Isztambulban van egy Boszporusz

Isztambul különlegessége az, hogy két részből áll. Najó, ilyen város, főváros sok van. De Isztambul két földrészen van. Ez nagyon vagányan hangzik, ha nem éppen Isztambulban vagyunk. Itt ugyanis nem az a lényeg, hogy a világ egyik legnagyobb városának egyik része Európában, másik Ázsiában van, hanem hogy a kettő között ott a Boszporusz. És ez bizony komoly vízválasztó. Szó szerint is!

A Boszporusz egy érdekes dolog. Egyik sajátossága, hogy tele van vízzel. Így – a törökök nagy bánatára – nem lehet rá házat építeni. A másik, hogy széles, és valahogy át kell rajta jutni. Bár az átjutás ma már nem egy nagy kaland. Akár 15 perc alatt is már a túloldalán lehetünk. De ha nagyon bedugul, akkor is max. 1 óra. Ez pedig lényegesen jobb idő, mint sok más helyen Isztambulban.

Igaz, néha le van zárva, ha túl nagy a vihar, és a hidak is szeretnek bedugulni, de még így is viszonylag könnyű átjutni a túloldalra.

Ennek ellenére egy nagyon komoly választóvonal. Jelentős különbségek vannak a két oldal között. Pl. az európai oldalon több munkahelyet találunk. Míg az ázsiain több ember lakik. Ez azt is jelenti, hogy minden nap több millió ember megy át Ázsiából Európába dolgozni, majd pedig vissza. Hozzájuk képest a VI. Keresztes hadjárat békés kisiskolás túra. Főleg, ha letámadják a kebab árusokat! 🙂

És még ezek után is, ha valaki átköltözik a túloldalra az olyan, mintha egy másik földrészre költözne át. De hát éppen ez az, hogy egy másik földrészre költözik! 🙂

Ilyenkor az ember elbúcsúzik a barátaitól, családjától, péktől, hentestől, kedvenc étteremtől. és még attól a doktortól is, akihez két órát buszozik, és a túloldalról még közelebb is. Mert ki tudja, mikor látják egymást újra egy ilyen hatalmas városban.

Mindez fordítva is működik. Mégpedig nagyon is jól!

Ha valakit le akarunk rázni (mondjuk a dokinak nem akarjuk elmondani, hogy elegünk van belőle), akkor legjobb ha azt mondjuk, átköltözünk a Boszporusz túloldalára. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.5/10 (2 votes cast)
Isztambulban van egy Boszporusz, 7.5 out of 10 based on 2 ratings
 

14 Replies to “Isztambulban van egy Boszporusz

 1. Ö. Lenne egy nagy kérdésem. Melyik hajótársasággal lehet feljutni végig a Boszporuszon egészen a Fekete-tengerig? Van egyáltalán aki végig megy a szoroson? 2009-ben ha jól emlékszem a 2. hídnál fodultak vissza.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Megnéztem mindegyik bejegyzést, hátha találok valami támpontot, mert pill. úgy néz ki, hogy felmegyünk, amíg a hajó felvisz, és onnan akarunk tovább menni, ha belefér a két órába oda fel a Fekete-tengerig, ahol ti is voltatok. (Imádom a világítótornyokat, hátha sikerül lefényképezni felhő nélkül:) )

     Másik amit pill. nézek az Bursa-Iznik (azok a bejegyzéseid is elolvasva:))) )
     Írtam már, hogy a szíriai rész törölve, nagy török körút van helyette?
     Találtam leírást, hogy hogy tudtuk ételfestékkel tojást festeni, ha nem találok tojásfestéket, ami szintén ételfesték:)))

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Így nem tudsz felmenni. Az utolsó előtti megálló, ami az európai oldalon van, az nem azon az úton fekszik, amin a Fekete-tengerre ki lehet menni. Onnan vissza kell menni Sarıyerbe és onnan ki a tengerre. Mindkettő eléggé a világvége, ritkán járnak a buszok.
      Másik, hogy valójában nincs 2 órád. A hajó olyan lassan megy (rengeteg a vízmolekula), hogy jó ha 30-40 perc marad. Szerencsére a nyári időszakban van egy másik hajó is, ami később megy 🙂

      Ha ki akarsz jutni a Fekete-tengerre, akkor egy napos (de legalább fél) programmal kell számolnod. Kabataş-tól tudsz Sarıyer-be menni (ilyen busz még sok van), majd onnan Rumeli Fenerbe. De mivel ez falusi járat, lehet, hogy naponta csak 2-3 van. Állítólag van minibusz, ami pancsolási időben megy az Arany-partra, de az meg odébb van (de hogy hol, azt nem tudja senki)…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      1. Úúú. Köszi. Akkor törölve a világítótorony:( Van egy olyan opció is, hogy a hajó nem köt ki sehol sem, csak fölmegy majd visszajön. Így lehet, hogy ezt választjuk, majd bemegyünk a fűszerbazárba bevásárolni:)

       VA:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       1. Van ilyen is. Sőt! Ebből van a legtöbb. De ezek szerintem nem annyira jók. És a többség már a második hídnál fordul, pedig az még csak félút. Viszont van, ahol diszkó is van. 😀
        Meg olyan opció is, hogy megkérsz egy csónakos bácsit, vigyen körbe. 🙂 Van, akinek elég adni egy üveg rakı-t, de akkor óvatosan, nehogy ivászat legyen a tenger közepén, aztán hajnalban ki tudja, hol köttök ki. 😀

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Lehet már kérdeztem, de szó volt róla, hogy alagutat fúrnak a tenger alatt és mintha azt említetted volna, hogy az csak vonatoknak készül. Ez most metrót takar? Vagy „normális” vasúti közlekedést Európa és Ázsia között?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Az európai vasút lesz összekötve az ázsiaival. Ezzel a helyieket szeretnék átterelni a vasútra. De persze nemcsak helyi járat lenne. Sokat nem menne a föld alatt, de tengermentes föld alatti szakasz több, mint a tengeri.
   Ha jól emlékszem (otthon majd megnézem), lesz autós forgalom is.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Építeni kellene metrót a tenger alá. Grandiózus és méregdrága terv, de ennyi embernél megtérülne. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Lesz egy metró felette! 🙂
   Óriási tervből nincs hiány, pláne most, amikor lesznek a választások! Pl. Második Boszporusz! 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. nekem van egy eladó, félig kész négyesmetróm.
  gombatermesztésre is kiváló!

  kell nektek?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .