Eskici

Isztambulban sok a szemét. Ez nem kérdés. Viszont ez rengeteg embernek ad munkát. És nemcsak a kukásoknak, hanem sokaknak másoknak is.

Ismerjük meg az ócskást!

Ócskás
Ócskás - így jár, ha megint bedöglik a számítógép

Az ócskás, törökül eskici, Isztambul egyik gyakori embere. Őt mindig könnyen meg lehet találni, ha egy kicsit is figyelünk.

Ez az ember egy kis kocsival járja a várost, miközben a mély torokhangja messzire száll: eskiciiiiiiiii

Ez azt jelenti, hogy keresi a régi, kidobandó cuccokat.

Igen, ő az, aki a már nem használt eszközeinket elviszi, és megpróbálja újrahasznosítani. Más néven ő a lomtalanító.

Bár ő is átnézi a szemetet, semmiképpen nem nevezhetjük guberálónak.

Mai világunkban rengeteg felesleges holmi halmozódik fel. Sokuk még használható, de mégis megy a kukába. Pedig a globális szemétproblémáról, és az újrahasznosításról naponta hallani. Az EU-nak is ez az egyik fő irányvonala. Nos, Törökországban mindez nagyon is jól működik, még ha nem is minden termékre (pl. a zacskók és a pille palackok problémája nincs megoldva, de pl. a karton papír az utcán nagyon is kelendő).

Az eskici begyűjt mindet, ami használhatónak tűnik, és elviszi a központi telepre, ahol aztán kiderül, mi is jó belőle. Lehet, hogy bedöglött a TV, de sok döglött TV-ből össze lehet rakni néhány működöt, miközben az alkatrészek is jók lehetnek. Vannak erre megfelelő boltok (kacatosok), ahol tényleg mindent kapni. Így ha a régi mosógéppel (aminek még nem ártott a vízkő) baj van, akkor itt találhatunk pótalkatrészt. Hála annak, hogy az eskici már több mosógépet összegyűjtött.

Maguk a kacat boltok is érdekes helyek. Egyik-másik olyan, mintha valaki mindent gyűjtene. Hegyekben állnak a régi kicsi és nagy tárgyak, közte pedig egy vékony ösvényen haladhatunk a labirintusban. És itt tényleg mindent, de mindent megtalálunk. Még modern USB csatlakozót, vagy okostelefon tartozékot is.

Mindebből látszik, hogy az ócskások egy nagyon is komoly szervezetek Isztambulban. Egyes városrészekben (pl. Kadıköy) még egyenruhájuk és rendszámmal ellátott kiskocsijuk van.

6 Replies to “Eskici

  1. Egy Trabzonspor drukker ócskás Istanbulban! Ennél szebben árnyalt bordó-kéket,mint amilyen a kocsi pereme,még nem is láttam! 🙂

    1. Jaj, dehogy is!
      Azt csinálom, mint a National Geographic fotósa.
      Híres leszek ezzel a képpel, majd 20 év múlva, gazdagon felkeresem az ürgét, megint lefotózóm, megint keresek egy rakat pénzt, és még filmet is csinálok, hogyan kerestem meg.
      Majd elmondom az embernek, hogy miatta lettem gazdag.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük