Megkezdődött az esős évszak

Bár még csak egy komolyabb zivatar volt, és egyenlőre tart a napsütés, de minden jel arra utal, hogy vége a nyárnak. És hamarosan kezdődik az esős évszak.

Amikor Földrajzból tanultuk a Mediterrán éghajlatot, akkor azt mondta a tanárunk, hogy télen van csapadék. Mi pedig azt válaszoltunk, hogy hagy legyen.

Persze akkor még nem gondolta azt senki se, főleg én nem, hogy ez testközelben nem lesz ennyire vidám dolog.

Igaz, nem az esővel van a baj. És még az is elviselhető, ha hetekig megállás nélkül esik. Még akkor is, ha úgy esik, mintha dézsából öntenék. Mert mindezzel még megbirkózik az Izlandon edződött felszerelésünk (ott pedig csoda időjárás van ám).

De ez itt Isztambul. Itt még az időjárás sem a szokásos. Vagyis az még nagyjából az, csakhogy van egy város is a felhők és a föld között. Mégpedig a 700 hegy városa.

A fellegekben összegyűlt víz megpróbál a lehető legegyszerűbb és legrövidebb úton lejutni a földbe. Csakhogy útközben beleütközik Isztambul milliónyi utcájába és kebab árusába. És innentől elindul egy végeláthatatlan labirintuson a szűk, meredek, és tekergős utcákon.

Miközben Isztambulban az uralkodó éghajlat a nyár. Tél is van, de az inkább olyan, mint a reklám a tv-ben. Az idő alatt megy ki az ember a konyhába süteményért. Tehát van, de mellékes. Így az esőt nem veszik annyira komolyan. A csatornázásnak sem az a lényege, hogy elvezesse a vizet, hanem hogy jól nézzen ki, beleilleszkedjen az utcaképbe. Néha pedig inkább esztétikus, esetleg egzotikus, pláne kreatív legyen.

Így amikor az időjárás úgy dönt, hogy átfordul esősbe, majd az ég csatornái a földre eregetik a tartalmukat, akkor bizony az esőcseppek órákat kóvályognak az utcákon, sebes sodrású patakokat és folyamokat hozva létre. A víz gondosan kerüli a csatornanyílásokat, hogy majd egy-egy látványos vízesésben jusson el a tengerhez.

Mindeközben mi próbálunk valami olyan ruhát ölteni, ami nem is felülről, hanem inkább alulról véd meg minket az esőtől. De azt hiszem, az idén már tényleg veszek egy csónakot…

Eső
Eső, víz, patak, és a gondosan elkerült csatornafedél
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
Megkezdődött az esős évszak, 8.0 out of 10 based on 1 rating
 

4 Replies to “Megkezdődött az esős évszak

 1. Isztambul csak félig meddig-mediterrán éghajlat. A téli égszakadás stimmel, nyáron viszont az átlag mediterrán éghajlattól eltérően elképesztően párás tud lenni a levegő. A tudatomba égett az élmény, ahogy ülök az egyébként nem túl nagy 26-30 fokos melegben és izzadok, mint egy ló.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Igen, de nincs hova izzadni, mert a levegő már megtelt…
   Nos igen, Mediterrán, de itt van a Boszporusz meg a Fekete-tenger, és mindkettő nagyon is be tud zavarni az időjárásba.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. VÉGREEEEEEEEEEEE VALAKI ÉSZREVETTE!!!! én febr-máj.-ig voltam Sztambulban, de komolyan kivoltam ettől…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .