Turistakalauz – Látnivalók, múzeumok – 3

Múzeumi és látnivalós turistakalauz folytatódik innen meg innen.

Galata híd" src="http://farm5.static.flickr.com/4063/4328726776_e5ce222b91.jpg" alt="Galata híd" width="500" height="375" />
Galata híd

Galata híd

Ennek az egyáltalán nem szép hídnak megdöbbentően bonyolult története van. Több verzió is készült, egy leégett, egyet pedig odébb raktak, de még Leonardo is dolgozott rajta! Érdemes elolvasni a Wikipédia oldalát!

A hídnak a fontossága nem kétséges: ez köti össze a történelmi városrészt a Galatával, azaz az oszmán részt a genovaival. Persze ma az Aranyszarv mindkét oldalán törökök laknak, és a turistákban leginkább az marad meg, hogy ezen kell átmenni, ha fel akarunk jutni a toronyba. Aki viszont kicsit is figyel csomó pecást láthat. Itt lehet enni helyben fogott és sütött halat. Ha valaki viszont nem szereti az ennyire utcai evészetet, az a híd alatt beülhet egy étterembe.

A híd remek fotós pont.

Típus: híd
Építészet: 1
Kultúra: 1
Turista: 1
Történelem: 4 (vegyes kor)
Fotózás: 5
Magyar: nincs
Nehézségi szint: könnyű
Bejutás: semmi extra

Térkép

 

 

Galata-torony
Galata-torony

Galata-torony

Az olasz tűztorony. Mint ilyen, természetesen ez égett le a legtöbbször. Aztán kitalálták, hogy nem fából, hanem kőből kellene felépíteni, minek köszönhetően a leégések száma drasztikusan lecsökkent. A tűztorony képletes és valóságos leégései akkor értek végett, amikor Szécsényi Ödön bevezette a tűzoltóságot. Azóta békés kilátó.

Ez a torony azért is érdekes, mert nem is olyan régen még itt volt a város határa, ez volt a sarokbástya. Amikor fent körbenézünk, érdemes ezen elgondolkodni.

A torony jó kilátóhely így remek fotós pont is. Aki bírja, mehet fel lifttel is, a többieknek ott a lépcsőt. A külső falon nem engedélyezett a hegymászás, így azzal nem próbálkozzunk!

A torony természetesen egy domb tetején van. A tapasztalt turisták hipp-hopp megmásszák, míg a figyelmesebbek észreveszik a térképen, hogy a közelben ott a Tünel, amivel kényelmesen fel lehet menni.

A torony tetején természetesen büfé is van.

Típus: torony
Építészet: 4
Kultúra: 3
Turista: 4
Történelem: 5 (olasz)
Fotózás: 5
Magyar: nincs
Nehézségi szint: kicsit nehéz
Bejutás: belépő van

Térkép

 

Îstiklal Caddesi
Îstiklal Caddesi

Îstiklal Caddesi

A Váci utca Isztambuli megfelelője. Majdnem úgy néz ki, csak itt van egy villamos is, ami természetesen kötelező turistafotó. Az utca hangulata merőben más, mint amit a történelmi városrészben megismertünk. Ez a modern Isztambul, és itt zajlik a élet. Főleg az éjszakai. Péntek-szombat este hatalmas tömeg van. De tényleg, alig lehet mozdulni.

Az Îstiklal Caddesi nagyon vegyes. Találunk itt remek könyvesboltokat, olcsó és drága éttermeket, büféket a 8. emeleti tetőtéren (remek kilátással),  templomot és dzsámit, halom követséget és rengeteg macskát.

Típus: sétáló utca
Építészet: 2
Kultúra: 5
Turista: 4
Történelem: 4
Fotózás: 3
Magyar: nincs
Nehézségi szint: könnyű
Bejutás: semmi extra

Térkép

 

Taksim tér" src="http://farm2.static.flickr.com/1190/797899828_cb3b3b17e6.jpg" alt="Taksim tér" width="500" height="375" />
Taksim tér

Taksim tér

A Taksim tér Isztambul központja. Innen bárhova eljuthatunk, azaz ha bárhol eltévedünk, ide valahogy mindig el lehet jutni. Maga a tér nem nagy szám, bár komoly események zajlottak és zajlanak ma is. Az egyetlen látnivaló a függetlenségi szobor.

Típus: tér
Építészet: 1
Kultúra: 5
Turista: 3
Történelem: 4
Fotózás: 1
Magyar: nincs
Nehézségi szint: könnyű
Bejutás: semmi extra

Térkép

 

 

Hadtörténeti Múzeum
Hadtörténeti Múzeum

Hadtörténeti múzeum

Ez egy érdekes történelmi múzeum, ahol nemcsak fegyverkiállítást láthatunk, hanem Isztambulról is többet megtudhatunk. Itt láthatjuk pl. a Láncot, ami Európa és Ázsia közé volt kifeszítve; festményt a „másik” Egri Viadalról, ahol a törökök nyertek (van Mohács is), magyar láncinget.

Mivel a múzeum mégiscsak katonai, Atatürkről is sok mindent megismerhetünk.

Típus: múzeum
Építészet: 2
Kultúra: 5
Turista: 2
Történelem: 5
Fotózás: múzeumi
Magyar: rengeteg kapcsolatot találhatunk a magyar történelemmel
Nehézségi szint: Ide eljutni kicsit nehezebb. A Taksim térről kell tovább gyalogolni. Ha valaki egészen az AyaSofyatol gyalogolt, akkor kifejezetten örülni fog a több emeletes múzeumi sétának.
Bejutás: belépő van

Térkép

 

Tengerészeti múzeum
Tengerészeti múzeum

Tengerészeti múzeum

A Hadtörténeti múzeum itt folytatódik, majdnem a tengeren, a Beşiktaş kikötő mellett. Természetesen ez sem maradhat Atatürk nélkül, de a híres Barbarossát is megismerhetjük (neki a türbéje a múzeum mellett van).

Ugyan itt a történelem nagy oszmán tengeri csatáit is megszemlélhetjük, köztük az I. Világháborúban zajlott Çanakkale (Darnanellák) tengeri ütközetet is.

Hajókból és csónakokból sincs hiány. Egy egész terem csak a szultáni díszes csónakokból áll.

A múzeumot 2010-ben elkezdték felújítani, de ennek ellenére nyitva van.

Típus: múzeum
Építészet: 2
Kultúra: 5
Turista: 2
Történelem: 5
Fotózás: múzeumi
Magyar: rengeteg kapcsolatot találhatunk a magyar történelemmel
Nehézségi szint: Közepes
Bejutás: belépő van

Térkép

 

 

Dolmabahçe Palota" src="http://farm2.static.flickr.com/1167/786382921_9ef030ee7d.jpg" alt="Dolmabahçe Palota" width="500" height="375" />
Dolmabahçe Palota

Dolmabahçe Palota

Dolmabahçe Palota tipikusan az a hely, ahova csak azért mennek el a turisták, mert mindenki elmegy. Ez egy hatalmas, csicsás és egyáltalán nem ízléses (és még rosszul is épített) barokk palota. Aki ilyet szeretne látni, Európában vagy Magyarországon sokkal szebbet talál. Egyszerűen a törököknek nem áll jól a barokk, amikor van saját stílusuk.

A Dolmabahçe Palotát akkor építtetették az oszmán szultánok, amikor a Topkapı már annyira mocskos volt, hogy nem találták megy egymást az emberek. Természetesen ennek a palotának is van háreme, ami természetesen extra belépőt kíván.

Az egész épület egyetlen, de igen lényeges pozitívuma van, amiért turistaként mégiscsak érdemes bemenni, az az Atatürk halálos ágya, ami a háremben található.

Típus: barokk palota
Építészet: 1/5 (5, mert annak készült, de 1, mert nem dolgoztak szépen)
Kultúra: 5
Turista: 5
Történelem: 5
Fotózás: 5
Magyar: Itt is vannak ám magyarországi győztes csatajelenetek
Nehézségi szint: Közepes
Bejutás: belépő van (de még mennyire)

Térkép

Ezek az Aranyszarv-öböl túloldalán látható érdekességek. A negyedik részben az igazán messzi látnivalók lesznek. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Turistakalauz – Látnivalók, múzeumok – 3, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

2 Replies to “Turistakalauz – Látnivalók, múzeumok – 3

  1. Belinkelhetnéd még a mecsetes listáról szóló bejegyzés linkjét is. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .