Mercimek

Mercimek a lencse török neve. Ma erről lesz szó.

A magyarországi lencsének a színe…nos amolyan lencse színű. Talán zöld. A szín nem egy olyan tulajdonsága a lencsének, amin sokszor el szoktunk gondolkodni. Ezzel szemben Törökországban három különböző színű lencsét használnak a mindennapokban (na nem a munkába járáshoz, hanem hogy a munkaebédben jól befaljuk): piros, sárga és zöld.

Mercimekék
Mercimekék – a képen csakazért is összekevertem az üvegeket.
Játék: találd ki melyik melyik! 😀

A Magyarországon ismert lencsefőzelék és lencse leves Törökországban is megtalálható, de e mellett számos más ételben is előfordul. Legtöbbször persze főzelékszerűen megfőzve.

Mivel három különböző szín van, így a különféle ételekhez különféle színű lencsét lehet választani. Vagy akár keverhetjük őket. Jó játék lehet, hogy mindenkinek más-más vegyítésben más-más színű főzeléket adunk.

Törökországban járva érdemes lehet venni 1-2 kg-al, és meglephetjük vele extrémszakács ismerőseinket. 🙂 Bármely boltban kapható.

3 Replies to “Mercimek

  1. Ezzel ki lehetne kergetni a világból, mert gyerekkoromban mindig egy szürkés-zöldes állagú főzeléket gyártottak belőle, amit egy életre megutáltam. Bár állagát tekintve a finomfőzelékhez képest még mindig egy gyönyörűség volt. :mrgreen:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük