Tavaly egészen jól sikerült a paradicsomnövesztő projektünk, végül is lett paradicsom. Csak aztán kicsúsztunk az időből, és beállított a karácsony.

Az eredmény: döntetlen.

Idén korábban kezdjük, és paprikával! 🙂

Hasonlóan a paradicsomhoz, itt is ki kellett választani valami optimális növényt. Nem lehet túl nagy, mert nincs se traktorral bejárható farmunk, se macskával bejárható kertünk. Csak hangyával bejárható cserepünk (ami szerencsés esetben nem fog ráesni az alul sétálókra…).

De persze túl kicsi sem lehet, mert akkor mit fogunk megenni? Na de milyen a kicsi paprika?

Akkor jött az ötlet, hogy ne valami kis díszpaprikánk legyen, hanem van az, amire azt mondják: kicsi de erős. Igen, jó kis magyar csípős paprikát fogunk nevelni az erkélyen!

No de honnan lesz itt nekünk magyar paprikánk? Szerencsére két forrásunk is van. Egyik a felfűzött szárított paprika (továbbiakban B terv), és a favorit: Erős Pista (A terv).

 

Erős Pista
Erős Pista

Persze nem árt tudni, hogy ebben a magok nem kelnek csak úgy ki maguktól. Az üvegben elég sok a víz, így ha simán kikelnének, akkor már egy egész dzsungel virágozna az üvegben.

Ha jól emlékszem a biosz órákra, akkor a paprikában (és a paradicsomban, meg a többi vizesben is) van valami, ami gátolja a magok kikelését. Tehát ezt mindenképpen le kell mosni.

Ezzel együtt ott a tartósítószer, a kálium-szorbát. Ezt is ki kell mosni. És egyenlőre nem tudni, hogy milyen hatással lesznek a magokra (ezért van a B terv).

Nos, akkor mosogassunk! Magokat, egyesével! Biztonság kedvéért mindegyiket szépen megsikáltam, és négyszer átmostam. Ha ezt Hamupipőke látta volna…

 

Mosás

Mosás

Azért én sem unatkozom egész nap, nem mostam el az üvegben található összes magot. Csak néhányat.

Tavaly úgyis az volt az egyik legnagyobb probléma, hogy túl sokan voltak a paradicsom palánták. Így ahelyett, hogy vidáman virágoztak volna, egymással hadakoztak. Majd parlamentet építettek, létrehozták a jobb és bal oldalt, majd kölcsönösen felgyújtották egymás cserepét…

Így aztán, tanulva az esetből, mér az elején külön vattába pakoljuk őket.

 

Vattaházak
Vattaházak

Vannak ilyen szép vattáink. Kifejezetten baba popsira optimalizálva. Reméljük, a paprika magok is jól fogják magukat érezni!

 

Keltető
Keltető

No, és itt is van az eredmény!

Minden vattalabdában egy-egy mag van. Szépen becsomagolva.

Kiraktuk őket az ablakba, és öntözzük őket lelkesen.

Ti pedig izguljatok velünk együtt a következő 200 napban!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Paprikanövesztő projekt - 0. nap, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 


Warning: printf(): Too few arguments in /home/content/57/6899057/html/blog/wp-content/themes/travel-master/comments.php on line 48

 1. Naaa, paprika lett?:)) Fedd le folpackkkal majd szurkáld ki egy kicsit, hogy kapjanak levegőt is.:) Így talán gyorsíthatsz a dolgon:))) Sok sikert!!!!!!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Tettem rá fóliát, köszi. 🙂
   Most a legnagyobb veszély az, hogy a vatta kiszárad.
   Nagyon kíváncsi vagyok, hogy kikelnek-e egyáltalán. Ha igen, akkor ez most paprikacsempészet? 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. A tavalyi paradicsomok után ez már egyszerűbb lesz 😉
  Kíváncsi leszek erre az “egymagos” keltetési módra! Ezekben most csak az A terv magjai vannak? 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Szia!

  Figyelek ám, ha nem is írok.
  Cca. 1 – 2 hét alatt kiderül, hogy mi lesz belőle. Nem sok az esélye, mert ez konzerv, tehát az életképes csíráakt kiölték valószínűleg belőle.
  Szerintem gondold meg a Z tervet: iZé… menj ki a piacra, válaszd ki a szerinted legcsípősebb fajta paprikát, ami ott létezik. A lényeg, hogy jó érett legyen, azaz nem baj, ha egy kicsit vagy nagyon ráncos. Szedd ki belőle a magokat, tedd el kis cserépbe vagy joghurtos pohárba úgy, hogy sok föld alatta, mintegy 1 cm fölötte. Locsold be, dobj rá egy nylon zacsit, hogy azért tudjon szellőzni, majd locsolgasd annyira, hogy nedves legyen. Mint általában minden magnak, ennek is 1- 2 hét alatt ki kell kelnie. Én a munkahelyemen virágládában csinálom ezt. Nem mintha nem lenne otthon hely, csak itt egyenletesebb a hőmérséklet és hallgathatom a kertész (is) kollégám “jótanácsait”. Egyébként jót akar.

  Péter

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönöm a tanácsokat! 🙂

   Igazándiból nem akarok a Z tervig eljutni. Már a C is az, hogy egyszerűen kibontok egy doboz Erős Pistát és megeszem. 🙂 A cserépbe meg majd ültetek mondjuk csalánt… 🙂
   A helyi erős paprikák egyébként sem felelnem meg. Nem azért, mert nem lennének jók, hanem a magyar paprika sokkal de sokkal jobb. 🙂

   Nekünk van cserepünk még tavalyról. Lehet, hogy egy-két tejfölös dobozt is beiktatok. Bár itt az ilyen dobozok sokkal nagyobbak. Azokba fákat szoktat ültetni. 🙂

   Még egyszer köszönöm a tanácsokat. Igyekszem betartani őket. 🙂
   Amint lesz eredmény, beszámolok róla. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Mi lett Béláékkal? Salátaként vagy levesként végezték?

  Lehetne egy paprika vs. paradicsom növekedési verseny is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Nem lett belőle annyi, hogy akár salátát, akár levest lehessen belőle készíteni.
   Ha ilyen növekedés versenyt rendezünk, akkor azt futóbabból fogjuk. 🙂 A szomszédok legnagyobb örömére persze… 😀

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .