Miről szól a Ramazán (Ramadán)?

Idén sem Sema, sem én (sem pedig Árpi) nem tartjuk a ramazáni (ramadáni) böjtöt. Így most kívülállóként nézzük végig azt, amit már megcsináltunk.

Ilyenkor viszont minden más.

Túl vagyunk a második héten. Azaz aki idáig eljutott, annak nagy remény, hogy már nincs sok vissza. 🙂 Ráadásul az utolsó hét, a fő vallási hét már kész megkönnyebbülés.

Sokan, akik kívülről nézik, azt mondják, hogy ez őrültség. És bár ugyan ez fordítva elmondható pl. a Karácsonyról is (halott fa körbetáncolása, mértéktelen pénzszórás, stb…), azért tényleg belátható, hogy nem könnyű megérteni.

Szerintem senkit sem lehet meggyőzni, hogy a 30 nap végiböjtőlése egy klassz dolog, vagy bármi olyasmi, amire az ember vidáman nekivág. Főleg ha éppen nyár van, és roppant meleg. Sőt! Isztambulban nem is annyira a meleg, hanem a páratartalom az, ami nagyon megnehezíti a böjtöt, mert roppant fáradt lesz tőle az ember. Ehhez pedig hozzájön még az is minden nap, még hétvégén is, hajnali 3-kor fel kell kelni, hogy még az ezán előtt befejezzük a reggelit.

Tehát senkit nem akarok abban a hamis illúzióban ringatni, hogy ez egy élvezetes dolog. Az emberek nem mosolyogva csinálják végig. Sőt! Pont a fordítottja! A Ramazán (Ramadán) egyik fő mondanivalója, hogy eléggé hosszú ideig, azaz 30 napig mellőzzük az élvezeti dolgokat. Ettől lesz ez böjt.

30 nap nagyon hosszú idő. Ez nem olyan, mint amikor fiatalon elmegyünk egy hetes vad táborozásra, és majd csak kihúzzuk valahogy. Az egy hónap pont elég arra, hogy az ember egy más életformát vegyen fel. Egy takarékosabbat. És meg tudjon becsülni olyan apró, mindennapi dolgokat, mint mondjuk egyetlen csepp víz.

Mert igen, a Ramazán (Ramadán) előtt ha kiloccsant pár csepp víz a pohárból, akkor csak megvontunk a vállunk. De utána… Akkor nagyon is jól tudjuk, mi mindent megadtunk volna azért az egyetlen cseppért, amikor a tűző napon vártuk az estét. És talán azt is át tudjuk érezni, hogy nagyon sok embernek egész évben (nemcsak most) meg kell szenvednie azért, amit mi most kiöntöttünk.

Nem, a Ramazán (Ramadán) nem egészséges. Sokan mondják ezt, maguknak és másoknak is, de egészen biztosan nem jó a szervezetnek az, hogy egész nap semmi, majd este jön a táplálékáradat. Ezért is csak egészséges ember kezdhet bele a böjtbe. Az utazó is ki van zárva, hogy legyen elég energiája. No persze itt most nem arra kell gondolni, aki Budapestről repülővel átmegy mondjuk Prágába. 🙂

De azért lássuk be, a Karácsony sem egy egészséges süteménykúra. 🙂

Érdekes módon a böjt minden vallásban megtalálható valamilyen formában. Hogyha így nézzük, akkor a Ramazán (Ramadán) nem is tűnik olyan különlegesnek. Nehéz, persze, hogy nehéz. Különben mit érne? 🙂 A böjtnek pontosan az a lényege, hogy egy kicsit elfeledjük a mindennapi pazarló életvitelt, és egy kicsit befele forduljunk. Miközben észrevesszük azokat a dolgokat kívül, amiket eddig nem is láttunk. A Ramazán (Ramadán) esetében a szegényeket.

Aki nem tudja, vagy nem akarja a böjtöt tartani, az kiválthatja azzal, ha segít a szegényeknek. Ennek egyik formája a pénz. Minden évben van egy meghatározott összeg, amit egy szegény ismerősnek, vagy pedig valamelyik alapítványnak adhatunk. Ezt az alapján számolják, hogy mennyi az a minimális összeg, amiből még pont meg lehet élni. Természetesen lehet ennél többet is adni.

Másik megoldás az ételcsomag. A nagyobb szupermarket hálózatok különféle méretű csomagokat találunk. A legkisebben csak alapvető élelmiszerek vannak, mint pl. liszt, tészta, stb… Míg a nagyobban már ilyen luxus cikkek is, mint pl. kávé. Egy-egy ilyen csomaggal segíthetünk valakin.

Az önkormányzatok, és más szervezetek pedig ingyen vacsorát rendeznek a város különböző pontjain.

És akkor elérkeztünk a lényeges pontra: Mégis milyen belülről?

A válasz, hogy nem hasonlít semmire. Amíg az ember nem próbálta ki, addig elképzelni sem lehet. És itt most nemcsak a nélkülözésről van szó, hanem arról a hatalmas társadalmi közösségről is. Gondolj arra, hogy veled együtt a világ 20% is böjtöl (ez csak egy picivel több, mint az az egymilliárd ember, aki valóban éhezik).

Éppen ezért a Ramazán (Ramadán) egy hatalmas közösségi ünnepség is egyszerre. Az embere összegyűlnek a parkokban esténként.

– Te sem ittál ma?
– Nem, én sem..
– Figyú, lement a Nap!
– Akkor egészségünkre!

Ugyan így a családok is együtt vacsoráznak, a rokonok összegyűlnek (no ez még nem jelenti azt, hogy kibékülnek. Sőt! 😀 ) és így tovább.

Tudom, ez a rövid összefoglaló még messze nem ad választ mindenre, és pláne senkit se győzött meg a ramazáni (ramadáni) böjtről. Nem is ez a cél. Hiszen mindenki maga határozza el, és magáért teszi. Nem pedig kihívásból, vagy magamutogatásból.

Mégis azért remélem, hogy sikerült egy kis betekintést nyújtanom mindenkinek! 🙂

ui: sok helyen azt írják, hogy a Ramazán (Ramadán) böjt alatt a zene hallgatása is tilos. Nos, bárhogy legyen is, a törökök azokat az oldalakat biztosan nem olvasták. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (5 votes cast)
Miről szól a Ramazán (Ramadán)?, 8.0 out of 10 based on 5 ratings
 

9 Replies to “Miről szól a Ramazán (Ramadán)?

 1. A bursai Carrefourban mi is láttunk ilyen ramadáni csomikat kb. 20 TL-től kezdődően. Ebből a csomiból elég egy darab megvásárlása, és megfelelő helyen leadása és kész is a ramadán kiváltása?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. Nem.

   Az idén úgy számolják, hogy minden nap, amikor nem tartja valaki a böjtöt (és nem pótolja), az 7 TL. A teljes időtartalom (30 nap) az idén 210 TL.

   A 7 TL egyébként tényleg elég ahhoz, hogy egy kisutcai büfében megegyünk egy menüt. De olyat, amivel jól lehet lakni. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Lehet (sőt biztos) hogy nagyon keveset tudok a török kultúráról, de tulajdonképpen a ramazáni mire készít fel. Milyen ünnep vagy esemény előtti megtisztulás???

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A Ramazán megemlékezés arról, hogy Mohamed próféta visszavonult a hegyekbe, ott elmélkedett, majd több napon keresztül (isteni sugallatra) megírta a Koránt. Tulajdonképpen ezt ismétlik meg a hívek: visszahúzódnak, elmélkednek, imádkoznak és böjtölnek.
   Bár a Ramazán végén van a cukorünnep, ez nem arra készít fel. Maga a böjt, és az elmélkedés a lényeg.

   Mondhatjuk azt is, hogy ez egy tanulási folyamat. A böjt során egyik részről megismerjük, hogy miképpen élnek azok, akiknek mindennap nélkülözniük kell olyan dolgokat, mint a víz és az étel (így ezen el is lehet gondolkodni). Másik részről pedig mi is egy takarékosabb módra fogunk váltani. Pl. sokkal inkább odafigyelünk arra, hogy még egy csepp víz se menjen félre. Hiszen pontosan átérezzük, mennyire is értékes minden csepp víz. (éppen azért a világ egyes vezetőinek sem ártana, ha egyszer végigcsinálnának egy böjtöt. Sok mindent másképpen látnának….).

   Fontos, hogy 30 napig tart. Nem olyan, mint egy nyári tábor, vagy egy olcsó nyaralás, ahol majdcsak túléljük azt az 1 hetet valahogy. Itt tényleg átállunk egy takarékosabb módra.

   Más dolog, hogy mindennek csak max 2 hónapig van utóhatása. Utána ugyanolyan önző és pazarló életet folytatunk, mint előtte. És már el is felejtettük a szegényeket, akiknek a böjt nemcsak 30 napig tart…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Az persze megint érdekes, hogy a Ramadan alatt az emberek nem hogy fogynának, hanem híznak, mivel az iftar után éjszaka egészen reggelig ehetnek és esznek is.
    A valódi böjt, amikor napokig nem eszik az ember (viszont inni kell), még ha az csak pár nap is, éppen ezért sokkal hatásosabb tisztítókúra, mint az, amikor napközben nem eszel, de éjjel ehetsz (személyes tapasztalatom is ez). A szervezet ugyanis átáll egy tisztító programra, az energiát, amit emésztésre használ, méregtelenítésre fordítja. Persze a napokig tartó böjt nem csak abból áll, hogy nem eszel, van béltisztítás, májtisztítás stb.
    A Ramadan ideje alatti nem evés inkább vallási, mint egészségügyi jelentőségű, hiszen egészségügyileg ártalmasabb a normális esti evéseknél.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .