Mobil mobil töltő

– Figyu Ali! Találtam egy jó kebabárust a….. …. …. …. …. már megint lemerült…

Isztambul nemcsak a világ egyik legnagyobb városa, de garantáltan a legtöbb mobil telefon is itt van (meg elhagyva).

A törökök imádják a kebabot. Imádják a teát. Imádják a zenét. Imádnak dudálni. És imádnak telefonálni is. Olyannyira, hogy állítólag itt van Európa legjobb mobil hálózata, amit a németek építettek ki, mondván, hogy a törökök olyan nagy mértékben viszik a telefonokat haza, hogy érdemes egy komoly hálózatot létrehozni.

Tény, hogy nem lehet olyan helyen találni, ahol ne lenne tökéletes mobil kapcsolat (kivétel a -3. emelettől lefele). Bent a tenger közepén is működik. Tökéletesen.

Aztán eljött az okostelefonok időszaka. Amikor is majd minden török állampolgár feltrappolt a Facebookra, és élete minden jelentős pillanatát megossza a nagyvilággal. Ayşe megérkezik a buszmegállóba, Ayşe vár a buszra, Ayşe meglátja a buszt, Ayşe megnézi a buszt, Ayşe elindul a lassuló buszhoz, Ayşe beáll a sorba, Ayşe felindul a lépcsőn, Ayşe felér a lépcsőn, Ayşe érvényesíti az akbilt.

És persze minderre komment is érkezik: hú merre jártál? hú hol vetted az új cipődet? hú de izgalmas az a busz! hú de jó a….
No és mire Ayşe felér a buszra az összes kérdést meg is válaszolja, és végiglájkolja.

A statisztikák szerint az USA után Törökországnak van a legtöbb felhasználója a Facebookon, viszont adatforgalomban még őket is messze megelőzi.

Ezek után viszont csodálkozunk, hogy a mobil már akkor lemerül, amikor levesszük a töltőről….

Na jó, akkor mégis mit tegyünk, ha bent bolyongunk a városban, és a mobilunk éppen lemerült? Mi pedig a térképet böngésszük, vagy Ayşénak írjuk meg, hogy ronda lett az új haja, vagy bármi más még ennél is fontosabb dolgunk lenne?

Az én módszerem a napelemes hátitáska. 🙂 Sokszor kihúzott már a bajból. A törökök viszont más megoldást találtak ki: a mobil mobil töltőt. Török nevén a zsebtelefon feltöltő állomást.

Mobil töltő
Mobil töltő

A kép egyébként jó példa arra is, hogy a törökök tényleg minden szót úgy írnak le, ahogy kiejtik. 🙂

Ez egy nagyon ügyes eszköz. Rádugjuk a telefont, bedobjuk az 1-2 lírát, majd leülünk az…..ööööö… mellé a kőre, és megvárjuk, amíg feltöltődik.
Várakozás közben kérhetünk teát a helyi teaárustól. Vagy énekelhetünk magyar dalokat, amivel visszakoldulhatjuk a töltés árát. 🙂

A töltés kb. 15 percig tart. A mobil mobil töltő állomás állítólag intelligensen lekapcsol, ha a telefon feltöltődött. Nem kell túltöltés miatt tűzijátékra számítani.

Érdekesség, hogy vannak kerekei is a mobil mobil töltő állomásnak. Azért ha hosszabb beszélgetésbe kezdünk, akkor akár magunk előtt is tolhatjuk.

Tipp: a Türkcell boltokban is van ilyen töltőállomás, ha szükség lenne rá. De annak nincsen kereke, jól oda van csavarozva a talapzatra.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Mobil mobil töltő, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

11 Replies to “Mobil mobil töltő

 1. Hehe, éppen a héten vettem Isztambulban egy sim-kártyát. Kérdeztem a török ismerőseimet, hogy melyik szolgáltatót válasszam.
  Mondták, hogy ugyan a Vodafone olcsóbb, de inkább a Turkcell-t válasszam, mert annak van a legjobb lefedettsége. Úgyhogy most meg vagyok lepődve, mert azt hittem, hogy erre azért kell nagyon figyelni, mert gondot okoz. 🙂

  Regisztráltatni is kellett a telefonom, meg új SIM is, gondoltam ez már összetett feladat, ezért egy ismerőssel mentünk. következő a kép: bemegyünk a Turkcell boltba, a várakozók sorrendje áttekinthetetlen, főleg, hogy időnként egy-két várakozónak tűnő egyén feláll és kiderül, hogy ő tkp. ott dolgozik. kb 10 perc után – még egy csomóan vannak előttem, de egyszercsak azonnal adnom kell az útlevelem meg a telefonom, aztán 10 percig semmi. Akkor kapok egy nagy halom sim-kártyát (senki le nem számolja, hogy mennyi) abból válogathatok számot kedvemre. (Szuper számot találtam! :)))
  Két alapcsomag közül lehet választani: 5 lirás kezdőösszeggel 35 líra, 20 lírás kezdőösszeggel 50 líra a beugró. Ez a kezdőösszeg külföldi és török hívásokra is használható. Ezen túl vettünk egy 30 lírás feltöltőcsomagot is, amelyiket valami trükkel (ezt tényleg totál nem értem) 150 lírára lehet turbózni, de ezt csak török számok hívására lehet felhasználni. Mindenesetre sikerült, kb 3-4 órát vett igénybe a kártya aktiválása, utána minden flottul ment.
  Van egy nagyon klassz szolgáltatás, minden hívás után üzenetben megmutatja, mennyi pénzem van még a kártyán. (147.30 líra + 20 😀 – ez egy életre elég lesz, úgy tűnik.)
  Az egész ügyintézés kb fél óra volt, nagyon addig ittam vizet, ültünk a légkondiban, fogalmam se volt, hogy éppen az én ügyem intéződik, de nagyon tutin teljesült minden vágyam. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Szerintem minden szolgáltató küld üzenetet az egyenlegről, talán még az sms után is (?… nem emlékszem). Én Vodafone-os voltam, és minden ment, mint a karikacsapás, kivéve, hogy elfelejtettek szólni, hogy regisztráltatni kell a telefont. Úgyhogy vehettem újat amikor megkaptam a fenyegető üzenetet, hogy blokkolják a sim-kártyámat. 😀

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Ez a mobilfeltöltő nagyon komoly! 😀

  Legközelebb mi jön? „Breaking news! Elfogyott a kebab!” 😀 😀 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Ilyen feltöltőt láttam egyet! Csak tudnám,hogy hol?? Annyi helyen jártunk a 4 nap alatt (szerencsére)! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Erőlködöm nagyon,most valamiért a Kadıköy iskelesi és az Atatürk Havalimani forog a fejemben. Nem tudom hol volt,de egész biztosan láttam ilyet!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. Mindenhol vannak ilyenek, csak egy kicsit kell nyitott szemmel járni. Isztambulban, Eskisehirben és Ankarában is simán az utamba kerültek már. 🙂 Amúgy nekem a módszerem a tartalék aksi. 😉
  Én meg aveás vagyok és a lefedettséggel itt sincs gond… ahol nincs térerő ott ép ésszel nem is várna az ember (aztán meg lehet örülni, hogy esetleg mégis van. 😀 ). Ha meg el akarod kerülni a regisztrálós marhaságot, akkor egyszerűbb, ha egy török barátod veszi meg neked a saját nevére a simkártyát utána meg irány valami bazár és venni egy megkíméltebb használt telefont (ikinci el). Én egy nokia 6630-at alkudtam le 80 líráról 50-re. 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 6. képzeljétek több titkos helyet tudok a hegyekben, ahol nincs térerő:)
  eltölthetek hosszú órákat anélkül, hogy felhívna bárki is megkérdezni mit csinálok épp abban a pillanatban:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .