Paprikanövesztő projekt – 0. nap

Tavaly egészen jól sikerült a paradicsomnövesztő projektünk, végül is lett paradicsom. Csak aztán kicsúsztunk az időből, és beállított a karácsony.

Az eredmény: döntetlen.

Idén korábban kezdjük, és paprikával! 🙂

Hasonlóan a paradicsomhoz, itt is ki kellett választani valami optimális növényt. Nem lehet túl nagy, mert nincs se traktorral bejárható farmunk, se macskával bejárható kertünk. Csak hangyával bejárható cserepünk (ami szerencsés esetben nem fog ráesni az alul sétálókra…).

De persze túl kicsi sem lehet, mert akkor mit fogunk megenni? Na de milyen a kicsi paprika?

Akkor jött az ötlet, hogy ne valami kis díszpaprikánk legyen, hanem van az, amire azt mondják: kicsi de erős. Igen, jó kis magyar csípős paprikát fogunk nevelni az erkélyen!

No de honnan lesz itt nekünk magyar paprikánk? Szerencsére két forrásunk is van. Egyik a felfűzött szárított paprika (továbbiakban B terv), és a favorit: Erős Pista (A terv).

 

Erős Pista
Erős Pista

Persze nem árt tudni, hogy ebben a magok nem kelnek csak úgy ki maguktól. Az üvegben elég sok a víz, így ha simán kikelnének, akkor már egy egész dzsungel virágozna az üvegben.

Ha jól emlékszem a biosz órákra, akkor a paprikában (és a paradicsomban, meg a többi vizesben is) van valami, ami gátolja a magok kikelését. Tehát ezt mindenképpen le kell mosni.

Ezzel együtt ott a tartósítószer, a kálium-szorbát. Ezt is ki kell mosni. És egyenlőre nem tudni, hogy milyen hatással lesznek a magokra (ezért van a B terv).

Nos, akkor mosogassunk! Magokat, egyesével! Biztonság kedvéért mindegyiket szépen megsikáltam, és négyszer átmostam. Ha ezt Hamupipőke látta volna…

 

Mosás

Mosás

Azért én sem unatkozom egész nap, nem mostam el az üvegben található összes magot. Csak néhányat.

Tavaly úgyis az volt az egyik legnagyobb probléma, hogy túl sokan voltak a paradicsom palánták. Így ahelyett, hogy vidáman virágoztak volna, egymással hadakoztak. Majd parlamentet építettek, létrehozták a jobb és bal oldalt, majd kölcsönösen felgyújtották egymás cserepét…

Így aztán, tanulva az esetből, mér az elején külön vattába pakoljuk őket.

 

Vattaházak
Vattaházak

Vannak ilyen szép vattáink. Kifejezetten baba popsira optimalizálva. Reméljük, a paprika magok is jól fogják magukat érezni!

 

Keltető
Keltető

No, és itt is van az eredmény!

Minden vattalabdában egy-egy mag van. Szépen becsomagolva.

Kiraktuk őket az ablakba, és öntözzük őket lelkesen.

Ti pedig izguljatok velünk együtt a következő 200 napban!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Paprikanövesztő projekt - 0. nap, 10.0 out of 10 based on 1 rating