Turistakalauz – Látnivalók, múzeumok – 2

Folytatódik az Isztambul turistakalauz a látnivalókkal és múzeumokkal innen.

 

Sirkecı pályaudvar
Sirkecı pályaudvar

Sirkecı

Ez az Orient Expess végállomása, Isztambul európai pályaudvara. Azaz a vasút itt ér a kontinens végére. A közelben van a vonatkomp, ahol tovább folytatódik az út Ázsiában.

Maga az épületnek kellemes hangulata van. Megvan még a régi váróterem is. Ha a közelében vagyunk érdemes pár percet rááldozni.

Típus: XIX. sz. pályaudvar
Építészet: 3
Kultúra: 2
Turista: 2
Történelem: 3 (késő oszmán kor)
Fotózás: 4
Magyar: Innen akár haza is mehetünk egy vonattal. 🙂
Nehézségi szint: könnyű
Bejutás: semmi extra

Térkép

 

Fűszerbazár
Fűszer bazár

Fűszer bazár (Mısır Çarşı)

Eredeti nevén Egyiptomi Bazár, mert itt az Egyiptomból érkező hajók rakományait árulták, ami leginkább fűszer volt. L alakú fedett épület, ami messzire illatozik a fűszerektől. Nemcsak az épületben, de annak a környékén is találunk fűszer árusokat. Innen felfelé egészen a Fedett Bazárig végig egy nagy bazár van (lásd bővebben itt).

A fűszer mellett cukorkákat, édességet, és rágcsálnivaló magokat is vehetünk, akár kilós kiszerelésben is. Találunk még teát, és egzotikus parfümöket, olajokat is. Az ajándékboltokat viszont nem érdemes meglátogatni, mert a Fedett Bazárban jobbak az árak és a választék is (többnyire).

Általánosan elmondható, hogy a bejárattól távolodva az árak is csökkennek.

Típus: Bazár (Han)
Építészet: 2
Kultúra: 4
Turista: 5
Történelem: 2 (oszmán kor)
Fotózás: 5+
Magyar: Tudnak magyarul odabent, vigyázat!
Nehézségi szint: könnyű
Bejutás: vasárnap zárva, szombaton pedig hatalmas tömeg van. Ajánlott időpont: hétköznap délelőtt.

Térkép

 

Nagybazár
Nagybazár

Nagybazár vagy Fedett Bazár (Kapalı Çarşı)

Isztambul turista út-(és pénz-)vesztője. Itt minden megkap a turista, de még azt is, amit nem akar. Kedveltek a lámpák, a porcelán tárgyak, a dobozok no és persze az arany. Abból aztán egész utcák vannak. És ez az a hely, ahol mindenki a „barátunk”. 🙂

Maga a bazár egy több utcából és hanból álló lefedett terület. Órákat lehet benne bolyongani. Ha eltévednénk, akkor általános szabály, hogy felfele kell menni, és akkor kijutunk az aranyművesek utcájára, ami a szélességével és a stílusával eléggé jellemző ahhoz, hogy könnyen észrevegyünk (no, meg innen nem nagyon lehet tovább felfele menni.

Az isztambuli Fedett bazár az a hely, ami nélkül egyetlen isztambuli utazás sem lehet teljes. Ellentétben a pénztárcánkkal, ami üres lesz.

(A fenti képet Feyyaznak választottam 🙂 )

Típus: Bazár (Han)
Építészet: 2
Kultúra: 5
Turista: 5+
Történelem: 2 (oszmán kor)
Fotózás: 5+
Magyar: Tudnak magyarul odabent, vigyázat!
Nehézségi szint: könnyű
Bejutás: vasárnap zárva, szombaton pedig hatalmas tömeg van. Ajánlott időpont: hétköznap délelőtt.

Térkép

 

Könyv Bazár
Könyv Bazár

Könyv Bazár (Sahaflar Çarşısı)

Két fedett bazár után itt egy nyitott, ahol pont olyan dolgokat árulnak, amiknek annyira nem jó, ha eláznak: könyveket. A Könyv Bazár nem nagy, pár perc alatt bejárható és ott van mindjárt a Nagy Bazár mellett.

Régen ez volt a tradicionális könyv kereskedelem és antikvárium. Mára már teljesen turistás lett. Igaz, kapható egyetemi könyv (itt van az Egyetem mindjárt), de a legtöbb könyv mégiscsak turistáknak való. Az árak is.

Nem is érdemes itt könyvet venni, hacsak sehol máshol nem találunk. Az Istikal Caddesin levő könyvesboltokban jóval olcsóbban és jobb minőségben vehetünk turistakönyveket. Inkább fényképezni érdemes (macskákat is)

Az egyetlen, amit mégiscsak itt ajánlott megpróbálni, az a Török nyelvtan külföldieknek című könyv (Török neve: Yabancılar için Türkçe dilbilgisi – Macarca), amit máshol nem igazán lehet megtalálni (itt se mindig)

Könyvvásárlással kapcsolatban további ajánlatok itt.

Típus: Bazár (nyitott han)
Építészet: 1
Kultúra: 5
Turista: 3
Történelem: 1 (oszmán kor)
Fotózás: 5+
Magyar: Magyar nyelvű török nyelvtankönyv
Nehézségi szint: könnyű
Bejutás: vasárnap zárva, szombaton pedig hatalmas tömeg van. Ajánlott időpont: hétköznap délelőtt.

Térkép

 

Rejtett Bazár
Rejtett Bazár

Rejtett Bazár (talán: Kalcılar Han)

Ha Isztambul igazi arany és ékszermíves helyét szeretnénk látni, akkor a Rejtett Bazárba menjünk el. Ez nincs benne egyetlen útikönyvben sem. A neve sem ez, hanem valószínűleg Kalcılar Han. Őt a Nuruosmaniye Camii mögött találjuk, vagy a Fedett Bazárból jövünk, akkor a Kürkçüler Kapısı-n kell kimenni, ahol rákerülünk a Kılıçcılar Sokakra. A Han ennek az utcának a bal oldalán van (lásd térkép lejjebb!).

Itt találjuk azokat az ékszerészeket, akik nem a turistáknak, hanem az isztambuliaknak készítik a gyűrűket és nyakláncokat. A legfrissebb divatból válogathatunk, de akár egyedi ékszert is készíttethetünk (az emeleten).

Maga a han is látványos a girbegurba tetőivel.

Típus: Bazár (han)
Építészet: 3
Kultúra: 3
Turista: 1
Történelem: 1 (oszmán kor)
Fotózás: 5
Magyar: nincs info
Nehézségi szint: könnyű
Bejutás: vasárnap zárva, szombaton pedig hatalmas tömeg van. Ajánlott időpont: hétköznap délelőtt.

Térkép

 

Valens vízvezeték
Valens vízvezeték

Valens vízvezeték

Egy igazi jó kis római aqueduct a Valens vízvezeték. Igaz, hogy nem római, hanem bizánci, majd pedig oszmán, de azért mégis úgy néz ki, és azzal a profizmussal építették, mint a rómaiak. Bár amikor épült, akkor még nem volt külön keleti és nyugati birodalom, így mégiscsak maradhatunk a római megnevezésnél.

A Valens vízvezeték egy része annak a hatalmas rendszernek, ami a vizet szállította a bizánci palotába. Ez a rész azért épült, mert a vizet valahogy át kellett vinni a völgyön. Állítólag a városon kívül több kilométer található ebből a rendszerből.

Ma a vízvezeték alatt komoly forgalom halad. Azért, hogy ne üsse ki valami eltéved kamion az építmény egyik lábát, erős betonfalak védik, amelyek garantálják, hogy a kamion húzza majd a rövidebbet, amelynek a darabjai pár perc múlva már a Bazárban értékesítik.

Igazándiból úgy, mint római vízvezeték, nincs nagy különbség a Valens és a többi európai között, hacsak nem az alatta átsurranó Ikarusz buszokat nézzük.

Típus: Aqueduct
Építészet: 4
Kultúra: 4
Turista: 3
Történelem: 5 (római-bizánc)
Fotózás: 4
Magyar: nincs info
Nehézségi szint: közepes, ide már el kell jutni valahogy
Bejutás: semmi extra

Térkép

 

Gróf Széchényi Ödön Tűzoltómúzeum

A Valens vízvezeték közelében, a Magyar Testvérek útjának az elején található a törökök (és remélhetőleg a magyarok) büszkesége, a tűzoltó múzeum.

Az isztambuli tűzoltóságot ugyanis gróf Széchényi Ödön volt az, aki megalapította az isztambuli tűzoltóságot, és ezzel véget vetett a hétvégi látványos programoknak. A török kénytelenek voltak bevezetni a mozit.

A múzeumot 2010-ben felújították. Remélhetőleg készen lettek!

Típus: múzeum
Építészet: 2
Kultúra: 3
Turista: 3
Történelem: 4
Fotózás: múzeumi
Magyar: magyar múzeum
Nehézségi szint: könnyű
Bejutás: belépő van, nyitva hétköznap 08:30-16:30

Térkép

 

A Fal
A Fal

 

 

A Fal

A Konstantinápolyt körbevevő fal egy igazán hatalmas építmény. A bizánci időkben Konstantinápoly a világ egyik legnagyobb városa volt. A Fal kb 65 km hosszú, így ezt körbejárni jó kis program. A tengeri fal több helyen már csak darabokban van, mert kellett a hely az útnak. Legjobb állapotban a szárazföldi fal van, a Theodosius Fal. Ez 6,5 km hosszú, és az UNESCO a világörökség részévé választotta. Ez egy olyan szakasz, ami jól bejárható, és remekül lehet fényképezni. Az Aranyszarv felőli oldalon a Tekfur palota, míg a Márvány-tenger felőli végén a Héttorony található.

A Fal máshol is megközelíthető, de az AyaSofya környékén nem ajánlott, mert az elmondások szerint ott a „rosszarcuak” laknak. Minden esetre a rendőrös sorozatokban az kedvelt helyszín. Ezzel ellentétben a Theodosius Fal sokkal kellemesebb. Persze odáig el kell jutni valahogy. De ha már úgyis elmegyünk a Kariye Camii-t (Mozaik Dzsámi) megnézni, akkor már igazán ott a fal is. Jó még a Hopp-on Hopp-off busz is, ami pedig a Héttoronyhoz visz minket.

Aki szereti a bizánci történelmet, igazán érdekes hely lesz a fal. Többet itt lehet róla megtudni. És itt egy térkép is.

Ma a fal békés célokat szolgál: itt nő a káposzta.

Típus: Fal
Építészet: 5
Kultúra: 3
Turista: 1
Történelem: 5 (bizánci-oszmán)
Fotózás: 4
Magyar: nincs info
Nehézségi szint: nehéz (érdemes szendvicset vinni)
Bejutás: sok helyen fel lehet menni a falra. Ezzel legyünk óvatosak, mert nincs korlát meg ilyesmi.

Térkép (Theodosius Fal)

 

Héttorony
Héttorony

Héttorony

A Héttorony egy hatalmas bástya, vagy inkább erőd, aminek pontosan 7 tornya van. Két dolog miatt híres: Itt van a Birodalmi kapu, a Kis Aranykapu és a Nagy Aranykapu. Másik pedig, hogy sok magyar hősünk vendégeskedett itt. Néhánynak az írása is megtalálható. Nem olyan régen pedig egy török-magyar emléktáblát is felavattak.

Ide eljutni (majd innen hazamenni) leginkább a Hopp-on Hopp-off busszal tudunk. Gyalog már nagyobb móka. Jár egy menetrendszerinti busz is, de az hát… elég ritka…

Típus: Bástya
Építészet: 3
Kultúra: 3
Turista: 3
Történelem: 5 (bizánci-oszmán)
Fotózás: 3
Magyar: A törökök szerették a magyarokat ide elszállásolni.
Nehézségi szint: közepes-nehéz. Vigyél szendvicset!
Bejutás: múzeum, így hétfőn valószínűleg zárva. Belépő van.

Térkép

 

Tekfur Palotája
Tekfur Palotája

Tekfur Palotája

Tekfur Palotája, eredeti Porphyrogenitus Palotája. A Tekfurt azért könnyebb kimondani. A Theodosius Fal Aranyszarv felőli végén egy kisebb palota. Mint látványosság nem egy nagy szám, mert belül üres, de ha már a Falnál járunk, vagy a Kariye Camiit keressük fel, akkor már érdemes egy kis kerülőt tenni és megnézni.

A Palota a Fal része. Békeidőben szép kilátás nyílhatott a hálószobai ablakon a Falon túli erődre. Háborús időben viszont nem biztos, hogy olyan élvezetes volt, amikor ugyan ezen az ablakon a tüzes nyilak repkedtek befele. Minden esetre az éjszakai kandallós hangulat megvolt…

Bejutás: van egy vasrácsos kapu, azon egy lakat. De az ajtó nyitva van, csak nekifutásból át kell ugrani a pocsolyát.

Típus: Palota
Építészet: 2
Kultúra: 2
Turista: 1
Történelem: 2 (bizánci)
Fotózás: 2
Magyar: nincs info
Nehézségi szint: nehéz
Bejutás: pocsolya-ugrás

Térkép

 

Pierre Loti
Pierre Loti

Pierre Loti

Pierre Loti egy francia emberke volt, aki szeretett az Isztambul közeli dombon üldögélni és költögetni (verseket). Azóta ezt a közeli dombot körbevette egy világváros (a városhatár amolyan 70 km innen), de az erdő úgy-ahogy megmaradt. A dombtetőn pedig lett egy büfé remek kilátóval.

Feljutás nem nehéz, mert van egy felvonó, amire ráadásul még jó is az akbil. Persze a felvonóig el kell jutni valahogy. Ez pedig már Eyüp. Van egy hajó, ami az Aranyszarv-öblön halad végig. No, annak a végállomásáig kell elmenni, majd onnan még gyalogolunk egy kicsit. 🙂

Típus: Kilátó, fotóspont
Építészet: 0
Kultúra: 2
Turista: 1
Történelem: 1
Fotózás: 5
Magyar: nincs info
Nehézségi szint: nehéz, de legalább nem kell hegyet mászni
Bejutás: Felvonó. Késő estig ne maradjunk, nem jó dolog lemaradni az utolsó felvonóról, majd a sötétben átmenni a temetőn…

Térkép

 

Miniatürk
Miniatürk

Miniatürk

A Miniatürk már az Aranyszarv túloldalán van, és az a kategória majd a következő részben lesz. Viszont legjobban úgy tudjuk megközelíteni, hogy folytatjuk az Eyüp túrát. Végigmegyünk az Aranyszarv-öblön a hajóval. Az utolsó kikötőnél várnak kis csónakok (jól ki van táblázva, hogy Miniatürk), ahol a bácsi 13 TL-ért átvisz minket egészen a Miniatürk bejáratáig. Közben pedig egy kellemes csónakázással megismerhetjük az Aranyszarv-öböl felső vidékét is. És végre egy kicsit csend is van. Ha átértünk, akkor a csónakos bácsi elmondja, hogy a bejárat a bal oldalon van, arra kerüljünk. Mi inkább menjünk jobbra és akkor 20-25 perces spórolhatunk.

Mi is a Miniatürk? Legtöbbet a kiállítás oldalán tudhatunk meg. Európa, vagy a világ (mikor melyik) legnagyobb makett kiállítása. Törökország legjellegzetesebb épületeinek a kicsinyített változatát nézhetjük meg. És persze le is fotózhatjuk, majd otthon mutogathatjuk, hogy mi mennyi helyen is jártunk.

A kiállítás három részből áll: Törökország, Isztambul (itt át lehet gyalogolni a Boszporusz-hídon), és a volt Oszmán Birodalom területén levő oszmán épületek. Köztük a budapesti Gül Baba Türbéje is. Mivel méretarányos a többi épülethez képest, és a többit nem akarták óriásira készíteni, ezért a türbe eléggé kicsi lett. De éppen ezért nem ér zsebbrevágni, még akkor sem, ha a repülésbiztonsági szabályok nem tiltják, hogy az utastérbe türbét is felvigyünk!

Belépő: törököknek 5 TL, külföldinek 10 TL. Persze a honlap angol oldalán csak a 10 TL van feltüntetve, ami egy újabb bizonyíték, hogy a törökök és a magyarok testvér nemzet. 🙂

Jah igen, és innen még haza is kell menni! A bejáratnál van egy buszmegálló. Keressünk egy embert, és mondogassuk neki azt, hogy Eminönö egészen addig, míg fel nem rak egy jóirányba menő buszra!

A kiállítás 18:00-kor zár!

Típus: Szabadtéri kiállítás.
Építészet: 5
Kultúra: 5
Turista: 3
Történelem: 5
Fotózás: 5
Magyar: Gül Baba Türbéje
Nehézségi szint: nehéz
Bejutás: belépő: 10TL

Térkép

 

Közlekedési és Technikai Múzeum
Közlekedési és Technikai Múzeum

Közlekedési és Technikai Múzeum (Rahmi M. Koç Müzesi)

Végül egy érdekes múzeum a technika kedvelőinek. A Koç család magánmúzeuma, ahol egy hatalmas technikai kiállítást nézhetünk meg. Közlekedési eszközök között még egy tengeralattjáró is van. De megtekinthetjük az ősi PC-ket és Macintoshokat is. A múzeum az út másik felén is folytatódik, ahol nyomdagépek és más érdekességeket találhatunk.

Belépő: 12.5 Tl + 6 Tl a tengeralattjáró

Weboldal itt.

Eljutás: Megint az Aranyszarv-hajóval megyünk, majd a Hasköy kikötőnél szállunk ki. Innen pár perc gyalog.

Típus: Múzeum
Építészet: 2
Kultúra: 5
Turista: 2
Történelem: 3
Fotózás: 5
Magyar: nincs info
Nehézségi szint: közepes,
Bejutás: belépő van

Térkép

És még mindig van folytatás! 🙂

5 Replies to “Turistakalauz – Látnivalók, múzeumok – 2

  1. Ez egy rendkívül jó összeállítás volt,biztosan volt fél óra,mire végigbogarásztam! És nagy örömmel üdvözöltem a Bozdoğan Kemerit,ahová anno a túristacsoportunkat nem vitték el,de mi a tesómmal magánprogram keretében mégis felkerestük.

    Köszönöm a Kapalı Çarşı fotót,az orromat azonnal bevertem a monitorba,amikor megpillantottam,hogy mik vannak a kép jobb oldalán eldugva nekem! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük