Húsvét Isztambulban – 2.rész

Eljutottunk odáig, hogy találtunk tojásfestéket. Már csak a csapatot kellett összehozni, és már kezdődhet is az interregiónális tojásfestő parti!

Bevallom, a készülődéssel nem sokat vacakoltunk. Vettünk egy halom tojást, jó olcsót. Úgyis sok összetörik, még mielőtt elkezdjük festeni. Hát még festéskor!

E mellé gyorsan összeraktunk egy kis magyaros étlapot: húslevest és túros gombócot. 🙂

Biztos, ami biztos, délután egykor kezdtünk gyűlni. Így senkinek senkinek sem kell korán kelnie. 🙂 De legalább ha elhúzódik, mindenki jó későn ér haza. Isztambulban annyira jó móka este hazamenni (főleg azoknak, akik messze laknak), hogy sokan inkább a helyszínen éjszakáznak. Ezért is népszerűek a felfújható ágyak. 🙂 (meg a hordozható fogkefék).

Mire összeültünk, és átverekedtük magunkat az ebéden, addigra már három óra lett. Nosza, szedjük elő a festékeket. Persze ki tudja, hogy hova is tettük azt pár napja… Szerencsére a tojástartó nyuszit könnyű volt megtalálni, és valakinek volt egy jó tippje, hátha abban lesz… És milyen igaza is volt!

A neheze eztán jött. Valahogy helyet kellett szorítani a konyhába a munkához. Úgy helyet, hogy a szanaszét fröcsögő festék csak olyan helyre jusson, ahol nem baj, ha sokáig nem sikerül lemosni (ezért jó az ilyesmit nem otthon végezni).

Hamar kiderült, hogy a sütő tartalma véges. Oda nem fér be az összes koszos tányér. És a hűtő is kevés… Végén már minden szekrényben volt minden, de ezek után sem úgy néztünk ki, mint aki elfér. No sebaj, kezdjük!

Előjött a másik probléma. A tojásfesték nem török, hanem Görögországból importálták. És nem volt rajta török használati utasítás. De még magyar sem. Csak görög. És angol. De vagy mi nem tudtunk eléggé angolul, vagy a görögök. Próbálkoztunk a göröggel is. Neki is álltunk, hogy alfa, béta, gamma, mindhárom együtt összesen 180 fok… Sőt! Még a sinus és a cosinus is összejött, csak a festés nem.

Úgyhogy elkezdtünk gondolkozni. Szerencsére az örmény lánynak voltak emlékei, hogyan is szokták ezt csinálni. Ecet kell hozzá! Olyanunk most éppen nincs, de felhívjuk a sarki kisközértet, hogy ugorjon már fel egy üveg ecettel. Azzal mindenki tisztában van, hogy egy ecet túl kevés ahhoz, hogy a házhozszállítást igénybe vegyük (ha nagyon kérjük, kihozzák, de nem illik), így aztán rövid tanácskozást tartottunk, mi az, ami még elengedhetetlenül szükséges a tojásfestéshez. Bégül három zacskó pattogatott kukoricába, négy zacskó chipszben és tizenöt tábla pisztáciás csokiban állapodtunk meg.

Oké, akkor most már elő a tojásokkal!

Tojások

Ha jól emlékszem, itt még csak három tojást törtünk el. Szépen egyesével megmostuk, és megpróbáltuk az azonosítószámot lesikálni. Persze ezt sikabiztosra készítették, nehogy a csempészcsirkék valamit összekavarjanak. Ebben az volt az igazán jó, hogy ezek a számok a festés után is látszanak. De majd egyszer valaki biztosan kitalálja a húsvéti festésre specializált tojást, ami ugyan ilyen lesz, csak nem lesz azonosítója. És sokkal drágább lesz. Akkor aztán milyen jó lesz festegetni!

No, akkor tojásfőzés. Ez a rész túl unalmas volt. Nem történt semmi. Najó, két tojást sikerült kipukkasztani. De ezen kívül tényleg semmi sem történt. Lapozunk.

És végre eljutottunk az akcióig! (közben a csokik nagyon megfogyatkoztak ám) Lehet festeni.

Nagyon jó kis festékeket találtunk. Szép a színe, és még kesztyűt is adtak hozzá! Bár az igazság az, hogy ez nem akadályozott meg abban, hogy a kezünk tiszta festék legyen, sem abban, hogy a tojások aztán tele legyenek ujjlenyomatokkal. De azért mindenkinek tetszett. 🙂

Tojáspancsolás

Hosszú pancsolás után összeállt a tojáskészlet. És nem törtünk el újabbakat! Még… Ennek a titka állítólag az, hogy langyos vízben festegettünk. Mások szerint viszont az, hogy nem kezdtük el egymást dobálni vele. Ki tudja…

Kész tojások

Sajnos megint rá kellett arra döbbennünk, amire minden évben: a tojásfestéknek meg kell száradnia. Hiába a hajszárító, az nem elég. Így a rajzolást későbbre kellett halasztani.

De ez még mind semmi! A csoki is elfogyott.

Így aztán a tojásparti félbe szakadt. De mint az alábbi képen látható, azért nem volt egy rossz buli. 🙂

Takarítás előtt

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Húsvét Isztambulban – 2.rész, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

3 Replies to “Húsvét Isztambulban – 2.rész

  1. …(ezért jó az ilyesmit nem otthon végezni).” :):):)
    Ez volt a legkirályabb!

    A pisztáciás ugye Damak volt?!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .