Török zöld

Isztambulban autót vezetni nem éppen a legjobb ötlet. Nem árt, ha az ember legalább egy kicsit zakkant. És ez nem olyan dolog, ami fent lenne a Turista listán (közvetlenül a macska simogatás után).

Ennek ellenére lehet, hogy valaki mégis vágyat érez egy kis egzotikus vezetésre. Nos nekik nem árt ismerniük a török zöld lámpát.

Törökországban az autóvezetés merőben más, mint mondjuk Nyugat-Európában. Na jó, merőben más, mint mondjuk Közép-Afrikában. Ez is igaz. De azért vannak dolgok, amik többségében megegyeznek a nemzetközi megállapodásokkal. Pl. a piros lámpa azt jelenti, hogy ott meg kell állni. Más dolog, hogy esetleg az autók tovább mennek. De attól még tudják, hogy megállni kellene. Sok esetben a szándék fellelhető. Pl. egy határozott dudálásban.

Ezek után azt gondolnánk, hogy az olyan dolgok is, mint a zöld, az is nemzetközi, és mindenhol ugyan azt jelenti. Pláne, hogy ez nemhogy nem tilt, hanem ösztönöz a gázpedál lelkes taposásában. Pedig nem így van! A törököknél van egy másik zöld is!

A török zöld legnagyobb különlegessége, hogy egyáltalán semmiben sem különbözik a sima zöld lámpától. Így gyakran csak akkor ismerjük meg, amikor már határozottan ránk dudáltak, és határozottan célozgattak arra, hogy a felmenőinknek más munka után kellett volna nézniük (mi az ilyet egy másik, szintén határozott és egyben lendületes nemzetközi, úgynevezett ujjfelmutatós társalgási jelzéssel szoktuk jóvá hagyni).

Leggyakrabban olyan helyen találkozunk vele, ahol két út találkozik, randevúzik majd miután összemelegedtek, egyként mennek tovább. Amolyan fordított Y elágazásnál, összeágazásnál. Ilyen van pl. Karaköyben (lásd a térképen).

Azt várnánk, hogy a ha már lámpát tettek, akkor az a forgalomra vonatkozik. Ha az egyik száron szabad az út, akkor a másikon tilos, és fordítva. Azaz a lámpa feladata, hogy a kér irányból jövő kocsikat szabályozza. De nem így van!

A lámpa valójában a gyalogosoknak van (akik egyébként minden máshol átjárnak, csak itt nem). A kocsik menjenek csak, ahogy akarnak. Zöld esetén az összeágazás mindkét oldalán megy a forgalom, aztán majd a sofőrök összeválogatják, ki hogyan is fog beférni a továbbvezető útra.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Török zöld, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .