Kérjük, csak ittas állapotban biciklizzen!

Isztambul nem éppen az a hely, ahol az embernek (pláne a macskának) kedve lenne biciklire ülni. Ennek oka talán a közlekedés, vagy talán az a rengeteg hegy, amin állandóan fel, és le kell menni. Pedig bicikli boltok vannak, biciklis rendezvények is vannak, és még bicikli utak is.

Apropó! Bicikli utak…

Már Julcsi blogjában is láthattuk, hogy bicikli utak vannak. Még ha sokan nem is tudják, miért is jó mindez. Az extra rakodó területet leszámítva. No azért babakocsival egészen jól lehet rajta közlekedni, már ahol van.

Úgy tűnik, hogy Európa nyugati felétől keletre a bicikli utaknak inkább filozófiai jelentősége van. Isztambulban is sokszor úgy tűnik, mintha az úttervező programban valaki egyszer beállította, hogy bicikli utat is kalkulálja bele.

De akár hogy is nézzük, az utcák egyhangú, fekete aszfaltos hangulatát igencsak feldobta a bicikliút sárga csíkos sávja, a lámpája, meg a mellé járó piros, vakokat segítő útvonal is. (Természetesen a vakok útja pontosan annyira törökösen lett megtervezve, mint a bicikli utak. Az útvonalban sokkal több az esztétika, a látványelem, mint a praktikusság. Nem is beszélve arról, hogy ahol a felújítási projekt véget ért, mind a bicikliút, mind a vakok útja egyszerűen egy falban végződik).

Mindezek után, jött az Európa Kulturális Fővárosa 2010-es projekt, amikor is a biciklivel érkező turistáknak is a kedvébe akartak járni (no meg a projekt vezetők pénztárcájának), így minden fele bicikli utak készültek.

Egyes helyeken ez komoly útfelújítással járt a beruházás, míg máshol csak kiküldték Alit egy vödör festékkel. De úgy tűnik, Ali nemcsak a festéket vitte magával, hanem egy üveg rakı-t is…

Ali baba és a bicikliút
Ali baba és a bicikliút (helyszín: AyaSofya)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Kérjük, csak ittas állapotban biciklizzen!, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

One Reply to “Kérjük, csak ittas állapotban biciklizzen!”

  1. Ez olyan marha jó! 🙂 És annyira törökös! 🙂
    Bizony,az Atatürk bulvarın,az aluljáróban van egy hatalmas biciklibolt.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .