Török kávéfőző

Egyszer régen (nagyon régen) már beszéltünk a török kávéról. De még írtunk a kávéfőzőről, a cezva-ról.

A török kávénak az egyik különlegessége, hogy nem úgy van darálva, ahogy a többi kávénál megszoktuk. Ezért nem lehet betenni a sima kávéfőzőbe. Vagyis be lehet, csak utána a kávéfőzőt nem biztos, hogy megint tudjuk használni. Ezért őt hagyományosan kell főzni.

De mit tegyen a turista, aki szereti a kávét?

Legegyszerűbb, ha beül minden büfébe, és kiissza a készletet. 🙂

Na jó, de ha otthon is akarja folytatni ezt a tevékenységet?

Akkor nincs mese, venni kell egy kávéfőzőt. Azaz egy cezva-t (dzsezva).

A bazárban könnyű ilyet találni, de szinte bármely piacon fellelhető. A Fűszer bazárban 15 TL a turista ár. A török ár csak 10, néha 8. Ezzel 4 személyre lehet kávét főzni. De van nagyobb is. 🙂 A méret nagyon fontos, mert a jó kávéhoz a megfelelő kell. Nagyobban nem lesz annyira finom!

A kávéfőző eszközt az alábbi kép jobb oldalán láthatod.

 

A régi és az új kávémasina

 

A cezva rézből van, és könnyen kilukad, eltörik. Így nem érdemes sötét sikátorban harceszköznek használni. Ellentétben a vele főzött kávé annyira erős, hogy akár fel is bérelhetjük testőrnek. Vagy a sötét sikátorban járva a rosszfiút megkérjük, hogy pár percet várjon, ameddig egy méregerős kávét összedobunk neki. 🙂

Bár a kávé főzése nem tűnik bonyolultnak, a finom kávé elkészítése mégiscsak művészet!

Minden csésze kávéhoz 1 kávéskanál őrölt kávét használunk. Beleöntjük először a hideg vizet, majd rá a kávét, és végén a cukrot is, attól függően, mennyire édesen szeretjük.
Ezután elkezdjük melegíteni, majd egy nem fém (és nem is a MCDonnalds-ból szerzett műanyag) kanállal elkezdjük keverni. Kintről befelé, hogy a hab középen gyűljön össze. És jobbra, hogy kikergessük a kávéban lakó szellemeket (ugyan így lehet a krumplifőzelékből is a krumpliszellemeket kizavarni).
A kanálnak nem szabad leérnie az aljára!!!

Amikor elég hab gyűlt össze, azt kiöntjük a csészékbe, hogy azokat előmelegítsék. Majd pedig tovább főzzük a kávét addig, ameddig elkezd bugyborékolni. No akkor egy gyors mozdulattal lekapjuk a tűzről, nem öntjük magunkra sem másra, hanem a csészékbe.

És már készen is vagyunk! Utána lehet majd jósolni.

A fenti folyamat ma már egyszerűbben is elvégezhető, ha a fenti kép bal oldali masináját beszerezzük (Arçelik – kétszemélyes). Amikor is mindent csak behajítunk a gépbe, megnyomjuk a szép nagy gombot, és 2 perc múlva már ihatjuk is a kávét. 🙂

 

5 Replies to “Török kávéfőző

  1. Nekünk bosnyák van otthon :), de az elve ugyanaz. Viszont aki eddig ivott belőle mind azt mondta, hogy gyengéb mint a „rendes” kávé, mondjuk mi épp ezért szeretjük 🙂
    (A török kávéra is rásütik mindig,hogy gyengébb amúgy.)

    Persze a szarajevói bazárban kicsit másképp mondták el az elkészítését: A kávé mennyisége ugyanaz 1 kanál/csésze, viszont meleg vizet engedünk, és ebbe a kávét. Ezután melegités, majd amikor elkezd forrni,még mielőtt kifutna az egész, levesszük a tűzről és hagyjuk lenyugodni, ezt legalább 3-szor megismételjük, és kész is van.
    Nem, nem felejtettük el a keverést, ezt nem kell, a felforrás megkeveri, és a cukrot sem, az itt utána kerül bele, mivel a cezva kialakítása más, az alja kiszélesedik, igy a zacc bent marad kiöntéskor.
    Ő lenne az:
    http://greengopost.com/wp-content/uploads/2010/11/IMG_1244.jpg
    (nekünk épp a balról a második mintás van otthon)

  2. Az agyafúrt turista menjen be valamelyik bevásárlóközpont Migrosába, mert ott 15 TL-ért már egy csomag kávéval és két csészével együtt meg tudja venni. Mi is vettünk, csak ajándék volt, úgyhogy most nincs kávéfőzőnk, csak jó sok kávénk. Vajon a jó öreg tejforralóban is elkészíthető?… (Az sincs, csak akkor vennénk.)

    1. Arra a hosszúnyelű zománcosra gondolsz? Aminek van egy kis pereme és csőre? Szerintem kipróbálhatod, jó zaccos lesz. A bosnyák a tuti forma. Szarajevó közelebb van mint Isztambul, és müezzin is van, bár nem olyan hangos mint Isztambulban:)

  3. Én verbális eljárást alkalmazok és már jön is a finom kávé..:)
    A lengyelek azok, akik szintén ezt a zaccos cuccot szeretik.. majd kifigyelem, hogy keverik…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük