúnya számok:
   A templom különlegessége a többszörös kupolamegoldás, ami első pillantásra rendkívül instabillá teszi. Az újdonságot az épület óriási méretei: a 31 méter átmérőjű és 55,6 méter magas főkupola, valamint a megtámasztását biztosító rendszer jelentik. (Összehasonlításképpen: a magyar Országház kupolacsarnoka belül 27 méter magas, a kupola a toronnyal együtt 96 méterre magasodik. A szegedi Fogadalmi templom kupolája belül 33,4, kívül 53,6 méter magas.) Előcsarnokaival együtt a 7570 m2 alapterületű épület a sevillai Székesegyház (ép. 1196) megépítéséig a legnagyobb egyházi építmény volt.
   Forrás: Wikipédia

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. S ha azt nézzük, hogy egy lakás belmagassága mennyi (általában 2,8m) + beton, úgy simán egy emelet = 3,2 méter. Még így is az 55,6 megfelel 17 emeletnek. 😯 😯 😯

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Végül is, a december 30 még belefér a 2010 Európa Kulturális Fővárosa ünnepségbe. 🙂
   Reméljük, az állványmentesség kitart még pár évig! 🙂
   Jók a képek!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .