Isztambul videó

Isztambulról, Törökország legnagyobb, és a világ egyik legnagyobb városáról rengeteg videó van. Csak a YouTube-on 544,000 találat van, és ez az, amikor az Istanbul kifejezésre keresünk rá.

Most ezek közül szemezgettünk néhányat.

Nézzük történelmi sorban őket. Próbáltam promóciós videókat összeszedni, nem pedig házi készítésűeket. Ezeken jól látszik mind a város, mind a reklámok fejlődése is. 🙂

Elsőnek egy régi videó. Oké, ez nem egy régen készült, hanem csak régi képekből lett összeállítva. Ennek ellenére nagyon szép.

Persze ne gondolja senki, hogy Isztambul valaha is egy csendes város volt, ahol az emberek békésen üldögélnek, kávézgatnak, és semmire sincs gondjuk. Mindig is mindenki rohant, csak éppen nem volt duda. Volt helyette szamár, azzal is lehetett hangjelzést adni, hogyha valaki útban van. És természetesen a város mindig is tele volt macskákkal. 🙂

A következő már egy valódi promo videó. Ki tudja melyik évben készült, de a maga korában biztos csúcs volt, és drága. Ma már leginkább unalmasnak nevezhető. Bár szépen bemutatja a várost.

Ugyan ennek egy rövidebb, de modernebb változata pár éve készült. Itt inkább a látványon van a hangsúly, nem pedig azon, hogy az embereknek meg is értsék, mit látnak (ez a tendencia egyébként a világon mindenhol, és mindenben megfigyelhető, főleg a filmeken és a számítógépen).

Ez a videó biztosan jóval többe került, mint a felette levő. De az ára elenyésző a következőhöz képest, ami az Európa Kulturális Fővárosa 2010 kampányban használtak.

Érezhető is a fejlődési különbség.
Ami viszont szerintem legjobban bemutatja Isztambul mindennapi életét, és tényleg nagy különbség a második videóhoz képest, az Sertab Erener Istanbul című 2011-es videoklipje.

Lássunk más verziókat is!
Egy klasszikus szám, istanbul not constantinople. Többször feldolgozott, főleg régi filmekben láttam. Sajnos azok közül egyet sem találtam meg. Helyette itt van egy Warner Brothers verzió:

Másik klasszikus pedig a Hungária Isztambul dala. Vajon van eredeti klipp is?

És végül egy igencsak modern feldolgozás, egy számítógépes játék fog Isztambulban játszódni. Pontosabban egy olyan Isztambulban, ahogy a készítők elképzelik. Bár a helynek Karaköy hangulata van, de azért messze nem hasonlít rá. Legalább annyira figyelhettek volna, hogy a busznak 34-es rendszáma legyen. És azért a négyminarettes dzsámi azért már… Szóval egészen biztos, hogy a készítők még az interneten sem nézték meg, milyen is Isztambul.
Ennek ellenére mégiscsak jó érzés, hogy egyre több számítógépes játék készítő cég kezdi belátni, hogy a világ nemcsak USA és Nyugat-Európa.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Isztambul videó, 7.0 out of 10 based on 3 ratings
 

2 Replies to “Isztambul videó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .