1001 találmány az Iszlám világából

Igaz, az Európa Kulturális Fővárosa 2010 ünnepségnek vége, de mentségünkre legyen, hogy ezt a kiállítást az utolsó kiállított napon találtuk. Így semmiképpen sem tudtunk volna hírt adni.

De mivel a weboldal még él, a téma pedig örök, ezért nem késő. 🙂

1001 Inventions of the Muslim Word Exhibition

Kevésbé ismert, hogy míg a 7. században Európában tombolt a sötét középkor, addig az Iszlám világban hatalmas fejlődés történt, igazi aranykor volt. A két világ között hatalmas különbség volt. Míg Cordobában már kő épületek voltak csatornahálózattal, addig Londonban még csak fakunyhók, kétes higiéniával.

A kiállításon viszont megismertük, hogy az akkori világ nem állt egy helyben. Az arab világban számtalan nagy tudós dolgozott a matematikán, fizikán, biológián, csillagászaton, közgazdaságon és még sok egyéb területen. Az akkor elért felfedezések jelentős részét ma is használjuk a mindennapokban (pl. a kamera működési elve). De még ilyen érdekességekkel is találkozhatunk, mint hogy a világ első egyetemét egy nő, Fatima al-Fihri  alapította, 841-ben. Ezzel 250 évvel megelőzte az ősi angliai Oxford egyetemet.

Szerencsére a weboldal még él, így a kiállítás befejezte után is bővíthetjük az ismereteinket.

Weboldal: www.1001inventions.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
1001 találmány az Iszlám világából, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

4 Replies to “1001 találmány az Iszlám világából

 1. Ez például pont egy olyan téma, ami érdekelne és a fórumban is folytatni kellene. Mármint Te fordítasz, mi meg elolvassuk. :mrgreen:

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. Gondoltam arra, hogy fogok onnan ötleteket és témákat meríteni. A kiállításon vettünk egy könyvet, amiben ezek benne vannak. Elég nagy. Nem hiszem, hogy egyhamar lefordítom.
   De neked úgyse kell fordítás, hiszen angolul van. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .