Ramazán – amikor leszáll az este…

A Ramazánban (Ramadánban) sok érdekesség van, ha kívülről szemléljük. De van olyan is, ami annak is meglepő, aki minden évben átéli.

Ez pedig nem más, mint az a pillanat, amikor leszáll az este…

Isztambul a világ egyik legnagyobb városa. De ez még nem elég, mediterrán város is egyben. Hozzá képest egy török kávával túlpörgetett hangyaboly a nyugalom tengere.

De mindez pár perc alatt átalakul, ha Ramazán (Ramadán) van.

Pedig látszólag a böjt alatt ugyanúgy telnek a napok egész Törökországban. Csak az est közeledtével áll be a változás. Ugyanis amint lement a nap, mindenki szeretne egy jó nagyot enni. Vagy legalább egy pohár vizet inni.

Ezt pedig, az ünnep miatt, mindenki szeretné valami különleges helyen, vagy meghitt környezetben tölteni. Vagy egy jó étteremben, vagy kint a parkban, vagy esetleg otthon, a családdal, rokonokkal.

Ezért aztán naplemente előtt a törökök a megszokottnál is jobban nyomják a gázpedált. Nemcsak két lábbal, de két kézzel is. Ne kérdezzétek, hogyan dudál akkor közben?! De mivel mindenki szeretne hazaérni időre, ezért az egész város egyszerre indul meg. Azért amikor több, mint tízmillió ember (egy magyarországnyi) egyszerre lép ki az utcára, annak már komoly hatása lehet akár a Föld forgására is…

Tehát naplemente előtt egy igazán egzotikus közlekedési dugónak lehet részesei.

Ami viszont tényleg meglepő, hogy amint lement a nap, mindez egy pillanat alatt megváltozik. Az utat kiürülnek! Hogy ki hova tűnik el hirtelen (kocsistól, buszostól, villamosostól), azt még az isztambuliak sem tudják megmondani. Sőt! Még ők is csodálkoznak, hogy az előbb még a dugóban álltunk, most meg üres minden.

Amikor még novemberben volt a Ramazán (Ramadán), akkor pont láttam egy olyat, hogy az ezán kezdetekkor a villamos megállt, majd kiszaladt a sofőr a legközelebbi büfébe. De nemcsak ő, hanem az utasok is.

Azt hiszem, onnan hirtelen eltűnt a dönner…. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Ramazán - amikor leszáll az este..., 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

4 Replies to “Ramazán – amikor leszáll az este…

 1. A Ramadánnal kapcsolatban az foglalkoztat, hogy aki nem böjtöl az hogyan „váltja meg” a böjtöt? Amennyiben kiváltja, az egyenlő-e a böjttel?
  Köszi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A böjtöt ki lehet váltani úgy, hogy egy megfelelő pénzösszeget ad a rászorúlónak, rászorúlóknak.

   Az idén úgy számolják, hogy minden nap, amikor nem tartja valaki a böjtöt (és nem pótolja), az 7 TL. A teljes időtartalom (30 nap) az idén 210 TL.

   Bár ez hivatalosan kiváltja a böjtöt (az ember tiszta lélekkel mehet a mennyországba), de persze ez nem ugyan az. Viszont a „rendszernek” mindenképpen jó, mert így valóban segítünk valakinek, ellentétben a koplalással, ami végül is csak rólunk szól.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. Ahogy Magyarorszagon sem mindenki vallasos, sokan itt sem mennek imadkozni vagy tartjak a nagyböjtöt. Mi minden este teszünk egy nagy setat a ferjemmel, es a kocsmak minden egyes alkalommal tömöttek. Par evvel ezelött meg a hirekben is lehetett latni, hogy az utcan megvertek azt a par embert, akik Ramadan alatt ittak. Manapsag ez mar nem olyan fontos, sokan esznek es isznak az utcakon a szent honapban, es nyugodtan fogyasztanak alkoholt. Valtoznak az idök…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Nemcsak az idők, hanem a helyek is. Nem mindegy, mi hol történik.
    Bár igaz, hogy mióta a miniszerelnökünk is cigarettázott, meg alkolozgatott Ramazánkor, azóta jobban felbátorodtak az emberek. Noha a többségnek nem kell ösztönzés.
    Meg amióta nyárra esik a böjt, sokkal kevesebben tartják. Ha pedig nincs benne az ember, akkor könnyű elfelejteni, hogy nem illik alkoholt inni.

    Inkább az a bosszantó, hogy egyesek annyira befedik a buksijukat, és messze hirdetik, mennyire vallásosak, aztán a böjt idején teázgatnak, cigarettáznak, stb…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .