Ramazán (Ramadán) szimbólumai

Minden ünnepnek megvannak a maga szimbólumai. A Karácsonynak a fenyőfa, ami akkor is havas, amikor már lassan decemberben nem is látni havat (van helyette tavasszal meg nyáron). No meg a Mikulás is. Bár Magyarországra a piros ruhás vidám kövér emberke inkább az üzletek marketing csomagjainak része, hiszen jópár nappal korábbi esemény.

Ehhez hasonlóan a Ramazánnak (Ramadánnak) is megvannak azok az emblémái, amelyek a reklámokban feltűnve egyértelműen az ünnepet azonosítják.

Mikor lemegy a nap
Mikor lemegy a nap

Kezdjük mindjárt a reggeli, vagyis a hajnali szimbólummal a dobossal. Az ő feladata, hogy korán reggel felverje az alvókat, hogy még időben meg tudjanak reggelizni. Nincs is annál felemelőbb, mint amikor hajnali 3-kor valaki azon dolgozik az utcán, hogy minél nagyobb zaj legyen.

A dobos
A dobos (a képen eredetileg a kastamonui népdobos látható)

A reggeli előtti lármát az evés, majd a mosogatás lármája követi. Mivel a hajnali étkezés is az ünnep része, meg egyébként is Törökországban vagyunk, az sem nevezhető csendesnek. Így biztosan kijelenthetjük, hogy bár a dobos végre elment, de csend azért még messze nincs. És valamiért ilyenkor a hang nagyon is jól terjed a kihalt utcán. Annyira jól lehet hallani, amikor valaki 3-4 utcával odébb beledobja a kanalát a csetressel teli mosogatóba. 🙂

Mindezek után egy valóban csendes reggel következik, majd pedig a böjt. Ennek viszont nincs szimbóluma.

Annál is több mindennel lehet az estére, még inkább a naplementére utalni.

Nagyon jól be lehet mutatni a Ramazánt (Ramadánt) a hosszú-hosszú megterített asztallal, ahol a háttérben ott a lemenőben lévő nap. Az asztal pedig üres. Tele van étellel, de még várja a vendégeket, és a naplementét. Mindez legszebben kerti vagy hegyi környezetben mutat jól egy-egy reklámban. Persze csak akkor, ha a éppen nem télre esik az ünnep.

Ez egyébként is nagyon változatossá teszi, hogy milyen reklámmal lehet egy ramazáni (ramadáni) terméket eladni, vagy csak üdvözlő képeslapot tervezni. Míg a Karácsony mindig télre esik, ezért havas fenyőfa egy állandóan jó szimbóluma ennek az ünnepnek. Az már egy másik probléma, hogy a reklámanyagot november közepéig kell elkészíteni, amikor nagyon is nehéz havas fenyőfát találni.
Ezzel szemben az Iszlám vándorló ünnepeit minden évben mással lehet összekapcsolni. Téllel, nyárral, aratással, fokhagymával…

Amikor viszont lemegy a nap, akkor megszólal az ezán (ejzán). Viszont ez mégsem lett a Ramazán (Ramadán) szimbóluma. Talán mert reggel is van, meg délben is, és még délután meg este is, de még hajnalban is. Szóval kicsit bonyolult lenne. Helyette, vagy inkább mellette, használják az ágyút.

Ágyú
Ágyú

Ágyúval nemcsak verébre lehet lövöldözni, de jó nagy hangot is ki lehet belőle csikarni. Ezért, főleg vidéken, ahol a kozmikus háttérzajt nem nyomja el a taxisok dudálása, eléggé messzire hallatszik, és így jól lehet mindenkinek jelezni, leszállt az este.

Ha pedig már lement a nap, akkor kezdődhet (folytatódhat) is az ünneplés. Főleg evéssel. Viszont a gyerekek kimaradnak a böjtből, ők hamarabb végeznek a vacsorával. No meg nem dőlnek ki tőle. Az ő szorakoztatásukra rendezik meg az árnyjátékokat Karagöz és Hacıvat vicces és tanulságos történeteiről.

Karagöz és Hacıvat
Karagöz és Hacıvat - fotó: hkoons

E mellett este és éjszaka minden ki van világítva. A legérdekesebbek a dzsámik minaretjei között kifeszített jókívánságok vagy Korán idézetek.

Ramazan (Ramadan)
Ramazan (Ramadan)

Végezetül ez utolsó szimbólum, ami nagyon különbözik a többiektől. Ugyanis ez nem annyira hivatalos, nem is használják reklámokban (pedig milyen jól lehetne!), és nem is annyira a Ramazánra (Ramadánra), mint inkább a török ünnepre utal. Ez pedig az ajtó előtt felhalmozott cipők. 🙂

Itt bizony vendégek vannak
Itt bizony vendégek vannak

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Ramazán (Ramadán) szimbólumai, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
 

6 Replies to “Ramazán (Ramadán) szimbólumai

 1. Szuper, mint mindig!
  Van még egy szimbólum, ami ha nem is felemelő, de nagyon jellemző: a böjt második hetétől ez alapján jól be lehet lőni, hogy ki az aki böjtöl: nekik a szemük alatt hatalmas fekete karika jelenik meg.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Nagyon jo ez a cikk. Szerintem a dobosokhoz megemlithetünk meg egy szimbolumut. Az utolso heten ajtorol ajtora-jarva vegzett penzgyüjtest 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Ja, most veszem eszre, hogy csak ket ajto van, viszont elcsuszott a kötöjel… Asszem, erdemes lenne visszaolvasni a kommenteket a „submit” gomb megnyomasa elött. A figyelmetlensegemet betudom a nyar vegi faradsagnak…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Szia! Én, mi ezt tapasztaltuk: külünféle menü összeállítások vannak a főzőcskézős újságokban, mint nálunk karácsonykor pl., külön reklámok vannak arra, hogy kinél milyen menüt lehet ramadánkor enni, és zárásként egy érdekesség vettem egy szőlős ramadáni Capyt édes volt. Más gyümölcslé viszont nem volt édes:) ja és TÉNYLEG szinte kiürült Isztambul naplemente előtt, még a kis boltok is gyorsan bezártak.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .