Fenerbahçe nyerte a török bajnokságot

Hősünk áll a tükör előtt, és nézegeti magát a sárga-sötétkék csíkos pólójában. Már három napja, hogy nyert a csapata… De gyorsan szalad az idő… Talán ideje lenne átöltözni végre…

Hősünk megszagolja a sárga-sötétkék csíkos pólót. Jó lesz ez még! – kiált fel, majd kilép az utcára a többiek közé.

Egy macska pedig leszédül az erkélyről a szagtól…

Mindig is szerettem volna Feyaznak bemutatni, hogy mennyire is fanatikusak a török foci rajongók akkor, ha meccs van. Bár nem hiszem, ő nem ismeri, de azért ami itt volt az elmúlt napokban, azt nem lehet elképzelni sem. 🙂 Szerencsénkre belefutottunk egy mérkőzésbe is egy hete, ahol az amúgy 3 perces utat 76 perc alatt tettük meg. Mert tele volt Fenerbahçe szurkolókkal. Tudtunk is egy darabig fényképezni, de a gépet nem erre tervezték. Félő volt, hogy besül a túlmelegedéstől. 🙂 De azért reméljük, ez is betekintés nyújt, mekkora banzáj is az Isztambulban, ha az egyik nagy csapat mérkőzik.

Aznap teljesen véletlenül egy sötétkék-sárga csíkos inget vettem fel, ami úgy tűnik, komoly lelkesedést váltott ki a helyiekből. 🙂

Ő bizony a mecsre megy... :)
Ő bizony a mecsre megy... 🙂

 

Ők is a mecsre mennek
Ők is a mecsre mennek

 

Itt már megy az ünneplés, pedig még el se kezdődött a mérkőzés
Itt már megy az ünneplés, pedig még el se kezdődött a mérkőzés

 

Természetesen zászló is kell!
Természetesen zászló is kell!

 

A zászló pedig legyen nagy!
A zászló pedig legyen nagy!

 

 

Itt meg egy láb! :)
Itt meg egy láb! 🙂

 

Pedig ez még mind semmi!

Rá egy héttel volt a nagy mérkőzés, a végső összecsapás! A helyzet érdekessége, hogy a Fenerbahçe a TrabzonSpor versenyzett egymással, de úgy, hogy mindkét csapat mással játszott. Azaz a pontok alapján dőlt el, hogy ki lesz az idei bajnok (erről Feyaz biztosan tud bővebben és pontosabban mesélni. :). lásd alul, a megjegyzéseket! ). És mindezt úgy, hogy egyidőben.

Isztambulban, még nem a feneresek is (mert mégiscsak Isztambul volt a tét), izgatottan ültek a képernyők előtt. Igen, a képernyők előtt! Aki csak tehette egyszerre két tv-t nézett, vagy olyan kocsmába ment, ahol legalább két plazma tv volt. Nem tudom, hogy a többség az utóbbit választotta-e, de a Kadıköy, a Fenerbahçe fellegvára már délben megtelt sárga-sötétkék csíkos emberrel.

 

 

Feszült izgalom a sarki kocsmában
Feszült izgalom a sarki kocsmában - Forrás: Hürriyet

 

 

Készülődés a nagy mérkőzésre - Kadıköy központ - Forrás: Hürriyet
Készülődés a nagy mérkőzésre - Kadıköy központ - Forrás: Hürriyet

 

 

Készülődés a nagy mérkőzésre - Kadıköy központ - Forrás: Hürriyet
Készülődés a nagy mérkőzésre - Kadıköy központ - Forrás: Hürriyet

 

 

Ez pedig már a Bağdad Caddesi - Forrás: Hürriyet
Ez pedig már a Bağdad Caddesi - Forrás: Hürriyet

Ráadásul a mérkőzés első perceiben mind a Fenerbahçe, mind a TrabzonSpor gólt lőtt. Szinte egyidőben. Így a szurkolók nem is tudták, hogy hirtelen melyik kezükkel kapjanak a szívükhöz. Örüljenek, vagy aggódjanak tovább. Minden estre a sör nagyon, de nagyon fogyott azokban a percekben.

Mi magyar viszonylatban messze vagyunk Kadıköy központjától: 1 km. De még így is hallottuk az első gólt. Főleg ahogy az otthoni tv előtt ülők egyszerre kiáltottak fel. Azt nagyon lehetett hallani.

Azért ha belegondolunk, hogy ennyi embert ennyire másodpercre pontosan össze tud szinkronizálni egy mérkőzés… Ha mondjuk összehasonlítjuk az isztambuli Ejzánnal, amit mégiscsak gyakorlott emberek, naponta ötször elénekelnek. Még ők sincsenek ennyire összehangolva, mint az a pár millió…

Majd pedig amikor kiderült, hogy a Fenerbahçe lett a nyertes, hatalmas utcabál kezdődött. Természetesen a legnagyobb (de legalább is a leghangosabb) ünneplés Kadıköyben volt. Egészen a kikötőtől a stadionig, majd pedig még azon túl is, végig a Bağdad Caddesin, ki tudja meddig. Az európai oldalon pedig a Taksim tér volt megközelíthetetlen az önfeledetten vigyorgó sárga-sötétkék csíkos emberektől.

 

 

Az ünneplés - Kadıköy központ - Forrás: Hürriyet
Az ünneplés - Kadıköy központ - Forrás: Hürriyet

 

 

Ahol a kultúrák találkoznak: Fenerbahce és az Ikarusz - Forrás: Hürriyet
Ahol a kultúrák találkoznak: Fenerbahçe és az Ikarusz - Forrás: Hürriyet

 

 

Kadıköy központ - Forrás: Hürriyet
Kadıköy központ - Forrás: Hürriyet

 

 

Mint megszokhattuk, a törököknél egy zászló sosem lehet túl nagy - Forrás: Hürriyet
Mint megszokhattuk, a törököknél egy zászló sosem lehet túl nagy - Forrás: Hürriyet

 

Nem tudom, meddig tartott az ünneplés, de még ma sincs vége, pedig már napok teltek el. Az utcákon mindenfele Fenerbahçe zászlót áruló emberek mászkálnak, és sok helyen látni Fenerbahçe ajándékárusokat is. No és persze az egy négyzetkilométerre jutó sárga-sötétkék csíkos ruhát viselő rajongók száma még mindig nagyon magas.

Természetesen nemcsak Isztambulban volt izgalom. A Fenerbahçe fanatikusok egy komplett szurkoló járattal jutottak el Sivasba, ahol a mérkőzés zajlott. Legnagyobb örömükre a repülő személyzete is feneres, és a pilóta is beszállt az éneklésbe. 🙂

 

Sőt! A határon túl, Európában is összegyűltek a törökök, hogy megünnepeljék a győzelmet!

Képek:

Videók:

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.4/10 (5 votes cast)
Fenerbahçe nyerte a török bajnokságot, 6.4 out of 10 based on 5 ratings
Fenerbahçe nyerte a török bajnokságot',url: 'http://isztambul.info/blog/2011/05/25/fenerbahce-nyerte-a-torok-kupat/',contentID: 'post-2864',suggestTags: 'foci',providerName: 'Isztambul kalandok',styling: 'text' });return false" class="evernoteSiteMemoryLink">
 

12 Replies to “Fenerbahçe nyerte a török bajnokságot

 1. Es az a rettenetes dudalas! En meg azt hittem, hogy aznap sok esküvö volt errefele….
  Nahat, latszik, hogy mi nem vagyunk nagyon elvetemült focirajongok 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. mekkora banzáj már a közepén ülni
  a fotózást meg Pi pólója engedhették csak szerintem 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Ez az Sevgili CyberMacs,pontosan erre gondoltam,amikor kérdeztelek vasárnap este! Egy ilyen cikkre! Pompás lett,és érzékletes! Fantasztikus lehet ilyen közegben élni!
  Néhány megjegyzést fűznék hozzá az íráshoz:
  A Fenerbahçe nem a Török Kupát nyerte el,hanem a török bajnokságot. Ez két külön küzdelemsorozat,melyeknek nincs közük egymáshoz.
  Éppen az volt a helyzet pikantériája,és az egészben az izgalom,hogy az idén nem a pontok alapján dőlt el az elsőség,hiszen éppen az volt egyenlő! A döntő tényező a gólkülönbség és az egymás elleni eredmények voltak.
  Mivel az én csapatomnak esélye sem volt idén a bajnoki címre,és finoman szólva is nem kimondottan vagyok odáig a Fenerért a török csapatok közül,én ezen a vasárnapon a Trabzonspor sikeréért szorítottam,akik szegények már 1984 óta hiába próbálnak bajnokok lenni!
  Köszönöm,hogy be akartad mutatni,hogy mennyire fanatikusak a török szurkolók,ha meccs van! Bár mindig sír a szám,hogy de jó lenne egyszer elmenni,meg stb…,de azért én voltam ám már 3 török meccsen! 🙂 És az egyik talán fontosabb is volt,mint ez a vasárnapi Fener meccs! Ugyanis akkor jutott be Törökország válogatottja Európa négy legjobb csapata közé! Azután a meccs után jómagam is világos hajnalig őrjöngtem a török szurkolótábor közepén az utcákon! ?:)
  http://www.turkinfo.hu/index.php?oldal=keres&&reszletek=talal&&tbl=hirek&&mi=505
  Hát a képeid remekek,mentem is azokat a megfelelő mappámba!
  Köszönöm az EGÉSZET!
  Feyyaz

  És végül ne felejtsük el,Fener bajnoki cím ide,kék-sárgák a trónon oda,azért:

  Her zaman,her yerde En Büyük Kartal!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (2 votes cast)
  1. Szívesen!

   Örülök, hogy volt részed komoly török tombolásban. Egész végig arra gondoltam, hogyha Feyyaz ezt látná… Nála nincs olyan török tábor, mint mondjuk Belgiumban, ahol zászlóval rohangálnak az emberek, így Feyyaz egymagán ünnepel az éjszakában, és csak megértő családja visz ki neki óránként egy bögre jó törökösen erős (6 liptonos) teát….

   Köszönöm a korrekciókat. Már javítottam is. 🙂 Nem fogom megkérdezni, mi a különbség a kupa és a bajnokság között. 🙂

   Képzeld, a török miniszterelnök is a TrabzonSpornak szurkolt. A meccs után volt is vele egy interjú, hogy mennyire összetört lelkileg. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Köszönöm,hogy elolvastad a bécsi beszámolómat! Megtisztelő!
     Három éve már,de még mindig az ott készült képeimet nézegetem! Annyira jó volt…!
     ***
     Igen,ez így van,egyetlen fia török sincs errefelé:(,mindig egymagamban őrjöngök! 🙁
     ***
     Szóval az elnök bordó-kék? Szinte már azt mondom: jó ezt hallani,hogy „végre valaki” nem a 3 istanbuli büyük csapat valamelyikének drukkol! :):)

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Naná, hogy elolvastam! 🙂
      Kellene nektek oda valami reklám, amiért a törökök oda is járnának. Mondjuk a hely, ahol még senki sem árul kebabot.. 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      1. Egyébként a te leírásodban az tetszik, hogy azt meséled el, több ezer, tízezer, százezer ember milyen jól érzete magát. És bár végigordították az éjszakát, meg a forgalmat is korlátoztátok, ez a sok sok ember mégsem csinált botrányt.
       Ezzel szemben a média megkeresi azt a néhányat, akik felfordulást okoztak, kiemeli őket, hőssé avatja, és úgy mutatja be, mintha az egész mérkőzés csak arról a verekedésről szólt volna…

       VN:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       1. Evet,ez tényleg jó reklámszöveg lenne,mert ide aztán szerintem nemigen lehetne mással külföldieket(törököket) csábítani.
        ***
        Így igaz,hiteles források szerint 50 ezren tomboltunk azon az éjszakán. Egy idő után egy villogó,osztrák rendőrautó beállt a menet elejére,és vezetett minket. Majd egyszercsak megállt,kiszállt belőle 1 db rendőr,és elindult visszafelé,hozzánk. Míg közeledett,mindenki a másikat csitítgatta,úgyhogy mire odaért néma csendben fogadtuk,így a polis elmondhatta,hogy innentől kezdve mit lehet,hogy lehet. Semmi balhé,reklamálás nem volt!
        Persze a kérései között az nem szerepelt,hogy „halkabban,ha lehet”! :):)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .