Török gyereknap

1920. április 23.fontos nap volt a Török Függetlenségi Háborúban.

Az Oszmán Birodalom (egy jól ismert másik országhoz hasonlóan) rosszul jött ki az I. Világháborúból. Nagyon is rosszul. A birodalom nagy része elveszett, és a szövetségesek már a török területek feldarabolásán egyezkedtek. Atatürk és lázadó csapa szembeszállt a szövetségesekkel és a szultánnal is, így a történelmi hagyományokkal is. Nemcsak a függetlenség volt a tét, hanem egy modern ország létrehozása is.

A Nemzetgyűlés összehívása egy jelzés és egy cél volt, hogy szakítanak a szultáni hagyománnyal, és a jövő felé fordulnak.

Éppen ezért, amikor véget ért a függetlenségi háború, és megalakult a Török Köztársaság, Atatürk ezt a napot a gyerekeknek adta, hiszek ők jelentik a jövőt.

Törökországban minden év április 23-án rendezik meg a gyereknapot. Ezen nemcsak a törökök vesznek részt, hanem más országból is érkeznek gyerekek. Hagyományosan egy-egy török család fogadja be a gyerekek pár napra, nem pedig hotelben laknak. Így közelről ismerhetik meg a törökök mindennapjait. És biztos, hogy jó nagyokat esznek. 🙂

Természetesen egyetlen török ünnep sem maradhat zászló nélkül. És ahogy errefelé szokás, egyetlen zászló sem lehet eléggé nagy. De legalább érjen le a toronyház tetejéről az utcáig. Persze a magasabb házak előnyben vannak, oda nagyobb zászlót lehet kifüggeszteni.

Gyereknap, zászlók

Minden a török parlamenttel és a török nemzetgyűléssel kezdődött. Most viszont a jövő felé figyelünk, így a mai nap a gyerekeké. Még a parlament is, amit ilyenkor ellep a jövő generációja. Általában a gyerek-elnök az igai elnökkel együtt ülésezik. De az idén a képen látható lány megkérte a miniszterelnök bácsit, hogy hagy üljön az ő székében. És mivel szépen kérte, a miniszerelnök bácsi felállt és átadta a helyét.

Gyereknap
Gyereknap (Hürriyet)

Annak ellenére, hogy a magyar média mélyen hallgat róla (hiszen nem halt meg senki, és senki sem bújt másnak az ágyába sem), a magyarok idén is eljöttek Törökországba, mint minden évben, megmutatták a magyar néptáncot.

Gyereknap - magyarok
Gyereknap - magyarok (TRT)

 

A legnagyobb ünnepség mégis az utcákon és (természetesen) a bevásárló központokban zajlott. Volt ám nagy zsivajgás és sikoltozgatás! Minden fele gyerek ricsaj! No és mivel az Istanbul Shopping Fest is még tart, nemcsak az apróbbak, hanem a tinédzserek is rikoltoztak rendesen.

Gyereknap
Gyereknap (Hürriyet)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.6/10 (5 votes cast)
Török gyereknap, 9.6 out of 10 based on 5 ratings
 

12 Replies to “Török gyereknap

 1. Ez az első kép:több mint csúcs!! Hihetetlenül tetszik! Eredeti méretre nagyítva és elmentve!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Ezt a linket nálam úgy hívják,hogy Kánaán! Nem győzök menteni!
    Çok teşekkür ederim!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Szerintem neked ezen a napon (október 29.) kellene jönnöd Isztambulba. És kocsival körbemenni azokra a helyekre, ahol elég nagyok az épületek a hatalmas zászlóknak. 🙂

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 2. Hahó!

  a magyar néptánccsoport mikor és hol lépett fel? A fene egye meg, elmentem volna!!! Honnan lehet értesülni- as esemény előtt – az ilyen megmozdulásokról?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Látod, ez a problémám van mindig a médiával. Ha van is olyan hír, amiben nem halt meg 200 ember, akkor az mindig így kezdődik: Ma véget ért a többhetes könyvkiállítás. A szervezők szomorúak, hogy kevés ember jött el…. Hát mert talán előtte kellene szólni, nem pedig utólag…észlények…

   Az idén több helyszín volt. A Stadion, ahol szegény gyerekek megfagytak, az Bursaban volt. A képen Fatih Belediyesi van, azaz Isztambul. Volt még valami İzmirben is. A parlamenti móka pedig Ankarában.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Vagy pl. ha a „jövő” cybere nem azt írná a blogban, hogy hol volt, hanem, hogy hol lesz.:))

  Igazán megírhatnád, hogy mi fog történni Veled holnap.

  pl. hogy megjátszol egy lottóötöst!! 🙂 (felezünk:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. Megírom, hogy a holnapi blogbejegyzés így fog kezdődni: hol volt, hol nem volt… 🙂 És most tényleg! 🙂

   Nem fogok védekezni, mert teljesen igazad van (ebből is látszik, hogy nem vagyok média, hehehe). Sajnos fogalmam sincs, hogyan tudhatnánk meg előre az ilyen fontos információt. Néhány programot ráállítottam az internetre, hogy figyelje a magyar tartalmú török híreket, de soha semmi érdekes nem jön ki (egyébként ajánlom: pipes.yahoo.com). Sőt! Most is csak a képek alapján tudtuk beazonosítani, hogy voltak magyarok. Szerencsére ők mindig eléggé érdekesek ahhoz, hogy minden évben lefotózzák őket. De az is lehet, hogy más van a képen, és csak a háttérre van felírva, hogy Hungary (a kép bal széle már Bulgária). Jó lenne valahogy kapcsolatba lépni a résztvevő magyarokkal.

   Azért lehetőleg időben fogok szólni, ha valamit megtudok! 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Lajkolom Zoltan hozzaszolasat! Cyber, tenyleg jo lenne ha az ilyesmiket kiirnad, igy is rengeteget segitesz, de ugy meg többet tudnal… pl. Kanlıcara is a te jovoltodbol jutottunk el, köszönjük! Es meg fel is masztunk (kerek egy mailcimet , amire kepeket küldhetek). Amuuugy a lottoötösre en jatszom, de a multkor is csak kettes talalatunk volt (lehet a magyaron egyszerübb nyerni?)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Rendben, jobban odafigyelek. Így már most szólok, hogy jön a május 1, amikor felvonulások vannak. Idén pedig itt a választás meg az érettségi és a kurd botrány, úgyhogy nagyon színes, rendőrökkel dúsított programokra számíthatunk…

   A képre kíváncsi vagyok. 🙂 cím: cybermacs@isztambul.info 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .