Yağ

Mai témánk az olajok lesznek. Meg a zsírok

A török nyelv egy érdekes nyelv. Az általában ismert európai nyelvekkel ellentétben (angol, olasz, stb…) sok minden másképpen fejeznek ki. Mai érdekes témánk az olajok és a zsírok. A törökök ugyanis nem különböztetik meg őket.

Vagyis mindkettőt ugyan azzal a szóval használja. ez pedig a yağ. Függetlenül attól, hogy növényi, vagy állati.

Az olíva olaj zeytin yağ lesz. Míg a napraforgó olaj az ayçiçek yağ. Van kukorica olaj is, ami így mısır yağ. Meg a mogyoró olaj, ami pedig fındık yağ.

Ha a hús jó zsíros (mondjuk köftének való), akkor az çok yağlı. Azaz nagyon zsíros. Ilyenkor azért nem mondjuk, hogy milyen zsír, mert majdnem biztos, hogy tehén, vagy annak a rokona. Így állati zsírok nincsenek annyira kiderkorálva, mint a növényi olajok.

Ez mondjuk érthető is, mert ebben az esetben nem egészségesen akarunk főzni, vagy finom salátát szeretnénk készíteni, hanem a hasunkat fogjuk telepakolni köftével. Ezt pedig azért esszük, mert finom, és olyankor pápá egészséges táplálkozás… 😀

Nyelvtanilag létezik a disznó zsír is, mint domus yağ. Nem tudom, a törökök mennyi esélyt adnak a vele való találkozásra, de a szót mindenesetre ismerik. Ebéd közben azért ne ezt hozzuk fel témának, mert hamar elmegy az étvágyuk, és az étkezés átalakulhat tányérok röptetésére.

Tehát látjuk, hogy az olaj és a zsír ugyan az a szó. Ez komoly felfordulást tud okozni a modern, egészséges étkezés filozófiájában. Ugyanis hogy alakul itt a ne főzzünk zsírral, csak olajjal elv? Így:

Nem főzünk zsírral, mert az úgy magában nincs. Helyette eleve olajozgatunk. Na de az is yağ, tehát az se egészséges. Najó, az olíva olaj nagyon is egészséges, de csak ha nincs megsütve (pláne odaégetve), vagy mégis? Olívával nem sütünk, mert az finom, és kell a salátára. Akkor legyen napraforgó olaj. Az se jó. Akkor kukorica. Az már jó. De mogyoró az még egészségesebb. De akkor is csak yağ. Az meg nem egészséges. Akkor süssünk olaj nélkül! Úgy meg minden odaég! Akkor pároljunk. Az meg nem az igazi. Akkor ugorjunk le a sarki büfébe, és együnk egy jó egészségtelen köftét!

Szóval nem egyszerű…

Néha a történetbe bazavar a vaj is, mint tereyağ. Mert ezzel jól lehet rizst főzni. De mint látjuk, ő is yağ, azaz akkor hogyan is állunk az egészséges/egészségtelen egyensúllyal?

Bonyolult dolgok ezek. Persze vajból sem egyfajta van. Kezdve a tehénszagú falusi vajtól egészen az ultramodern keresztbe-kasul telítetten szénhidrátos műanyag margarinig, amiből szintén több fajta van, attól függőnek, mire vagy kire akarjuk kenni, sütni, dobni vagy felnégyelni.

A történet még ezzel sem ért végett, mert további yağ-k is vannak ám! Mégpedig az ilyenek, mint citrom olaj, mandula olaj, menta olaj, kókusz olaj, kakaó olaj, kakukkfű olaj, rózsa olaj, stb…

Ilyeneket a fűszer bazárban tudunk beszerezni. De vigyázni kell, mert itt is minden fajtát találhatunk. A rózsa olajból pl. van: ételbe való, kimondottan süteménybe való, szerelmes levél szagosítására való, afrodiziákum, masszás olaj (ez még nem derült ki, hogy van-e külön amolyan mezei meg erotikus masszásnak való), szoba illatosító, eszencia, parfüm és lábgomba elleni dezodorba való. Mindemellett igazán nem meglepő, hogy rózsából lekvár is készül (gül recel).

Menta olaj és kókusz olaj
Menta olaj és kókusz olaj

Összegezve nem egyszerű mindez.

Így aki Isztambulban jár és egészségeset szeretne enni, az egész egyszerűen keresse a zeytinyağ ételeket. Ezek olívaaljbon párolt zöldségek. Egészen jók.

Mindenki más pedig egyen kebabot, de dögivel. 😀

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Yağ, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .