Internet elődje – isztambuli minibusz

Amikor még nagyban tombolt a Hidegháború, Amerikában sokat gondolkodtak, hogyan is működhetne az internet. Pedig csak el kellett volna jönniük Isztambulba. 🙂

Az internet működésének egyik fontos része az, hogyan is jut el a csomag, azaz az adat a címzetthez, majd pedig hogyan érkezik a válasz vissza. Végül azt a megoldást találták, hogy az adatcsomagra ráírják a címet, bedobják a hálózatba, majd pedig a számítógépek egymásnak küldik, és majdcsak megérkezik. Azaz ez olyan, mintha nem lenne posta, hanem úgy küldenénk levelet, hogy odaadjuk a szomszédunknak:

– Küld tovább a Bélának!
– Ki az a Béla?
– Kérdezd meg a te szomszédodat!

Isztambulban és Törökországban a dolmuş és a minibusz is pontosan így működik.

 1. Belépünk a hálózatra – felszállunk a buszra.
 2. Előfordulhat hálózat megtagadása, hálózati probléma, rossz jelszó, stb… – tele van a busz, más fele megy, stb… – ilyenkor ugyan úgy káromkodunk.
 3. Hálózati belépés elfogadva – sikerült felszállni.
 4. Kapunk IP címet – leültünk.
 5. Kalóz IP címet használunk – mégsem ültünk le, állva  utazunk.
 6. Megnyitjuk a böngészőt – elővesszük a pénztárcánkat.
 7. Keresőbe bírjuk kérdést – előreordítunk, hogy nekadar? (mennyibe kerül)
 8. Elküldjük az információ lekésése parancsot – megkocogtatjuk az előttünk ülő vállát, kezébe nyomjuk a pénzt, és mellékeljük az utasítás: 1 személy a kikötőbe.
 9. Az adatcsomag számítógépről számítógépre halad a célállomásig – az előttünk ülő továbbadja a pénzt az utasítással együtt.
 10. Megérkezik az adatcsomag – a pénz eljutott a sofőrig.
 11. Biztonsági ellenőrzés – sofőr hátraordít, hogy ki küldte és hova akar menni (közben pedig bedudál egy kamiont egy kis utcába).
 12. Biztonsági ellenőrzés befejeződik – visszaordítunk a sofőrnek, kétszer is, mert nem hallja az Eurovision slágertől és a dudálástól.
 13. Visszaindul a válasz csomag – visszaindul a pénz: annak aki a kikötőbe megy. Láthatjuk, hogy SSL titkosítást alkalmaz. Nem mondja meg a csomag tartalmát, csak a címzettet. bár így a címzettről személyes adatok derülhetnek ki.
 14. Az adatcsomag számítógépről számítógépre halad a célállomásig – az előttünk ülők hátra adogatják a visszajárót az utasítással együtt.
 15. Megérkezik az információ – megkapjuk a visszajárót.
 16. Kijelentkezés a hálózatról – előre ordítunk, hogy ki akarunk szállni, sofőr padlófékkel megáll.
 17. Kilépés – leszédülés a buszról.

Nagyon ritkán, de tényleg csak nagyon ritkán előfordulhat, hogy vírus kerül a rendszerbe, és a visszajáró nem érkezik meg. Ilyenkor a többi számítógép antivirus módba kapcsol, és elbeszélget a vírusos géppel. Amennyiben a vírus már az adatküldés folyamán aktiválódik, és a pénz nem érkezik meg a sofőr szerverhez, akkor ő fok akcióba lépni egy 22 kg-os csavarkulcs nevezetű szuper féregeltávolítóval.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (7 votes cast)
Internet elődje - isztambuli minibusz, 9.0 out of 10 based on 7 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .