ATM terem

Isztambul elsősorban a történelmi részeiről, az óvárosról ismert. Pedig ez egy igazán modern város. Sőt! Nagyon nagyon sok modern dolgot találhatunk. Például plázákat, vagy klasszikus néven bevásárló központokat.

Persze mondhatjuk, mi izgalmas van egy bevásárló központban, hiszen a világon mindenhol ugyan úgy néz ki. Ezek amolyan szabványok. Nagyából ugyan azok a boltok, stb…

Így nem csoda, hogy nincsenek benne a turista könyvekben.

Najó ennek oka az is lehet, hogy a plázák általában igencsak messze esnek a turista útaktól.

Isztambulban rengeteg bevásárló központ van, és fokozatosan épülnek újak. Olyannyira, hogy ember legyen a talpán, aki tudja követni.

Mégis, ezeket az épületeket nem nevezhetjük átlagosnak, vagy unalmasaknak. Vannak bennük amolyan törökös dolgok.

Egyik ilyen a stílus. Minden bevásárló központot hihetetlenül izgalmasan vannak felépítve. Egyik kedvencem (mármint építészetileg, nem a benne található boltok miatt) a Kanyon, ami egy kanyargó völgyszerű épület.

Kanyon bevásárló központ
Kanyon bevásárló központ - Forrás: www.galleryresidence.com

Itt a pláza weboldalán 360 fokos virtuális túrán is részt vehetünk.

Az épület nyitott, ami nyáron túl meleg lenne. Ezért hatalmas árnyékoló sátrak vannak a völgy fölött kifeszítve. Egyszóval nagyon jó hangulata van.

Másik bevásárló központban, az Istinye Parkban pedig egy bazárt találunk az alaksorban. Míg az emeleten a fix áras modern nyugati márkák között válogatunk, addig alul török módon a török termékekre alkudozhatunk.

Tehát tényleg a hangulat a fontos.

Ha van egy kellemes épület, akkor már csak egy dolog szükséges, hogy a török jól érezze magát: pénz.

Míg Törökországban a bazárban jobb készpénzzel fizetni, addig a bevásárló központokban pont fordítva. Ott a kártya sokkal hasznosabb. Az üzletek és a bankok között egész megállapodás-labirintusok vannak, hogy melyik bank melyik kártyájával milyen kedvezmények vannak. Ehhez jön még az úgynevezett taksit, amikor nem egyben, hanem havi részletben fizetünk valamit. Plusz az egyéb akciók, kedvezmények, pontgyűjtések és az ajándék kenyérsütő-gép. Tehát kártyával fizetni jó.

Éppen ezért a plázák legnépszerűbb helye a speciális ATM szoba. Ahol egymás hegyén-hátán állanak a pénzkiadó automaták. Bár a név korántsem pontos, mert itt ritkán veszik a pénzt kifele. Pont fordítva!

A török vásárló előbb felfedezi a boltban, hogy melyik termék melyik kártyával milyen akcióban van. Majd elmegy az ATM terembe, ahol legalább 4, de sokkal gyakrabban 16-21 ATM várja az ügyfeleket. Hősünk előveszi a kifejezetten törököknek készült pénztárcát, amiben legalább 15 bankkártyának van helye (egy jóltáplát töröknek ugyan attól a banktól 3-4 kártyája is lehet: sima, taksit, pontgyűjtő, külföldre, kombinált (pl. mobil telefonnal összekötött)).  Fejben elvégez egy olyan matematikai számolást, ami bármely műszaki egyetem matek professzorait beijesztheti a szekrénybe (csoda ezek után, hogy a törököknek nincs matematikai Nobel-díjuk), amiben a tudatos vásárló megtudja, melyik kártyáról mennyi pénzt kell levenni. Ezután beáll a megfelelő ATM-ekre várok sorába, és összeszedi a vásárláshoz szükséges pénzt. Majd pedig mindezt berakja abba az ATM-be, és arra a számlára, amelyikkel akciósan megveheti a kiszemelt terméket. Mire pedig visszaér a boltba, már fel is használhatja a pár perce berakott pénzt. Nincs 3 munka napos várakozás, stb…

Ezt a műveletet a teljes vásárlás alatt akár többször is megismétlik.

Jól látjuk, hogy nemcsak egyszerűen odamennek az automatához, majd kiveszik a szükséges pénzt, hanem nagyon is komoly mozgások vannak az ATM-ek közelében. Sokszor még telefonáló embereket is láthatunk:

– Apa! Dobj már át egy százast a zöld-lila csíkos kártyámra!

Az igazi csoda az, hogy az ATM-ek nem füstölnek el a nap végére a sok használattól.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
ATM terem, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

7 Replies to “ATM terem

 1. :))))
  Ott akarok élni, milyen komoly kis rendszerük van, ami sose futsz bele turistaként, még pár hónap alatt sem.

  Alig várom, hogy visszamehessek..lehet kéne keresnem vmi török férjkereső oldalt:PPPP

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Török férjkereső oldalt nem tudok. Csak azt a módszert, hogy szőke haj, miniszoknya és irány a bazár. 😀
   Akkor nemcsak férjed lesz, hanem szőnyeged és boltod is. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Mindig jó ilyeneket hallani, mert ilyenkor a Nyugat orra alá lehet dörgölni, hogy ez is egy jó példa, hogy valamit jobban is lehet csinálni, mint náluk. 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Én meg pont azon gondolkoztam, hogy ha több évig itt élnék, én is kihasználnám-e ezeket a lehetőségeket. Vagy ha töröknek születtem volna.
  Szerintem nem mindenkinek van türelme ehhez a törökös huzavonához, nekem szerintem törökként sem lenne… 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ez is olyan, mint az alkudozás: része a vásárlási ceremóniának! 😀

   Szerintem biztosan nagyon hamar belejönnél. Nem azért, mert egyszerű és átlátható, hanem mert rengeteg pénzt meg lehet spórolni.
   Míg Magyarországon elvárják, hogy egy 10%-os kedvezménytől essünk hasra, addig Törökországban simán össze lehet szedni 50%-ot is!
   Igen, összeszedni, mert az akciók itt bizony összevonhatóak!

   Nem mindegy, hogy egy számítógépet 3000 TL-ért, készpénzben fizeted, vagy pedig csak 2400-at, és azt is 24 hónapos kamatmentes részletre. Majd pedig a kapott pontokon vehetsz benzint és még jön az ajándék bögre is. 🙂
   600 TL, azaz kb 81000 Ft (mai 135-ös áron számolva) pedig olyan különbség, amiért érdemes beszállni a játékba. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Hjahhh,a török alışveriş merkezik! Persze,hogy mindegyik nagyszerű,hiszen igencsak mindben vannak focis rajongói boltok! 🙂 🙄
  Érdekes,hogy bár tényleg lenyűgözőek az istanbuliak,én először a Gaziantepben lévő Sanko Park honlapjára jutottam el. Hát,az sem az a kimondott sarki vegyesbolt… 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .