A legöregebb isztambuli

A metróépítéskor egy új lelet került elő Üsküdarnal. A teljesen ép csontváz 8500 éves, és így ő lett a legöregebb isztambuli. Sokat még nem tudunk róla, de az biztos, hogy kebabot árult.

A legöregebb isztambuli
A legöregebb isztambuli - forrás: NTV

Az isztambuli metróépítés (sem) halad zökkenőmentesen. A történelem egyik legvadabb elképzelését viszik véghez a szakmai legjobbja: egy metró, ami két kontinenst köt össze. Egy metró, ami áthalad a Boszporusz alatt.

Amikor az ötlet felvetődött, akkor be lett kategorizálva a hasonlóan őrült ötletek közé, ami mindig is álom marad.

De aztán elkezdtek rajta komolyan dolgozni, és mindjárt a szakmai fórumok fő témája lett: Alagút a Boszporusz alatt.

Pedig akkor még senki sem tudta, hogy az egész metróépítés legkönnyebb része az, amikor a tenger alatt halad.

Isztambul nagyon nagyon régi város. Most éppen azt tanultuk meg, hogy 8500 éves is megvan. Éppen ezért a föld alatt fúrni egyáltalán nem egyszerű, mert mindig találnak valamit.

A metró már évek óta áll, mert a tengerparton folyamatosan jönnek elő a történelmileg fontos leletek. Bezzeg a tenger alatti rész, ahol a mérnöki bravúr zajlott, az már réges-régen készen van.

Marmaray project" src="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/be/Marmaray_project.png" alt="Marmaray project" width="500" height="276" />
Marmaray project - Forrás: Wikipedia

Eddig a rekordokat azok a hajómaradványok vezették, amelyek 6000 évesek. De úgy tűnik, hogy Ali, a sarki kebabárus mindenkit megelőzött.

Forrás: NTV

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
A legöregebb isztambuli, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

5 Replies to “A legöregebb isztambuli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .