Itt zajlik a gazdasági élet

Bár Törökország fővárosa Ankara, a gazdasági élet jelentős része Isztambulban zajlik.


Isztambulban is két csoportra lehet osztani. Vannak a kicsik és vannak a nagyok.

A kicsikkel minden turista nagyon hamar találkozik. Leginkább egy oldalról jövő Hello my Friend! felkiáltásként. Aztán máris bent találjuk magunkat az egyik boltban, ahol jól megpakolnak minket szőnyeggel.

Kis üzletek, nagy bevétellel - Fűszerbazár
Kis üzletek, nagy bevétellel - Fűszerbazár

De mindez csak a magja annak, ami Isztambulban van. Alig van olyan városrész, ahol ne lennének boltok és árusok. Még a peremkerület is tele van. Sőt! Azok aztán nagyon tele vannak, hiszen ott van hely hatalmas bevásárló központok és boltvárosok felépítésére.

Ahol pedig még ilyen sincs, ott biztosan van egy Ali bácsi, aki betolja reggel a kicsi kocsit, megrakva káposztával.

Ahogy kicsiknél is a hasonlók egy kupacba rendeződnek, úgy a nagyok is. Levent és Maslak városrészben találjuk a bankokat. Nagyon is könnyen megtaláljuk őket, mert akkora felhőkarcolóik vannak, hogy még a Boszporusz túloldaláról is látszanak, holott több kilométerre vannak a parttól.

Isztambuli bank tornyok
Isztambuli bank tornyok

Bár ezekben az épületekben bizonyára rettentő fontos dolgokat csinálnak, az igazi élet nem itt zajlik.

Két hely van Isztambulban, ahol a pénz nagyon gyorsan mozog.

Egyik ilyen a Nagybazár, azaz a Kapalı Çarşı. Ugyanis itt van az arany. A bazár keleti kapuiban nagy hangon zajlik a gazdaság. Elsőre úgy tűnhet, mintha hamarosan kialakulna egy tömegverekedés. Pedig csak egy halom ember telefonál folyamatosan. Vagyis inkább próbálja túlordítani a többieket. Ez a kép nagyon hasonlít a new yorki tőzsdére, csak itt néha keresztbe megy egy lelkes turistacsoport, és mindenkit jól bevakuuz mindenkinek.

Arany utca
Arany utca - Isztambul bazár

A másik hely ennél jóval csendesebb. De persze itt is van a közelben dönner és kebab árus. Itt nem aranyra megy a játék, hanem bankkártyára. Ez a bevásárló központok speciális ATM szobájuk, vagy sarkuk. Bár egyes esetben nem is a sarokban vannak, hanem mindjárt a bejáratnál.

ATM center
ATM center

Végre sikerült egy ilyet is lefotóznom. Ezen a helyen 12 db. ATM van egymás mellett, és biztosan mondhatjuk, hogy ez a bevásárló központ legforgalmasabb része (megelőzve a mellékhelységet és bejáratot is).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Itt zajlik a gazdasági élet, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

3 Replies to “Itt zajlik a gazdasági élet

  1. Szerintem elírtad az első mondatot, ezt úgy szokták mondani, hogy „Bár Törökország fővárosa Ankara…” :-))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .