Hogy tetszett az AyaSofya?

Itt a hétvége (persze most Húsvét, meg Gyereknap is lesz, de ezekről majd később). Ilyenkor kicsit lazábban mennek a dolgok.

Mi megpróbálkozunk egy újdonsággal: bevonjuk a közönséget is. 🙂

Azt nem kérdezem meg, hogy tetszett Isztambul, mert ilyen kérdés már volt, és van is a fórumban. 🙂 Inkább próbáljunk meg egy olyan épülettel, amelyet nagy valószínűséggel mindenki látott, vagy szeretne megnézni: az AyaSofya.

AyaSofya - HDR

Ez a bizánci épület a maga idejében egy csoda volt. Hatalmas mérete, és főképpen a belső tere az akkori mérnöki teljesítmény csúcsa volt. Van is róla egy film a National Geographicon (vagy a Discovery-n), hogy amikor építették mennyire a fizika határait bolygatták. Olyan nagy lett, hogy azt már nem bírta el a szerkezet, kezdett szétcsúszni. Ezért oldalról meg kellett támasztani új egységekkel. De ez újabb problémákat hozott elő, amelyek megoldása is újabb, majd még újabb kihívások elő állították az építőket. Belül ma is látszik, hogy mintha az épület kezdene szétnyílni.

Nehéz elhinni, hogy majdnem 1500 évvel ezelőtt épült.

Az AyaSofya egyúttal szimbólum is. Az Ortodox egyház szemében olyan, mint a római Szent-Péter Bazilika. A szerepe is ugyan az. Amikor Fatih Mehmet Szultán elfoglalta Isztambult, akkor az AyaSofya megszerzése sokkal nagyobb érték volt, mint maga a város, annak stratégiai jelentősége vagy akár a Bizánci Birodalom pusztulása.

Az AyaSofya a muszlimok szemében is szimbólum lett. A török köztársaság kikiáltása után komoly viták voltak arról, hogy mi legyen az épület sorsa. Visszakerüljön az ortodox egyház tulajdonába? Maradjon muszlim? Atatürk a problémát végül úgy oldotta meg, hogy múzeummá nyilvánította. Így egyszerre lett mindenkié és senkié.

Az AyaSofya hatalmas és lenyűgöző. Mindenkire hatással van.

Lássuk, te hogyan élted meg! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Hogy tetszett az AyaSofya?, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

12 Replies to “Hogy tetszett az AyaSofya?

 1. sziasztok!
  eppen a tegnap voltunk az Aya Sofyaban. Isztambul mar onmagaban lenyugoz, de az Aya Sofya, hat igen, latni kell, de nem egyszer es nem is csak ketszer. Nem tudom olyan egyszeruen minositeni, hogy tetszett. Ott volt a rengeteg turista, velem egyutt termeszetesen, ami onmagaban elegge visszataszito tud lenni, s megis valahogy mintha ott sem lettek volna. Ilyesmi meg sohasem fordult elo velem. Nem hiszem el, hogy egyaltalan ez megtortent. Ehhez az Aya Sofya kellett 🙂
  CyberMacs: egy ideje kovetem a blogodat, nagyon sokat tanultam az isztambuli eletrol es nagyon jol szorakoztam irasaidon! Kivanom, hogy meg nagyon sokaig folytasd!
  (bocsanat, hogy lemaradtak az ekezetek, de egyszeruen nem tudom ravenni ezt a gepet, hogy nyelvet valtoztasson 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (2 votes cast)
 2. Kedves CyberMacs!
  A „keleti katolikus egyház” nem helyes kifejezés,hiszen a görög-keleti ortodox egyház semmiképpen nem lehet „katolikus”!
  A kereszténység két különböző irányzatáról van szó.
  Üdvözöl:
  Feyyaz

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (3 votes cast)
  1. Köszönöm a korrekciót!

   Gondolkoztam azon, hogy vajon aki nem római katolikus, az milyen lehet. És valami rémlett a görög katolikus. Ezek után inkább utánanéztem, és a Wikipediában ezt találtam:
   Azok a keresztény egyházak, akik püspökségüket egészen az apostolokra vezetik vissza, így magukat a hívők széles, „egyetemes” teste részének tekintik, és ilyen értelemben magukat katolikusnak tartják, de nem tartoznak a katolikus egyház részegyházai közé. Ilyenek az ún. ortodox egyházak, a néha „felső anglikánus”-oknak nevezett angol katolikus az ókatolikus egyházak, s az ókeleti egyházak. Mindezek az egyházak a katolikus egyházhoz hasonló fordításokban használják a Nicea-konstantinápolyi hitvallást: „… hiszek az egy, szent, katolikus és apostoli anyaszentegyházban”.

   Mindezek után javítottam Ortodox Egyházzá.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Szerintem én ezt elég egyszerűen el tudom mondani.
    Létrejött ugyebár az egyházszakadással két fő ág: a római katolikus és a görög-keleti ortodox. Majd egy idő után a görög-keleti ortodoxok egy része kibékült a római pápával,és elfogadta,elismerte őt,ezeket a híveket hívjuk görög katolikusoknak.

    Zoltánnak igaza van,olyan sem létezik,hogy görög katolikus ortodox.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
    1. Köszönöm a segítséget.
     Idáig még tényleg nem annyira bonyolult.
     De itt nálunk vannak még az örmény keresztények, vannak római katolikusok, nemrég találtunk szír keresztényeket is. És még anglikánok is vannak, de ők krimiek. Nehéz eligazodni…

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Valóban,látom,hogy ezek újabb ágazatok! Ami nálam mindennek a „teteje”: ANGLIKÁNOK A KRÍMBŐL!!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. keleti katolikus tényleg nincs, hacsak cybermacs nem egy keleti katolikus:)

  viszont a „GÖRÖG KATOLIKUS ORTODOX” sem létező.

  nálunk a görög katolikusok a Magyar Katolikus Egyház tagjai és nem ortodoxok. Nekik orosz főpapjuk van.
  na, de kérdés: kik is a bizánci katolikusok? 🙂

  Áldott Húsvétot!

  A lányoknak sok locsolót, a fiúknak szép piros tojásokat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .