Hello my Friend

Hello my Friend 1. (eredeti jelentés) (angol) Üdvözöllek barátom!. 2. (felkiáltás, megszólítás) (török) Az Isztambuli Fedett Bazárban és annak a környékén gyakran használatos kifejezés a baráti kapcsolatok, és a gazdasági mutatók (elsősorban a felkiáltást kiadó személyé) javítása céljából. ~ come in my shop! azt jelenti, hogy ez a kedves ember nekünk egy szőnyeget fog ajándékozni, amiért mi cserébe odaadjuk az összes pénzünket. ~ can I show you my shop? felkiáltás esetében nemcsak egy új szőnyeg tulajdonosai leszünk, hanem még egy csengettyűs pomponos cipőnek is. ~ can I you? megszólítást halljuk, akkor nincs szőnyeg, cserébe a boltból fakultatívan lehet választani valami értékeset, szintén a lehető legtöbb pénz, a mi pénzünk felhasználásával. Természetesen a fakultatív választást az eladó végzi. ~ gyere, itt minden olcsó! mondat üti meg a fülünket, akkor már elvesztünk. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az eladó tud magyarul, és észrevette, hogy mi bizony magyarok vagyunk.

Ha egyszer lesz BazárSzótár, akkor valami ilyesmit kellene az elejére tenni. Talán az első fejezetbe, vagy annál is előbbre. Esetleg a borítóra. 🙂

A Hello my Friend a kedvelt megszólítása az eladóknak. Többségében egyébként be is válik, mert ha az ember megáll, akkor az eladó nyert. Ha pedig mi még szóba is állunk vele, akkor máris vesztettünk.

Ha a fenti kifejezést halljuk, akkor a következőkben lehetünk biztosak:

 1. A bazár környékén járunk.
 2. Ha nem vigyázunk lesz egy újabb zacskónk.
 3. Benne valami ajándékkal.
 4. Nekünk pedig kevesebb pénzünk lesz.
 5. Tudják, hogy turisták vagyunk.
 6. És most már a szomszédok is megtudták.

Mindez azért nem jelenti azt, hogy a bárány betévedt a farkasok közé, még ha úgy is érezzük. Gondoljunk inkább arra, hogy ez is része az isztambuli bazárkodásnak. Hasonlóan, mint az alkudozás.

Ez egy show műsor, egy szabadtéri színdarab, amiben mi is részesek vagyunk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Hello my Friend, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

4 Replies to “Hello my Friend

 1. Szia!
  Elköltözött a blogom a blogger-röl (Petra Ankaraban) a wordpress-re (nagy utazas), legyszi javitsd ki a linket a jobb oldalon. Köszi
  Uİ: en is feltettelek a blogroll-omra. Szep napot!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .