Fejcsere

A következő bejegyzésben röpködnek a fejek, így lehet, hogy egy kicsit horrorosra sikerült. Így aki úgy érzi, inkább ne olvassa tovább.

Annyit azért előzetesben, hogy kedvenc gyerekkori filmünk első perceiből is van részlet, ez talán mérsékeli a horror hatást…

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Szulejmán, aki megnézte magának Magyarországot is. De mivel nem akart se a vízummal vacakolni, se a bankkártyáját leüríteni, így aztán hozott magával egy halom kardos-puskás harcias emberkét.

A túra oly jól sikerült, hogy országunk megtetszvén a szultánnak, mindjárt felvette az Oszmán Unióba csatlakozott országok listájára. Az, hogy közben a magyar király patakba fulladt, az csak amolyan adminisztrációs hiba…

Szulejmánról, (egyik) feleségéről, Hürremről, a háremről, a szultáni udvarról no meg arról, hogy mindezek  mit kavartak cikkbe és cakkba, nemrég indult egy új sorozat a török TV-ben. Muhteşem Yüzyıl – azaz Nagyszerű évszázadok címmel.

A 3. rész előzetesébe bekerültek a magyarok is. Mégpedig Lajos királyunk küld ajándékot Szulejmánnak. A szultán emberei izgatottan nyitján ki a csuport, amiben aztán egy fejet találnak. Szulejmán nem úgy néz ki, mint aki túlságosan lelkesedne az ötletért…ő mást kért karácsonyra…vagy másnak a fejét..ki tudja?

Szulejman-fej
Szulejmán ajándékot kap Lajos királytól

Itt az előzetes

Szulejmán ettől megdühödik, és átruccan egy félmilliós sereggel Mohácsra. De az majd csak pár rész múlva derül ki.

Ez bár így nagyon hatásos, és a törököknek úgy mutatja be a magyarokat, mint egy igazán vagány nemzetet, ki még a szultánnak is beszólt, de valószínűleg a valóságban nem így történt.

II. Lajos magyar király a mohácsi csata idején még csak 20 éves volt. Az ország katonai és politikai állapotában, hogy a szomszédban levő hatalmas Oszmán-Birodalomnak ilyen üzenet küldése nem tűnik jó döntésnek. Így hacsak Lajos nem egy pálinkagőzős hétvégi pikniken volt, nem valószínű, hogy fejeket küldözgetett volna.

Szulejmán hőstetteit író egyik török szerint Magyarország megtámadásának az oka egyébként sem ez volt. Ő azt írta, hogy a francia király haragudott a magyarokra, amiért azok segítették a spanyolokat egy örökösödési csatában (Szulejmán írója nem fogalmaz ilyen szépen. Majdhogynem a fenékberúgás kifejezést használja). Ezért a francia király kérte a szultánt a röpke körutazásra (erről az író megint színesen és mókásan ír, előszerettel használva ilyen kifejezéseket, mint gyaur kutyák meg hogy buzogánnyal kell őket móresre tanítani és hasonló. Külön érdekesség, hogy ezen jelzőket mind a franciákra, mind a magyarokra lelkesen használja).

A történészek szerint pedig az oszmánok taktikusan azokat az országokat támadták meg, amelyek politikailag instabilak voltak. Azaz Magyarország nem a törökök után szakadt három részre, hanem már előtte. Ráadásul a Magyar Királyság szép is volt, nagy is volt, és tele volt mindenféle jóval, pl. arannyal. Nemcsak az oszmánok, hanem az osztrákok is szemet vettek az országra. A kérdés csak az volt, ki jön be előbb. Szulejmán szerint azért jött, hogy megvédje az országot az osztrákok elől. Ilyet 450 évvel később is halottunk… 🙂

Tehát nem valószínű, hogy Szulejmán meglátván az ajándék fejet, felugrik, otthagyja a palotát háremestől, és elrobog magyar földre kardozgatni meg patakba folytogatni.

Másrészről vagy a kor szokása, vagy a modern ember képzelőereje, vagy tényleg volt benne valami. Ugyanis jópár évvel korábban (valóságban később), az Egri Csillagok első perceiben megint feltűnnek a fejek. Itt is érkezik az ajándék Szulejmánnak, mégpedig két fej.

egri fej
Ajándék Szulejmánnak
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Fejcsere, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

32 Replies to “Fejcsere

 1. ez lett a dizim:) végre van sorozatom, két év alatt igaz, de összejött. Egyébként történelmileg rengeteg csúsztatás van benne, már az előző két részből is , erősen gyanítom a film készítői nem szeretik az ottomán birodalom e korszakát…

  De Hürrem egyik ruhája nagyon szép volt, olyat én is szeretnék kapni.:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ha nem szeretik, akkor miért ezt a korszakot választották? 😀
   Egyébként ez volt a fénykorunk. Talán a rendezőnek van egy jobb verziója. 🙂

   Nem ez lenne az első eset.
   Amikor a törökök mentek Mohácshoz (Mohácsot minden török gyerek ismeri), akkor Szulejmán krónikása meghamisította az adatokat. Egyszerűen azért, mert a fényes, győzelmes, hatalmas, hősi, stb… nagy csatájukban olyan kevés volt az ellenfél (a magyarok), hogy komolytalanná tette volna ezt a csatát, amivel ők Európa Kapuját foglalták el. Így aztán a krónikás sokkal több magyar katonáról ír.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. na igen túlozni jól tudnak:) imádom is érte őket, de csak néha… 😉
  szerintem azért ezt a korszakot választották, mert ebbe tudták belerendezni a rengeteg ármánykodást, ami kell egy sorozat sikeréhez:)
  eddig arka sokaklar rajongó voltam, közös barátunk Suzi szoktatott rá, de átértem erre.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Hürrem igencsak híres volt az ármánykodásról. 🙂

   Ilyen kavarásból nálam a rekordot az Aşk-ı Memnu vezeti. Ott csak 3 ember tudott éveken keresztül egymással és egymás ellen kavarni. A sorozat fő előnye a számomra az volt, hogy a 3 szereplő nekem éppen elég, hogy megjegyezzem, ki kicsoda 😀

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. A fejküldözgetés természetesen butaság ❗
  A franciák voltak benne a történetben,de nem így! Az mondjuk igaz,hogy előzőleg II.Lajos rendkívül dölyfösen bánt a török követtel,és ezzel Süleymant magára haragította.
  I.Ferenc francia király látta,hogy az erőviszonyok annyira eltolódtak Európában a Habsburg-ház javára,hogy helyrebillentésükre már csak az oszmán birodalom képes.
  Süleyman eleget tett a francia kérésnek,és mivel érezte,hogy tengeren még nem elég erős ahhoz,hogy legyőzze a Habsburg császárt,ezért úgy vélte,hogy jobb lesz,ha V.Károly császár ellen inkább sógorán,a magyar királyon keresztül intéz támadást,akire a „követ ügy” miatt már amúgy is haragudott. Ezért jött Mohácsra.
  A csatában a törökök 60 ezren,a magyarok 25 ezren voltak.

  Sevgili Gilead,remélem szaporodnak a csapatok! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 4. ááá Feyyaz, ez az irodai munka nagyon nem megy nekem, gyűjtögetem őket, nemsokára megy a körlevél, van már érdeklődő is, szerintem pár éven belül kinőheti magát a dolog.

  Tegnap a film alatt, különben folyamatos csetben voltam 3 török történelem szerelmessel, és komentáltuk az eseményeket, ki mit tud, mi hogy történt, érdekes szembesülni, a tények más oldaláról való ismeretével.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. Jó ez a francia összevetés! 😉
  ***
  Gilead,remélem azért,hogy az Antalyaspor ifiket sikerül beszervezned! Hiszen ők neked igazából hazai pálya! 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 6. hát nekem inkább az alnyaspor (turuncular:), a hazai. Esetemben az érdekes, hogy semmit nem tudtam eddig a fociról, de már kezdem átlátni a dolgot:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 7. Evet,tudom,hogy az Alanyaspor igazából a Te hazai pályád,csak nem tudom,hogy egy ilyen,alacsonyabb osztályú csapat meg tud-e oldani egy magyarországi utazást?
  ***
  Nem tudtál? Pedig kb.egy éve azt írtad,hogy Te a Galatasaray kicsi UltrAslanja vagy! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 8. valóban 🙂 de nem azért, mert tetszik a csapat technikai tudása….. ha valaki anti sport ezen a világon az én vagyok….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. No de hát azt tartják,ha valaki Türkiyében él,az nem lehet,hogy előbb-utóbb ne váljon drukkerré! 😉
   Hiszen ott mind a 74 millió lakos fanatikus taraftar! 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 9. 🙂 való igaz, kezdek be asszimilálódni közéjük, de sok mindenben megtartom a yabanciságomat…. ilyen a foci is, ultraslannak vallom magam, a konfliktus kerülés végett, így nem néznek rám értetlenül, mintha kiderülne, hogy totál nem érdekel ki milyen drukker:)

  És kicsit fenerli is vagyok Volkannak köszönhetően…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. No de tessék szépen kitartani egy csapat mellett,ha Aslanlar,akkor Cim-bom-bom! 😉
   Egyébként jónéhány magyar,de török focit kedvelő hölgy ismerősöm azért fenerli,merthogy Volkan…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Mióta HD-közvetítés van, és a focista srácok (kik éppen a miatt korpásodás-elleni sampont használnak) nagy felbontásban látszanak, sőt, visszatekerhető, megállítható, kinagyítható (fan clubbolható, internetről letölthető), azóta jócskán megváltozott a lányok hozzáállása a focihoz. 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 10. és akkor még nem is említetted a youtubon levő video összeállításokat:) van egy új kedvencem Mutu 🙂 az a mosoly ohhh

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Csak aztán nehogy elnőiesedjen a foci! A végén már nem lesz benne labda, meg futkosás és kapura rúgás, csak szépfiúk, akik…valamit majd biztos csinálnak. 😀 puszikat dobálnak vagy hasonló 😀 😀

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 11. és akkor én mekkora foci rajongó leszek majd Cybermacs:), sajnálom Feyyaz, bár szerintem ezt a ’98-as sérelmet elfelejthetnéd így 2011 környékén:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Hát igen,ez a nagy baj velem! 😐 Bárhol,bármi is történik/íródik,mindig úgy kanyarítom a dolgokat,hogy a végén a türk futbolnál kötünk ki… 🙄

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. Nem! Szó sem lehet róla! 😡 Egyetlen focistának sem bocsátok meg,aki valaha is gólt rúgott egy TÖRÖK csapat ellen! 👿
   Çünkü sadece Türkler!!!!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 12. A sorozatban egészen jól halad Szulejmán Magyarország fele. Éppen most vették be Belgrádot.
  Bár lassan semmi történelmi nem marad benne, de a csatajelenet jól néz ki. No meg mindenki jól megismeri Magyarországot. 😀
  II. Lajos inkább hasonlít egy elkényeztetett német grófra, a katonák pedig spanyoloknak. 🙂

  Akárhogy is, a könyvesboltokban nagyon megugrott az ilyen témájú könyvek eladása. Minden tele van Szulejmánnal és Hürremmel (aki szerintem a sorozatban egyre rondább lesz). Talán nemsokára megjelennek a magyar könyvek is. 🙂
  Egy magyar (címe Macar) könyv már volt a toplistán. Egyszer fogok arról is írni. 🙂

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ilyen nagy léptekkel haladnak egy részben? Mert Belgrádot 1521-ben vették be,II.Lajos és Mohács meg ugye 1526.
   Hürrem a való életben is csúnya volt.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
   1. Nagyon haladnak, bár én a felét sem értem. A magyarok a fejezgetés óta rendszeresen a sorozat szereplői. Mint ahogy egy tipikus amerikai filmben, a gonosz ellenség: minden ami negatívum, az benne megtalálható: lenge erkölcs (ez egyébként is vicces egy olyan filmben, ahol a jó főhősnek háreme van), nagy zabálás, beképzeltség, stb…

    Amúgy nem lenne rossz sorozat. Tényleg ajánlom neked. Jó még nyelvtanulásra is. 🙂

    A történelemben melyik híres nő volt szép? Még Kleopátra sem. Bizonyára Szép Helénáról is kiderülne ez + az, csak ő még a médiakorszak előtt élt. Ráadásul a 10-éve kiéhezett görögöknek bizonyára már mindegy volt, ki hogy néz ki. Egyébként is ők hogy számoltak el otthon az asszonynál? 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 13. Igen,a beképzeltség ábrázolása valószínűleg onnan ered,hogy amikor Szulejmán először követet küldött Budára,hogy felvegyék kapcsolatot,II.Lajos nagyon elszúrta a dolgot.
  Még a követ megérkezése előtt értesült róla,hogy Szíriában Canberdi Gazali felkelést robbantott ki a szultán ellen. Canberdi Gazali mameluk volt,és sohasem tudta elfogadni a török hódoltságot,hiába kapott előzőleg Szelim szultántól beglerbégi rangot. Fellázadt,és az arabok tömegesen álltak mellé. Ebben a felkelésben még a pápa is nagyon bízott,II.Lajos meg már az elvasztett magyar várak visszaszerzését látta benne.
  A szíriai harcok kedvező kimenetelében bízva válaszadás nélkül hetekig visszatartotta a török követet,és tiszteletlenül bánt vele. Persze a lázadást az oszmánok leverték,és Szulejmán nem felejtett: hat év múlva megindult Mohácsra.
  Meg is írta: nem a területszerzés volt a fő ok! „Célom tulajdonképpen az volt,hogy megbüntessem a dölyfös magyar királyt.”
  Ezért beképzeltek a magyarok a sorozatban.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 14. kicsit más, de lehet, hogy valakit érdekel: itthon megjelent egy könyv III. Andrásról, ő ott nevelkedett, igaz az akkor még makulátlan Bizáncban…

  Mondjuk az érdekelne, hogy az épített környezeti emlékeken kívül milyen kontinuus dolgok, maradványok lehetnek (nyelv, zene, szokások..)

  Él-e még valami Bizáncból?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Nem ő az a Képes Krónikában, akinek a hátterében piramis van?

   Szerintem Bizánc az ezredforduló után már nem volt makulátlan… Előtte se nagyon, de akkor még legalább birodalom volt.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .