Isztambul belvárosa

Isztambul hatalmas. Akkora, mint Budapest-Szeged távolság. Mégis, hol van ebben a városban a belváros?

A belváros az, ahol ha padlógázzal megyünk, akkor van esélyünk kijutni belőle még az est leszállta előtt. Nem, a belváros az, ahol nem lehet padlógázzal menni. Az a belváros, ahol a dudát szoktuk padlóig nyomni… bakanccsal persze, mert mindkét kézre szükség van a kifinomult kommunikációra:

A te anyukád egy kecske, szakállas kecske… Nem tehén! Hát nem látod, ahogy mutatom a szarvát és a bolyhos farkát???

Akkor a belváros az, ahova még nem kell szendvicset vinnünk magunkkal…csak kispárnát.

Igazándiból nem tudom, mi lehet a belváros definíciója. Ha megnézek más európai várost, akkor mondhatjuk, a város régi, belső része, a gyűrűn belüli rész.

Gyűrű az van Isztambulban. Főleg a Fedett Bazárban. 12 és 24 karátos, kívánság szerint gyémánttal vagy rubinnal. Csak gyere be barátom! Olcsó lesz! Nem kérsz egy teát?…

Belső rész is van. A városhatártól kb. 100 km-e. Ez az, ami már padlógázzal is eltart egy darabig. De ha van egy szép téglánk, amit rátehetünk a gázpedálra, akkor hátra is mehetünk aludni. Persze néha így is ki kell szállni, hogy együnk valamit.

Óváros is van, csak belőle nagyon is sokat találunk. Esetleg meg lehetne versenyeztetni, melyik a legrégebbi.

Hivatalosan Isztambulban nincs olyan, hogy belváros. Sőt, belső rész sincs.

Van a történelmi rész. Ez az, ahol a turisták fel-alá rohangálnak. Van az a rész, ami nem történelmi. Itt már nem rohangálnak a turisták. Itt a simit árusok rohangálnak.

Aztán van a Boszporusz rész. Ott a hajók kavarognak mindenfele.

Aztán van, ami azon túl van. Mint a mesében: Az Óperencián túl… A Boszporuszon túl. Csakhogy a mese itt nem ér véget. Mert van, ami azon is túl van. Meg ami azon is. És ha még azon is túl mentünk, akkor ott találni fogunk egy kebab árust.

A térkép készítők eléggé leegyszerűsítik ezt a problémát. Ők csak a történelmi városrész belsejének egy darabját árulják. Mellé pedig adnak egy jó tanácsot: ne menj le a térképről!

Pedig a hivatalos történelmi rész az egész egykori Bizáncot jelenti. A félszigeten a fallal körülvett részt. Ma már Eminönü és Fatih kerületnek hívják. Igaz, Eminönü és Fatih pár éve összeolvadt és az Eminönü elnevezés megszűnt, de ez a lakosokat legkevésbé sem érdekli. Ez azért eléggé szép nagy terület.

Az Aranyszarv-öböl másik fele is történelmi. Egykoron Pera volt a neve. Ma inkább Galata. Itt azért már vannak csavarások, mert az egykori fal túloldala nem történelmi. Itt csak pár száz éves házak vannak. Mégis, ezt a részt is a belvárosnak tekinthetjük.

A Boszporusz túlsó oldalán, Ázsiában is vannak történelmi részek. Sőt, úgy tűnik, hogy azon az oldalon sokkal régebbi dolgokat is találni. Ezen a részen inkább a gyűrűs szabály érvényesül. Az első hídig, a gyűrűig még a belvárosnak tekinthetjük. De ez már kevésbé igaz az Európai oldalra.

Ha viszont a fentieket nézzük, akkor a belváros egy krumpli alakú rész, amin nehéz kiigazodni.

Így vissza kell térni az eredeti próbálkozásokhoz:

Isztambul belvárosa az, ahova az AyaSofiától elindulva még eljuthatunk anélkül, hogy az utazás alatt megéheznénk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.1/10 (7 votes cast)
Isztambul belvárosa, 9.1 out of 10 based on 7 ratings
 

6 Replies to “Isztambul belvárosa

  1. IGAZAD VAN, NAGYON GYOKER EGY LEIRAS VOLT…..KULONBEN IS, ISTANBULNAK VAN CENTRUMA !!!!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 1. Nekem a központot az IKEA jelenti ( sajna Alanyaban nincs ) vagy Kadıköy vagy Taksim……

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. „Aztán van, ami azon túl van. Mint a mesében: Az Óperencián túl… A Boszporuszon túl. Csakhogy a mese itt nem ér véget. Mert van, ami azon is túl van. Meg ami azon is. És ha még azon is túl mentünk, akkor ott találni fogunk egy kebab árust.”

  Könnyem kicsordult… a nevetéstől. :D:D:D:DD:D:D
  Öröm olvasni a blogod,éljen soká!!!Örökké!
  Szép estét!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .